Светските цени за обработените дијаманти во мај 2009 година повторно почна да се зголемува по падот ,
тек од летото на 2008 година, на " дното" имаше во април.

Дијамантите како алатка за инвестирање. Ова беше потврдено од динамиката на
на IDEX Онлајн Полирано Diamond индексот на цените (108,70 поени на почетокот на јуни,
0,3%). Цени за обработените дијаманти во изминатата година се намали од 30-40% и дијаманти
суровини на сите на 70%. Експертите се прашуваат - ова е шпекулативен
тренд или поддржан од страна на основа скршени? И повеќето мислат
дека најлошото е над и ова е почетокот на развојот, која, сепак, ќе биде бавен.
Според статистичките податоци за трговија со дијаманти во 1Q2009, неговиот волумен во САД
намален за 2, а 6%, Јапонија 15%, Германија 4% во Велика Британија
2%, додека Кина и Индија имаат постигнато раст од 30% и 5%, соодветно.
Навистина, дел од Кина и Индија на пазарот се 3 и 4% (уделот на САД - 44%)
не може да гарантира пресврт на пазарот. Падот на продажбата на дијаманти
САД останува, но тоа забави (според Стерлинг накит -
најголемиот накит мало во САД - во 1q -2, 6% наспроти -16, 1%
во 4Q2008, вели билтен, "богатите инвеститори". Со
Експертите проценуваат дека се очекува дека цената на пазарот дијамант ќе се подобри на ниво
каде што ќе бидат 30% подолу пред кризата индикатори. Многу зависи
на неговата способност да направи дијаманти вистински стока. За неколку
години, работата е во тек да ги обедини тргување. Еден проблем - тоа
тешкотии во стандардизацијата. Еден Carat камења варира во различни
број на параметри (чистота, боја и намалување) и имаат различни цени.
Исто така, De Beers компанија, во мај започна глобалната ПР-кампања за
ги убеди инвеститорите дека дијамантите се добра алтернатива за злато
како инвестиција. Ограничување е недостигот на транспарентност
пазар за купување и продажба на дијаманти. Инвестирањето во дијаманти експерти
се препорачува да се зачува капитал. Покрај тоа, дијамантите се многу практични
во смисла на "компактноста". Но, инвестирањето во физички камења далеку
не е задолжително. Можете да ги извршуваат дијамант инвестиции преку инвестиции
Фондот. Работата е во тек да се создаде дијаманти, и инвестициски фондови во Русија.
Исто така во Русија, може да добиете на секундарниот пазар на скапоцени камења - се подготвени
промени во федералниот закон за благородни метали и камења. Планирани
дека државна контрола ќе се применуваат само на производство и продажба на примарниот пазар. Чесниот
камења ќе им биде дозволено да продаваат едни со други приватни лица. Усвојување
Измените се очекува пред мај 2010 година. Водени од цената на дијамантите
препорачани од страна на Агенцијата Неделен Rapaport. Динамика и на пазарот
трендови во услови на пазарот може да се набљудува од страна на IDEX Онлајн дијамант
Индексот на цените. Имајте на ум дека за цената е поставено на боја. Обоени дијаманти
имаат друга вредност. Најмногу "прифатлива" се црнците (цена од 4
илјади долари каратно). Во пониска цена опсег, како сива, кафеава,
жолта и портокалова боја камења. Од 350-800.000 по карат може да достигне
цената на виолетова и зелена дијаманти. Најскапите се исти сина
и црвена боја. Патем, најскапиот дијамант на светот го купи кинески. Хонг Конг
Милијардер инвеститор Јосиф и Лао 12 мај во Сотби во Женева, има стекнато
за 9, 49.000.000 $ произведени во 2008 година во Јужна Африка, Син дијамант со тежина од 7, 03
карати, што тој го нарекува "ѕвезда Џозефин." Ова е рекордна цена за Blue
дијаманти и 1 карат рекордна цена за секој камен на аукција
аукција (1, 35 милиони долари).

Share This Post: