Во виртуелниот свет на украинскиот премиер вртежен момент стабилизира , а БДП расте .
За жал , реалноста е сосема поинаква : Украина не е конкурентна
не само со развиените европски земји , но исто така и со соседите
- ЗНД земји.

Интернет весникот "Сега" веќе пишуваше за животот на Украинците солени. Нашата земја
е еден од првите места во светот меѓу земјите со минимални природни
порастот на населението и се предвидува дека, овој тренд ќе продолжи и во иднина.
Минимална плата на нашите сограѓани половина од платата на слични
резидент на најсиромашните земји во Европската унија и ЗНД се само помалку
во Молдавија. Статистика објави новите податоци, и тие носат со нив, нова
дел од фрустрација ... Раст на БДП - негативниот ... Во краток преглед
Табела на индикатори објавени од Државниот завод за статистика комитет, Украина е на последниот
место во однос на растот на БДП. Освен, се разбира, повеќе од 20% пад
Бруто домашен производ може да се нарече "раст". Во првата
половина на 2009 година од ЗНД земји покажаа значителен пораст во Узбекистан
(8, 2%), Азербејџан (3, 6%) и Таџикистан (2, 8%). Во Белорусија и Киргистан
БДП се зголеми на 0, 3%, во споредба со првата половина на 2008 година. Со други
земји, случајот го форма не е толку добро, и затоа просечниот пад
БДП во ЗНД изнесувала 9%. Првиот се одвива од крајот со падот на Украина
20, 3%. Од потпетици од нас се Ерменија (16, 3%) и Русија (13, 4%). Точно,
Постои една забелешката: ако дел од податоците за БДП беа преземени во првата
половина, во Украина - за првиот квартал. Па, можеби не, толку тажна
и во вториот квартал на ситуацијата навистина израмнат? Најнови
се надеваме на интернет весникот "Сега" има растерала директорот на економските програми
Центарот за економски и политички студии. Razumkov Василиј Yurchishin.
Според него, падот на реалниот БДП во првата половина на оваа година изнесуваше
18-19%. Така, без оглед на податоците што не беа водени - во шест месеци од
или околу блок - Украина се уште е во крајна линија резиме
табела. Промет капки ... Слични "успеси" покажат
индекси на трговијата на мало. Не само дека Украина е во
редот на оние земји каде трговијата е намалена, така што повторно се покажа како
со најниски стапки. Трговија на мало промет (во постојана
цени во сите канали на продажба) во Украина во првата половина на 2009
во споредба со истиот период минатата година намален за 15% 2
- И ова е безусловна барање за "лидерство". Во прилог на пад на нашата земја во трговијата
покажа Казахстан (8, 6%), Молдавија (4, 5%) и Русија (3%). Просечна
падот на прометот во ЗНД земји изнесува 4%. Најдобар индикатори
во Узбекистан (прометот се зголеми за 18, 3%), Таџикистан (13, 9%) и Азербејџан
(8, 5%). ... Но цените се случува тоа! Дефлација во Украина продолжува да
забележани само во изјавите на владата. Но, во пракса, нашата
земјата повторно покажува рекорд пораст на цените. Потсетиме дека во 2008 година
, Украина во поглед на инфлацијата, е рангирана на прво место меѓу земјите од КНД:
пораст на цените е 25, и 2% со просек од 17% за ЗНД. Една година порано,
- Во 2007 година - на првиот сомнително место му припадна на Таџикистан, но ние цврсто
вградени во второ место. 2009 е добра вест не ја донесе. Во
првата половина на оваа година, цените во Украина се зголеми за 17, 6%, и ова -
најлош резултат. Најниски цени се зголемува брзо во Молдавија - единствениот
1, 1% за периодот. Просекот за ЗНД - 13%. [Http: / / i.domik.net/_xmlimg/xml_e0c1654b749317708ad934ed6ed1954a99e41ebe.png
] Така, ако различни земји покажаа било "забуна
и колебливост "(некаде во БДП опадна, но речиси и да нема инфлација, но некаде - инфлација
расте, но трговијата и израснал), во Украина како брзаат таму. Y
Ние сите стабилна. Сепак, досега, за жал, постојано лошо. И она што е особено
непријатно за украинскиот менталитет, - ". најлош од сите", постојано и А
но имаме храбар премиер. Поради тоа што е веројатно дека дури и некој доволно
храброста да му телефонирам на 20% пад на БДП "раст" и 17% зголемување на цените - "стабилизација
Hryvnia "...

Share This Post: