Развиените земји , кризата цена околу 10 трилиони долари.

Во текот на изминатата година на големите економии на светот во просек трошат за надминување на
финансиска криза, еквивалент на 10.000 $ по човек.
Така, според новите проценки, кои се врз основа на податоците од Меѓународната
Монетарен фонд доколку министрите за финансии на Г-20, на вкупните трошоци
големи економски сили, е околу 10 $ трилиони долари. Повеќе од другите,
Како што се испостави, чаталестите САД и Велика Британија. Имајте на ум дека
инфузија на САД во сопствената економија се проценува на 25% од БДП
земјата, додека уделот на британската трошење многу повеќе - 94%
БДП. Така, во САД во однос на по глава на жител е
потрошени 10.000 долари, а во Велика Британија - за $ 50.000, се разбира, голем
Дел од овие пари е, всушност, јавни банки
гаранција. Приватниот финансискиот сектор како целина мораше да отпише $ 4
трилион на лошите долгови, две третини од таа сума на големи загуби
меѓународни банкарски групи, како што се Ситигруп или РБС. Во
сите, многу експерти се склони да веруваат дека тоа ќе бидат потребни години, ако не
деценија на финансискиот пазар, особено на кредитниот пазар,
обнови пред кризата нивоа. Говорејќи директно
благосостојбата на обичните граѓани, на последиците од кризата што влијаат
нивните животи, не само во форма на зголемување на невработеноста. Според пресметките ББС, спроведена
во соработка со Централната банка на Халифакс, проценетата вредност на имотот, кој
сопственост од страна на Британците, се намали за 15%, а проценетата вредност на
други средства на лицата падна за 8%.

Share This Post: