Експертите на infobezopasnosti IBM, предупредува на безбедноста
сурфање не повеќе .

Во првата половина на оваа година се најде повеќе експлоатира од
целата 2008 Malware сега се крие и сосема
Trusted Sites, и никој не може да им се верува повеќе, дури и сајтови кои се познати
и популарен за многу години. IBM денес (27
Август) ќе го објави својот извештај X-Force, за состојбата со информации
безбедноста во светот за првата половина на 2009 година, експертите велат дека без преседан
зголемување на бројот на нови малициозни линкови во текот на овој период - 508%.
Овој проблем веќе не се ограничени на малициозни домени и
веб-сајтови: Експертите велат дека растот во присуство на малициозни содржини
очигледно релевантни ресурси, вклучувајќи го и популарниот пребарувачите, блогови, форуми,
лични веб-сајтови и забава извори на вести. Пропустите остане
користи од страна на хакери да крадат податоци и управување на контаминирани
компјутери. Во X-Force извештајот, исто така укажува на невиден
висока преваленца на мрежата на скриени малициозни кодови, особено
искористи слабостите во PDF-датотеки. Ова, според експертите, IBM,
укажува на зголемување на напади. Генерално, во првата половина на оваа година
се најде повеќе експлоатира отколку за сите 2008 Во Покрај тоа, во вториот
квартал од оваа година бројот на сомнителни содржини, вклучувајќи ги содржи
внесете-експлоатира, според следење IBM ISS успеа безбедносните служби,
има речиси двојно се зголеми. "Трендовите истакнати во извештајот се чини дека да се каже
дека интернетот конечно доби сите карактеристики на Дивиот Запад, каде што нема
не може да се верува - вели Крис Јагнето (Крис Јагнето), директор на X-Force.
- Денес не постои такво нешто како безбедно сурфање на интернет, и
не само сомнителни сајтови, сега имаат одговорност да се шири
малициозен софтвер. Ние достигна точката на вриење, кога се изложени на ризик
секој корисник и секој веб-сајт треба да се смета како сомнително.
Застрашувачки конвергенција екосистем мрежа создава поволни услови за кривично
за акција. " Како коментира Александар CNews гости
Центарот за глобален студии и закана анализа "Kaspersky Lab"
Слични податоци за бројот на нови малициозни сајтови, во првата половина
оваа година, додека LC не може да доведе. Но, во принцип, според Книга за гости, па
тренд, и дека X-Force експерти велат дека растот на присуство на
штетни содржината на надворешните доверлив извор - вистината. "Тројански
Gumblar, која беше откриена од страна на десетици илјадници сајтови - само оној кој
пример - вели Gostev. - Во однос на проблемите со PDF (и производи на компанијата
Adobe во општо), за која ние известивме минатата година, тие продолжуваат
остануваат релевантни и струја. " Во X-Force извештајот, исто така држави
значително зголемување на бројот на напади со користење на веб апликации. На пример,
бројот на напади со vredreniem SQL код во првиот квартал на 2009 година се зголеми
од 50% во споредба со четвртиот квартал 2008 година и вториот квартал
има речиси двојно поголем во споредба со првиот. "Двете главни теми на првата половина
2009 - зголемување на бројот на сајтови кои содржат штетен софтвер, и
и двојно зголемување на бројот на скриени веб-базирани напади - продолжува да Јагнето. - Овие трендови
точка на основните слабости во безбедноста на сите
Интернет екосистем, каде што интеракцијата на пребарувачи, plug-in, содржината и
сервер апликации неверојатно ја зголемува комплексноста и ризик. " На
Според до X-Force, во првата половина на 2009 година беше откриен 3240 нови пропусти
- 8% повеќе отколку во текот на истиот период во 2008 година, според авторите
извештај, нов врв на раст слабости. Во 2007 година нивниот број се намалил за прв пат,
но во 2008 година достигна нов рекорд. Сега со просечна годишна забележани
6-7000 нова "дупки". Голем број на пропусти во PDF-документи
во првата половина на оваа година, повеќе од сите на 2008 година, преку
половина на откриени малициозни активности - 55% - се тројанци.
Ова е 9% повеќе отколку во 2008 година Најчестите
Тие се дизајнирани за да украдат податоци. Во исто време, IBM,
забележаа значително намалување на phishing. Во нив, да се одржи како
напади со цел финансиски институции сега доаѓаат банкар тројанци.
Во текот на првата половина на 2009 година, 66% од phishing напади се случи во финансискиот сектор,
додека во првата половина на 2008 година бројката е 90%.
Во исто време на платните системи се насочени 31% од phishing напади. Повеќето
спем во првата половина на 2009 година - оној кој содржи врски
Но, како што е наведено во X-Force, повторно зголемување на бројот на несакани пораки кои содржат
слики (иако овие се уште треба да Испрати не повеќе од 10% од вкупниот
спам). Не изненаден од активното раст на малициозни програми на интернет
Пол Potasuev, Чо ESET: "Зголемување на
ресурси како што се блогови и социјални мрежи, зголемената популарност на онлајн банкарство
и други платежни услуги - нови дупки за криминалците за да се овозможи
одржи на пари на корисникот. Многу често, за профит хакери
вешто ги комбинира технолошки трикови на општествено инженерство техники, маскирање
опасни датотеки под безопасни примена и ги повика корисниците да симнуваат
нив, на пример, под маската на нови кодек. Овој малвер има добиено значително
се шири во социјални мрежи. Главната закана за интернет-банкарство
остануваат тројанци, keyloggers, чија цел е да се украде банка
сметки и пристап до интернет паричникот на жртвата. "

Share This Post: