Во 2010 година Украина ќе купи 25 милијарди кубни метри руски гас .

Ова го изјави премиерот Јулија Тимошенко, говорејќи на состанокот
Светски конгрес на Украинците, UNIAN. "Ние сме намалување на драстично
потрошувачка на природен гас, го заменува со што е можно. Ако во 2007 година
Ние се 52 милијарди кубни метри гас оваа година, се 33 милијарди кубни метри
Рускиот гас, и следната година ќе се 25 милијарди кубни метри ", -
рече таа. Таа истакна дека во Украина, скоро сите
гранки програми да се замени користењето на други извори на гас
енергија. Сепак, Тимошенко истакна дека Украина
градење на односи со Русија под еднакви услови - "како еднакви, како држава
со државата и целосни партнери. " Помош Trust.ua.
19 Јануари ОАД "Газпром" и "Нафтогас Украина" потпишаа долгорочен
договорот за снабдување на руски гас за Украина потрошувачите од 2009 до
2019 инклузивна. Според договорот, цената на гас
2009 година е пресметана од страна на Европската цена формула со намалување фактор
0, 8 (основната цена -. $ 450 по 1.000 кубни М). Така, во 1
квартал од 2009 година, цената на гас за Украина беше 360 $ за 1000
CU. М. Цената варира во зависност од формула на квартална основа. Од 1 јануари 2010 година "Гаспром"
ќе се продава гас на Украина за европскиот пазар цена без попусти.
Обемот на гас за Украина во 2009 година, според договорот треба да
40 милијарди кубни метри. м украинската страна официјално прогласи
која е заинтересирана за намалување на договор количини на увоз на гас
2009 година со 40 милијарди кубни метри. m до 33 милијарди кубни метри. m

Share This Post: