Финансиски аналитичар , советник на претседателот на одборот " Ukrgasbank " Александар
Okhrimenko изрази поглед на ситуацијата на пазарот на тековната
недела ( 28 СЕПТЕМВРИ - 4 октомври 2009 година) :

Валута за стабилизација на домашниот девизен пазар се случи во
главно се должи на ѕвезди аукции за бизнисите. Всушност, девалвација
UAH - во голема мера е одраз на субјективни отколку објективни фактори:
веднаш штом стана јасно дека доларот нема да расте повеќе - оние кои
ревносно се одржа на валута почна да го продаде. И сега на меѓубанкарскиот
пазарот може да се набљудуваат ретка за нашиот пазар ситуација: бројот на продавачи
валута го надминува бројот на своите клиенти. И така всушност минатата недела.
Тргување на меѓубанкарскиот пазар заврши на 8, 44
UAH / $ -. Јасна зајакнување на Hryvnia на крајот на месецот. Но, за жал, на зајакнување на
привремено. Од почетокот на октомври на побарувачката за валута ќе почне повторно да расте и вредноста на доларот
ќе бидат над 8 $, 5 grn. / $. Сепак, на девизниот курс нема да биде толку
важно да бидат во можност да смогвам валута шпекулација. Достапни
повеќе непредвидливи долар реагира на ситуацијата. Тренд
зголемување на ширењето помеѓу купување и продавање на скапоцени долари само се зголемува
- Влијае на голем број на валута купи и физичкиот
и правни лица. Во овој случај, сопствениците на валута е свесен дека ако
што им недостасува на момент и време тоа нема да се ослободи од, тогаш имајте на "зелени"
имаат многу долго време. Светската економија - економија на САД:
требаше само да објави дека продажбата на домови во САД падна во август
месеци од 2%, како на доларот зајакна веднаш по повеќе од 4%. Тоа
доведе до делумно намалување на еврото во однос на Hryvnia. Како резултат на тоа,
тековната евра на девизниот курс е околу 12 UAH 4. Ако тенденција да се зголеми
САД доларот продолжи, тоа е веројатно дека еврото ќе биде блиску до ознаката на 12, 2
UAH. Инаку, еврото цената ќе имаат тенденција да се одбележи 12, 5 американски долари.
Минатата недела на хартии од вредност на украинскиот акции означени
како зголемување на цените, и нивниот пад. Генерално, индексот на минатата недела
"Украинската берза" се зголеми за речиси 5%. Зголемување на индексот ги доставиле сите на истиот
акција: "Ukrnafta", "Zapadenergo", "Centrenergo", "Ukrsotsbank", "Рајфајзен
Банка Aval "и металуршки компании. Некои експерти укажуваат на
ставот дека опсегот на нашите удел на пазарот е многу тесен. Сепак, тоа е прилично погрешно
мислење. За пазарот на земјите во развој, се карактеризира со ограниченост на изборот на
акциите се тргува активно. Украинскиот пазар оваа не е исклучок.
Динамиката на цените на крајот на месецот во голема мера ќе влијае на завршување
календарско тримесечје. Овој период за известување и затворање зделки. Затоа, делумно
намалување на цените на поединечни акции не може да се избегне. Ова се должи на желбата
многу инвеститори да се продаваат акции за да се заклучи во добивката. Негативно
на динамиката на украинскиот акции влијанија и глобална вест. Намалување на цената
светскиот пазар на нафта, растечка невработеност во развиените земји, ниска
побарувачката за челик компании и многу други фактори, да
денес имаат негативно влијание на инвеститорите расположение. Овие чувства се, на еден начин или
друг начин да влијае на инвестиции расположение во Руската берза
и се гледа на нашиот пазар. Како резултат на тоа, најверојатно во блиска иднина
додека акциите на украинскиот издавачи ќе го изгуби жалбата. Во овие
услови индекс ", украинската берза" може да се спушти на нивото на 1220-1240
поени. Злато злато минатата недела предизвика за себе
зборуваат гласно. На почетокот на цената на златото во меѓународниот пазар
се искачи на речиси 1020 $ на Троја унца. Но, уште на доларот почна да
посилни, цената на златото падна остро 995 $ по Троја
мл. Тековната злато фјучерси на меѓународниот пазар се
тенденција да се намалува, што покажува дека инвеститорите очекуваат понатаму
намалување на цените на инвестиции предност. Целокупната надолен тренд
вредноста на златото, исто така, под влијание на фактот дека ММФ одлучи да го продаде
повеќе од 400 тони на злато од своите резерви. Сите аналитичари се убедени дека таквата
голем златен продажбата јасно значително намалување на нејзината цена на светските
пазарот. Ограничувачки фактор во оваа ситуација може само да се направи забрзана
девалвација на доларот, кој ќе биде во можност да го издржат масивниот продажба
злато. Во блиска иднина цената на златото може да падне на ниво на
990 $ по Троја унца или 31 $ за еден грам. Но, понатаму цена динамика
на злато ќе зависи кога ММФ всушност доаѓаат на пазарот во злато
со понуда да го продаде. Кредити Според официјалната статистика
Ѕвезди, просечната стапка на Банката долари заеми се зголеми за речиси
процентни поени во однос на основната линија, но остана на Hryvnia
непроменети. На почетокот на есента направи делумно обновување во кредитниот пазар.
Дел од претходно замрзнати кредитни програми започна да работи. Но, во исто
останува проблемот на цената на кредит. Во време кога на приносот на државните обврзници
е над 22% на годишно ниво не е реално да се очекува "евтини" заеми.
Банките ќе купи Т-сметки и да добијат загарантирани приходи, отколку да се ризик
од кредитни операции. Проблемот на раст на лошите заеми е
релевантни. Почнувајќи од 1 септември 2009 година, процентот на лоши заеми
е 6, и 8% во вкупното кредитно портфолио на банките. И, најверојатно, до крајот на
година само ќе се зголеми. Затоа, во блиска иднина, банките ќе се обиде
да се воздржи од нови заеми. Депозити падне малку почетокот
ладење на плам на банките за привлекување на депозити скапи. Со
на ѕвезди, просечната стапка на банкарските депозити во националната валута од почетокот
месеци се намалил за 1, 7%, додека девизните депозити на 1, 3%. Во исто време
број на банки да продолжат да го прифатат депозити со високи каматни стапки, ветувајќи во
Ова 24-25% годишно во grivna, а околу 15% во долари. За инвеститори е
доста ризично поставеност пари во депозит банката. Средината
стапки на банкарските депозити е многу помал: годишен депозит во UAH
- Околу 20% годишно, а вредноста на доларот нема да надмине 11%. Биланс на депозити
лични банкарски сметки растат, а денес е еден од главните
извори на обврските на банките, но во исто време, банките се добива потешки и потешки
одржување на "скапо" депозитите. Така го започна процесот на привлекување
депозити под рекламна кампања е насочена повеќе празнична од високо
стапки, како и други методи на промоција (награди, мотивација на банкарски производи,
поволни девизен курс, итн.) За банките, многу е важно во тековната
точка да ги намали каматните стапки на депозитите, за да може да се задржи нивната
и следната година без проблеми поврзани со загуби од овие операции.

Share This Post: