Главниот економист , Меѓународниот монетарен фонд ( ММФ) Оливие Бланшар ( Оливие
Бланшар ) смета дека начинот на светската економија од рецесија почна . За
Таа е пријавена од страна на АФП. Се планира Бланшар напис на оваа тема ќе бидат објавени
19 август на веб страната на ММФ.

Сепак, Бланшар верува дека економското закрепнување на светот ќе
предизвик и ќе биде потребно време . Влијание врз економијата
ќе има влијание за годините што доаѓаат , пишува Lenta.ru Во почетокот на август ,
да се повлече од јапонската влада прогласи рецесија, Германија, Франција и
Хонг Конг. Во сите овие земји, БДП растеше во вториот квартал , со што се овозможи
Економистите се зборува за крајот на рецесијата . Претходно во ММФ
предвидува дека постепено глобалното економско заздравување ќе
не порано од 2010 година. Во мај оваа година Нобеловата награда освои економист Пол
Кругман рече дека брзо глобалното економско заздравување е многу веројатно
на дното на глобалната финансиска криза може да имаат положено .

Share This Post: