Позициите на американската валута на светските пазари може да двоумење повторно. Со
истражување банка, "сече новата економија Голдман Сакс " на земја со еден долар
дел од своите резерви , информира " Ехо на Москва ".

Централните банки не му верувате на доларот. Напредните економии не се
веруваат дека американската валута како силна како и секогаш. ова беше
Според извештајот на банката " Голдман Сакс ". Истражувачите заклучиле нивните
атрактивноста на доларот како резервна валута е безнадежно изгубена.
Причината е најверојатно - тоа е огромна и се уште зголемување на надворешен
долг на САД. Тоа беше тој што , според мислењето , аналитичарите Голдман Сакс "
принудени централните банки на земјите со економии во развој да се донесе одлука
размена дел од нивниот доларски резерви за други валути. Сепак , намалувањето
не се толку значајни . Пред пет години , овие земји се чува
60 отсто од своите резерви во долари, сега во САД валута
сметка за 57 пол проценти . Тоа е , рече , " Голдман Сакс " , САД
одржување на водечката улога во глобалната економија. Ќе го задржи неговата вредност за тоа
и доларот . Во текот на изминатите десет години на доларот има изгубено 22 отсто од својата вредност
за седум големи светски валути.

Share This Post: