Централната банка на Русија рече дека почна купување канадски долари и обврзници
во обид да се прошири своите резерви . Според аналитичарите, овој потег
може да укажуваат на растечки тренд кон диверзификација на вкупните средства на централните банки
земјите во развој.

Централните банки бараат да се пренесе дел од деноминирани долари инвестиции во инвестиции
деноминирани во валути на земјите чии економии се поврзани со производи
На пример, во австралиски долари, пишува Фајненшл тајмс. Заменик-претседател Алексеј
Ulyukayev рече дека Централната банка ќе инвестира во Канада обврзници и депозити,
деноминирани во канадски долари. Во Руската централна банка не прецизира колкав процент од
резерви се случува да се инвестира во такви средства. Но, аналитичарите веруваат дека ова
Слика би можел да достигне 9000000000 $ или 2% од сите резерви. Според
Кол Адам од РБЦ Капитал пазари, чекор Централната банка на Русија не може да биде значајно,
кога гледа во изолација од сите други земји. Но, за сега
тоа може да биде дел од многу пошироката тренд. "Ако се претпоставува
мерење на активноста на други хартии од вредност, тоа е структурно многу позитивни за
валути на стоковните зависни економии како што се Канада и Австралија, "- вели
Кол. До денес, Русија - трето место во светот во однос на злато
резерви. На крајот на декември, стасале тие до $ 439.000.000.000 од почетокот на релито во парк
пазари во март минатата година се зголеми за 14%. До сега, сите валута
Резерви централна банка беа еднакво поделени меѓу долари и евра. Потсетиме
Минатиот декември, Џим Flaherty, шеф на одделот за финансии на Канада
рече дека Кина и Русија, која има големи девизни резерви, може да
на проектот за купување канадски долари, со цел да се заштити против падот на доларот
САД. "Јас само не се изненадите ако Кина и Русија ќе преземе уште неколку
позиција во Канадски долар од претходно - рече за време на интервјуто, Flaherty
во неговата канцеларија во Отава. - Јас би се очекувало дека земјите кои работат на глобално ниво,
активно ќе инвестира во валути кои сега се безбедни. "
Во 2009 година, Канадски долар стана однос на американскиот долар од 15%.
"Нивото на државен долг во Канада е најниска од сите земји на Г-7, што го прави
Канадски долар прилично безбедна инвестиција објект ", - истакна
Flaherty.

Share This Post: