Домување проблем, како што знаете, една од најжешките во земјата. повеќето
млади семејства имаат речиси изгубена надеж дури и да добие свој
покрив над главата . И покрај фактот дека домување цени, со оглед на глобалната
финансиска криза, падна некаде во 30-40% , фер во нашата држава да се заработи
најмалку еден стан се уште е речиси невозможно.

Бидејќи младенците се или изнајмување станови или живеат со своите родители,
и не сите семејства можат да го издржат тестот на животот е ... Наспроти ова,
блескавите наслови на некои провладини медиуми: "Владата носи
домување за луѓето "или" Домување проблем во контрола на Владата, "итн
Излегува дека, како подарок за Денот на градител на нашата влада унижавам
се голем број на одредби со кои, според него, конечно, да помогне да се реши
домување проблемот на Украинците. Што точно се планира? Во
антикризните програма предвидува, inter alia, распределбата на две милијарди
Hryvnia за домување за корисници кои стојат со години за домување
сметка. За да го направите ова, се одлучи да додели долгорочен конструкција со одреден степен на подготвеност на 70 и
отсто или повеќе, тогаш постојат оние кои може да се заврши пред крајот на годината (или
пред изборите). Експертите - програмерите на оваа програма - поради некоја причина
одлучи дека цената на метар квадратен во такви згради ќе бидат од 2500
4200 Hryvnia (односно - и главен град на периферијата). Според премиерот
Јулија Тимошенко, веќе одлучи да купи стан во 17 локации во десет
региони на Украина. И парите за реализација на оваа програма, која е
дел од антикризните пакет, наводно, "се најде на продажба на
Државниот хипотека агенција хартии од вредност. " Првата манифестација на заштита
обичните луѓе да стане свечена служба на документи во станот лично
од рацете на премиерот во сателитски град на Boyarka капитал. Лаки 75 се
вработените во MVD. Јулија Тимошенко планира да купи од програмери за повеќе од десет
илјадници станови, кои "ќе им се даде на оние кои имаат 10-20 години во вредност од изнајмување
задача и, всушност, скоро загубена надеж да се добие покрив над главата. "
Се чини, навистина, сите многу добро. Холидеј чувство во твоето срце. Радувај се
и членовите на Владата и доселеници, и градители. Но, во исто време како
не се вклопуваат во со сите овие реалности. Како што се испоставува дека за оние
кои не се за домување, Владата се грижи за одмор и, пред сите
млади семејства да се заборави. Тоа треба да се потсети дека државата има постојано
се обиде да го намали јазолот Гордиев на домувањето проблем е за оние кои
само што почнав да се изгради својата иднина. Особено, тоа е основана државата
Фондот за млади домување. Благодарение на донесените
програмата може да добие заем од банка за изградба или стекнување
домување, а државата вети повеќе од пет години за да го отплати дел од каматата.
Оние кои се на кредит, се свесни дека како банка каматната стапка.
Тоа го прави лавовски на месечни рати (на пример, од 350 $
300 - камата на заемот.) Во такви околности, одлуката
Кабинетот на 4 јуни 2003 година за одобрување на "Редот на делумна компензација
каматна стапка кредити на комерцијалните банки за млади семејства "беше значаен
помош и вистински излез. Се разбира, право да добие надоместок
Тоа не беше лесно, но млади луѓе на возраст под 35 години (еден од главните
услови), кои беа официјално за домување листи, шанса да се добие
дом по сите е. И оваа година од среќните веќе живеат
во своите куќи и враќање на заемот на време, чекаше многу непријатни
изненадување - од февруари, повеќето од нив не добиваат надомест и, следствено,
принудени да плаќаат месечен износ во целост на сопствените.
Во сегашните услови, кога речиси сите области на плата во американски долари
намалена (90% од станбените кредити на други банки издадени валута), има
на фактот дека некои од младите семејства се губи своите домови. "Ние веруваме
Државните фондови - вели жител на градот Uzhgorod А. -
Месечен заем со добра волја се платени, и по еден месец или два секогаш настанала
надоместок. Ова е речиси половина од семејниот приход - многу пари
и многу е потребно насилство. Но сега, седум месеци да ги платат своите
сили. Ова значи дека одложено пари се топат, а наскоро ќе се плаќа
само ништо. Малку е веројатно дека на банката ќе оди на нас да се направи какви било отстапки - најверојатно,
ќе бара од нас да напуштат станот како должници ... "Заемопримачи
да се обвинат нивните проблеми Gosfond наводно манипулирање со парите, кој доделува
Кабинетот. Но, во реалноста, проблемот е што оваа година државниот буџет
во делумна компензација за млади семејства, има само 50 милиони
UAH. со потребите на 118 милиони, но дури и овие "компензација" за пари
депоненти сметките не се достапни. Некои беа компензирани само
Јули, јануари, а можеме да кажеме среќа - во февруари. Заемодавците Ukrsibbank,
Privat "Aval" (главниот големи банки, кои имаат договор со Фондот)
не го разбираат причините за доцнењето ... Во април, министерот за млади и спорт
Pavlenko Ју призна дека "со овој механизам на делумна компензација од страна на државата стапки
кредити на комерцијалните банки за изградба или стекнување
Домување е навистина несмасна. " Тоа е, државен фонд не плаќаат
надомест, а банката не е примена информации потврдува плаќање
банка каматните стапки. Наводниот "одложување на снабдување и води кон истегнување
Терминот надоместок. " Сепак, министерот увери ", државата во согласност со сите обврски
посветеност на младите должници во целост. " Ј. Pavlenko
призна дека оваа година на Државниот фонд за промоција на младински домување
изградба беше ограничена на финансирање на владата. Особено,
Не блиска значи да склучува нови договори во рамките на програмата на делумно
Компензација отсто на заеми. "Ако немате доволно средства, исплатата
ќе бидат обезбедени со дополнителни присвојување или преку општиот фонд
државниот буџет за корекција во блиска иднина "- смирувачко
Пролет млади министерот. Во мај, тој повторно се сврте кон повик за помош
млади семејства: "Ја делам твојата загриженост за навремено
плаќање на надомест од страна на државата вети дека каматната стапка ... Причина
банални - на недостаток на вистински средства во државниот буџет ... На оваа
проблемот е добро познат во Министерството за финансии на Украина и, се разбира, бараат
начини да го реши. " 15 јуни повторно чекаа порака: "Се чини дека во овој
од избраните функционери да ги ревидира буџетот нема да. " Значи
единствениот начин да се одговори на ова прашање, видете Ј. Pavlenko во редистрибуција
средства од други буџетски програми, кои не може да се врши во тековната
година поради разни околности. "Вие не треба да се прават промени
во буџетот - само решенија на буџет и Министерството за финансии БП. Продолжува и денес
пребарување такви програми, и јас сум убеден дека ние наскоро ќе го блокира долг
на младите должници. " Како резултат на тоа, луѓето се повикуваат на еден - чекај
"Мудра одлука" Министерството за финансии и Собранието. Во меѓувреме, некои банки веќе
зголеми стапки на кредити, Hryvnia опадна, и поголемиот дел од младите
семејства се наоѓаат во очајна ... Во Фондот, исто така не гледаат излез
на ситуацијата. Валери Omelchuk, претседател на Државниот фонд за промовирање на младите
Домување, рече: "Секој месец да платат
девет милиони, всушност, од Министерството има само три. Што се случува
зад со плаќања. Доколку е потребно, плаќаат надоместок за април
тие плаќаат само во февруари. " Во Фондот тврдат дека со буџетски пари
сите чесни, штом тие се веднаш дистрибуира во банки. Причината
објасни одложувањето на свој начин - да добијат пари само на оние банки кои
веднаш достави документи до должници. Се случува на документи
на банките само ... изгубени. И виновен, како и секогаш, многу тешко да се најде.
Толку многу должници ограбени државата се веќе се подготвува за судењето
битки - никој не сака да го изгуби станот, за кој неколку години
во добра верба за да го отплати кредитот. Во цивилизираните земји, сите правни
тие се во слични околности ќе победеше тужби и се потпираат
надомест на штета, па дури и за морална и материјална штета. Дури и претседателот на
Државниот фонд за домување млади помош се согласува дека
Вие може да победи случај, доколку доцнењето била предизвикана од банка или фонд. Но
под договор со Фондот изјави: не ги исполнува своите обврски,
Ако државата поради било која причина не ослободи пари. Како да ги тужи
со државата, и е достоен за тоа? "Програмата е замрзнато, - вели портпаролот на
Фонд Сергеј Glushko. - Но, надоместокот ќе се плати во секој случај. Прашање
- Кога ... Имаме 17, 5000 млади семејства кои потпишаа договори.
Скандал и 17, 5000 тужби, особено за време на изборниот период, никој не треба. "
Се прашувам, што ќе слоганот за претседателските избори на сегашните членови
Владата? "Многу сум загрижен дека оваа година ќе можам да одам без
покрив над главата - вели жител на веќе споменатите Uzhgorod А.
- Затоа што на банката велат дека ако престанат да плаќаат на кредит, може да се продаде
мојот стан за аукција. Адвокатите uspokai-vayut. Тие велат дека моите мали
Децата не се дозволени само истера на улица ... "Според официјалните податоци,
13% од населението во Украина не имаат свои домови. Ова е веројатно само
оние кои се за домување листи. Всушност, многу повеќе.
Сите тие се чека за вистинска предлози од страна на државата - како тие живеат. Парадоксот:
Владата најде две милијарди Hryvnia да се купи недовршена домување
и тоа не може да се изгребе заедно 118 милиони Hryvnia за оние кои веќе имаат добиено за домување
и може да ги изгуби. На пример, во регионот Transcarpathian, кои поради некоја причина
не се вклучени во програмата "пристап на домување луѓе" на листа на чекање за домување се
10, 7000 семејства (една четвртина - големи семејства). Секој четврти
Семејство стои на домување се регистрирате, сега живее во дом. Најлошо
Состојбата со обезбедувањето на домување во градот Uzhgorod, Mukachevo и Hust. Во 2008 година,
година само 99 семејства се подобри нивните услови за живеење ... Не постои листа на чекање за домување
само во руралните области. На луѓето таму веќе долго време се навикнати да се потпрат само на
себе. Можеби е време граѓаните постепено се соберат нивните торби и да ја напуштат
на украинскиот градови премногу скапо, а не се потпираат на привремени избори
ветувања?

Share This Post: