Претседателот Виктор Јушченко побара од премиерот Јулија Тимошенко до 15 ноември
обезбеди финансирање за вооружените сили во согласност со буџетот распоред
во 2009 година.

Тој рече дека ова за време на состанокот со в.д. министер за одбрана
Валериј Ivashchenko . "Јас сега јавно повик на премиерот : за
2 дена да се обезбеди финансирање на вооружените сили , како што е предвидено
Буџет ", - рече тој. Според него, ако не , Армијата ќе започне
неповратни процеси. Јушченко рече дека од 12 , 8 милијарди Hryvnia , кои
предвидени во државниот буџет за тековната година за финансирање на
Армијата , 10 месеци од оваа година одвои 7, 3 милијарди Hryvnia . претседателот смета дека
ваквото финансирање е од клучно значење за сонце и има секаква одговорност за овој
Премиерот . Тој исто така, истакна дека во 2009 година , поднесе оставка од армијата за
2000 на договор , пишува proUA .

Share This Post: