Јулија Тимошенко вети дека ќе одржи референдум за влез во НАТО на Украина
ако тој победи на изборите .

Таа изјави во интервјуто «Франс 24", запрашан за можностите
Украина се приклучи на НАТО. "Повеќето нешта не зависи од Украина себе.
Нашата земја е поделена во своите ставови за членство во НАТО. 22% од Украинците поддршка
пристапување кон НАТО, а останатите како резултат на прилично силна застапување
против него ", - рече Тимошенко. "Ние мораме да работиме дома и да потрошат
национален референдум за да ја видите во еден систем на колективна безбедност
се гледаат себеси како Украинци. И по завршувањето на изборите, ние ќе го стори тоа "- додаде таа. На
прашање во врска со руско-украинскиот односи и нивните релации со премиерот
Русија, Владимир Путин, Тимошенко изјави: "Мислам дека сега сите
светот се обидува да ги отстрани опозицијата и да се одржи
се рестартира меѓу државите. Мислам дека имаме со Русија треба да се
пријателски односи. " Таа исто така изјави дека Украина е суверена
земјата, независно од другите држави. Еден знак на одобрување
на независноста на Украина Тимошенко потпишан во јануари минатата година
гас договори со Русија. Тимошенко, исто така, вети дека Украина ќе
сигурен транзит на рускиот гас до Европа. "Откако ќе ги отстрани
корупцијата гас шеми, било криза нема, и Украина ќе
продолжи сигурен партнер ", - рече таа. Тимошенко, исто така, рече дека
апсолутно сигурни во нејзината победа на изборите, украински Правда напиша.

Share This Post: