Украина ќе мора да одат преку еден циклус на банкротства и реструктуирање
од кризата, директор на Институтот за економија и предвидувања
Националната академија на науките на Украина, Валериј Geyets .

"Без стечај и реструктуирање, не можеме да влезе во новите технолошки
циклус по кризата. Ова бара политичка волја и соодветна
финансиски средства ", - рече тој, говорејќи во понеделникот на тркалезна маса
во украинската влада за развој на стратегијата на државата во пост-кризниот
период. Оваа сесија, со кој претседава премиерот
Јулија Тимошенко учествуваа во Украина и странски научници, економисти,
експерти, претставници на меѓународни финансиски институции и клучните
владини министри. Дел од средбата се одржа зад затворени врати.
Според сопствените ресурси на научникот за дека Украина не е доволно, па
"ќе бара меѓународен финансиски резерви." Geyets исто така, рече
кои поминуваат низ серија на банкроти - многу тешка задача, така што во иднина
Министерството за труд и социјална политика нема да биде лесно. Според експертите,
мора да го реформира судскиот систем, кои се неопходни за заштита на
сопственост. Geyets истакна дека Владата и Народната банка
Украина треба да се обезбеди транспарентност и да се постигне консолидација
акции во реструктуирањето на лошите долгови на банките. На
рече тој, исто така ќе треба да се разгледа воспоставувањето на посебни
Фондот, кој ќе вклучува нефункционалните заеми и средства. Тој нагласи
дека е потребно да се создаде долгорочна програма за развој на економијата
и се води сметка за условите и актуелната криза, и (наводно) состојба по кризата
закрепнување. "Ако не ќе се спроведува во две или три години се уште
билансот на плаќања криза ", - рече тој. Премиер Тимошенко во неа
реагираше, велејќи дека таква програма мора да бидат создадени од страна на научниците
и претставници на експертска заедница, и да започне нејзината имплементација може да се
Во 2010 февруари, кога во неа, Украина ќе биде надминат
најмалку една политичка криза. "Убеден сум дека на 15 февруари (2010
години) имаме сите компоненти - Собранието и Владата, и на Националниот
Банка и претседател на формата во која е потребно да се доволно
динамички спроведе сериозни мерки од кризата ", - рече таа.

Share This Post: