На Меѓународен инвестициски форум во Сочи рускиот шеф на владата
Владимир Путин прогласен за еден од причините на глобалните нерамнотежи во светската економија
дека американскиот долар е единствена во светот резервна валута .

"Единственото прашање центар се наоѓа во Вашингтон, а никој не контролира
прашање "- рече рускиот премиер. Путин посочи дека тој гледа два начини за излез
на ситуација: или да дојде до "договор за заеднички правила"
Име на резервна валута во светот, или создади финансискиот систем, обезбедување на
многу резервни валути. Во суштина станува збор за преиспитување на идејата за
создавање на "superrezervnoy" валута, изразена во своето време претседателот на Казахстан
Нурсултан Назарбаев и поддржан од нобеловецот и духовен отец
"Евро" Роберт Мандел. Според Назарбаев, тоа е во време на криза
Државите би можеле да ги комбинираат своите валути за успешен излез
него. Оваа идеја, патем, веќе одигра улога во ограничување на сегашната "supercurrency"
- На американскиот долар. И не без причина. Неодамна цитираше бројки
дека светот "одење" 1 квадрилион 420000000000000 долари. Дигитални астрономски,
десет пати повеќе од БДП на сите земји во агрегат.
Преку манипулирање со печатарска преса, САД смени своите проблеми на другите
земји, широка употреба на долари во економски пресметки. И фактот дека
Проблемот во Америка е исто толку голем, рече дека фактот што пред некој ден во САД
отиде во продажба нов калкулатор за пресметување на десетици трилиони
долари. Без него, што се покажа, тоа ќе биде невозможно да се користи во пресметките
без преседан износот на американскиот национален долг, кој на почетокот на септември
достигна 11, 8 милијарди долари. Спротивно на тоа, неконтролирани емисии
и се појави како инструмент на еврото на САД да спроведе независна монетарна политика
Европа. И сега идејата на своите заедничка валута доби и на другите континенти
па дури и регионално ниво. Се планира да го создаде во Јужна Америка
во Заливот. Можноста да се направи регионален резерва
Кинеската валута Јуан рече. Сметаме дека оваа можност за рубљата,
барем во рамките на EurAsEC и ЗНД. Во поново време, треба да се создаде
регионална валута за Азија, изјави Јапонија. Во исто време, сите го разбираат
дека и покрај фактот дека дури и на Обединетите нации објави својот груби пресудата пари
американскиот систем, одеднаш да го напуштат доларот е малку веројатно. Прво, дека
се земји со квадрилион долари? Навистина, за многу земји тоа е - еквивалент на
стоки или суровини, со оглед на оние "хартија". И второ, повеќето
Меѓународни порамнувања се мери во долари, а треба да трае долго време,
да се стави на нафта трговија со други единици. Не е случајно
создавање на анти-кризни фонд EurAsEC земји се согласија досега да се користи
да се пресмета вредноста на доларот и на рубљата не е, иако е на руски рубли (преведени
во долари) и се базира фонд (75% од придонесите се одредуваат од страна на учество на Русија).
Во исто време можно е дека таквиот фонд и може да се основа
за постепен трансфер на плаќањата помеѓу EurAsEC земји во долари У. С. како
една регионална валута. На пример, 70% од прометот во Русија и Казахстан
се случи во пограничните области. И сега, во многу региони на светот за прекугранична
трговија во националната валута. Значи, патем, е на руско-кинеската
граница, е подготвен за овој пак и Турција во трговијата со Русија. Што
Што се однесува до Кина, што долго време произведува одреден износ на размена
валута со своите најнапредни партнери, и неодамна стана достапен и
Кредити во Renminbi. Значи сосема природно може да се случи и да се промовира
Рубља на улогата на валутата на EurAsEC. Во соопштението на било која валута
замена на доларот е малку веројатно да се случи. Прво на сите, бидејќи светот се промени
од Бретон Вудс договор, кој призна универзална долар
валута, и сега навистина користи само на "кошница на валути" - во прилог на доларот,
Истата вклучува и еврото, фунтата, јенот, швајцарски франк. И кандидатите за завршување
кошници се рубљата и јуани, а на крајот, можеби, нова арапски
валута. Но, "тежина" на секоја од нив во ажурирани кошница нема
може да се предвиди. На состанокот со претседателот Назарбаев во Оренбург
Рускиот претседател Дмитриј Медведев рече дека не сите членови на светот
заедница покажа подготвеност да радикално реформирање на меѓународниот
финансискиот систем. Медведев се верува дека ние треба нејзиниот главен град
реконструкција. По создавањето на ММФ, Светската Банка и други финансиски институции
Оди во сите исти четириесеттите години, кога светот беше многу поинаква. Тоа е "зачува"
ситуација во која "тежина" Белгија е многу повисока отколку на "тежина" на Русија во процесот на донесување
ММФ одлуки, и многу нови држави воопшто не се застапени.
Медведев веќе изрази на претходните средби ", дваесет"
(И "големи осум", исто така), е наменет првенствено на менување на
оваа одредба. И другите членови на "осум" не изгледа на ум. Американците
дури и сугерираше дека Европејците "да соба" во корист на земјите во развој. Но
кога станува збор за нова распределба на гласовите, прашање дојде до застој. И поради
тоа пред се на фактот дека сега никој дури и не може да се претпостави што
ќе произлезат од кризата, кои ќе бидат исцрпени, а кои имаат натрупаа сили.
Во средината на минатиот век, Америка доминираше на повоената Европа,
и Маршаловиот план инсталирал долар економија на стариот свет. СССР беше
зад железната завеса, во Кина имаше граѓанска војна, го порази Германија
Јапонија и немаше право на глас. И што ќе се случи сега? Кој ќе дојде во
Светските лидери? "Дваесет?" Или "осум", заедно со Кина и Индија, а можеби и
и Бразил? Или улогата на лидери преземе, "Chimerica", како што беше наречен
потенцијал сојуз меѓу Кина и САД, две, се разбира, од најмоќните економии во светот?
Промени во економската и геополитичката карта на светот
начини и да се утврди чија валута ќе се зголеми. И во секој случај во овој процес
Русија нема да седи настрана. "Во блиска иднина владата
започнува формирање излез стратегии, една група на активностите за модернизација
провери и да се обезбеди пост-кризниот развој "- изјави, особено,
Владимир Путин во инвестиција форум во Сочи. Што се однесува до
долари, додека Русите не треба да брза за да се ослободи од него. Судејќи
на динамиката на депозитите на населението во банките, а тие не го прават тоа. Иако довербата
рубљата, според истиот банкарски податоци, се зголемува и уделот на рубљата депозити
премногу. Но, повеќето се сфати дека не може да ги задржи "сите јајца во една
кошница ", а се изложува својата заштеда во различни валути. Слично на тоа,
во различни валути задржи држава "безбедносно перниче" - онлајн
Фонд за ублажување на ударот од глобалната финансиска криза врз руската економија.
Во исто време на централните банки на сите земји во последниве
повторно водени од цената на златото кое се искачи на 1000 $
на Троја унца. Значи, учеството на доларот во "валута кошница" може да биде
во блиска иднина навистина ќе почне да опаѓа.","\u0026nbsp; \u0026nbsp;

Share This Post: