Како резултат на јули 2009 година стапката на невработеност во 16 земји од еврозоната достигна
10- година средно , и покрај знаците на економско заздравување во ЕУ .
Како " Њујорк тајмс" , невработеност во регионот се зголеми на 9 , 5% ,
највисоко ниво од мај 1999 година ( јуни 2009 - 9, 4%) .

"Резултатите од јули покажуваат дека невработеноста во евро зоната се зголемува
со побавно темпо, но тоа е потребно време пред пазарот на трудот
започнува да се опорави ", - истакна економист од" Капитал економикс "(London)
Џенифер McKeon (Џенифер McKeown). Според неа, постојат знаци
дека вработувањето може да се зголеми во наредните месеци ", меѓутоа, поради
невработеност паѓа на главните трендови во економијата се очекува да продолжи
нејзиниот раст во наредните квартали, со оглед на тоа поттик за германските компании
да работници на скратена недела, почнуваат да се ослабне. "
Растечка невработеност, рече Dzh.MakKeon најверојатно се намали стапката на раст
плати на ниво блиску до нула, и "неодамнешното зголемување на потрошувачите
дејност не може да биде спасен. "потсетиме, на крајот јули 2009
бројот на регистрирани невработени во Украина изнесува 606, 9000
лице или 2, 2% од вкупното работоспособно население. Така,
Според Државниот завод за статистика комитет на Украина, на официјалниот број на
невработените, во споредба со јуни се намали (658, 5000 или 2, 4%
работоспособното население).

Share This Post: