Украинскиот претседател Виктор Јушченко не доби одговор од претседателот на Русија
Дмитриј Медведев е покана да се исполнат.

"Напишав писмо пред неколку недели претседателот на Руската Федерација
со предлог да се има таква средба. Традиционално, одговорот е не, "- рече Виктор Јушченко
во интервју за украинската служба, "Би Би Си, Ц" на прашањето дали билатералните
состаноци на самитот на ЗНД лидери во Кишињев на 9 октомври средба со рускиот
претседател. "Но се надевам дека оваа средба ќе биде. Особено по
она што е направено на руската страна во текот на летото, верувам дека таква средба е неопходно ",
- Додаде тој. Украинскиот претседател нагласи дека "наша страна бариери
(За да се задоволат), бр. "Зборувајќи за очекувањата од средбата на лидерите на ЗНД во Кишињев
Јушченко изјави дека е "можност, кога ќе може да се одржи мултилатерални
и еднострани состанокот на кој можете да си замислите, имплементација и одбрана
национални интереси. "" гледам во тоа првенствено како добра можност
билатерални средби - со претседателите на Белорусија, Азербејџан,
со страна Молдавија, каде што изборите се одржаа, "- изјави претседателот на Украина." Релативно
самиот самит, очигледно, ние ќе работат на тема на антикризни политика.
Но, јас сум скептичен околу ова, бидејќи тие не се направени договори за
во кој треба да се применуваат ефикасно управување со кризи алатка "
- Додаде тој. Јушченко изјави дека односите на многу самитот на скептични,
бидејќи "историјата на ова тело, особено во текот на минатата година, покажува дека тој
далеку од прагматични потреби. "" Според општатата статистика, се чини, само 3, 5%
или 4% од сите одлуки донесени од страна на ЗНД, прилагодени на националните
акции. Тоа е срам дека ЗНД се претворил во неефикасна институција, и се скептични
став е подобрена "- изјави претседателот на Украина.

Share This Post: