Долари девизен курс во тандем со еврото се зголемува : во петокот цената скокнала на
максимум девет месеци по У. С. федерални резерви неочекувано покрена
стапка.

Според дело, во врска со Блумберг, еврото падна на 09:14 GMT на петок
$ 1, 3474 со 1 $, 3527 на крајот на претходната сесија во Њујорк. Во текот на наддавање
Еврото падна до $ 1, 3444, што е најниско ниво од 18 мај минатата година.
Стапка на американската национална валута во однос на јенот беше во тоа време 91, 82 во однос на јенот
91, 81 еден ден претходно. "Одлуката беше изненадување и Банката на федерални резерви ги зголеми очекувањата колапс
иницијативи во САД побрзо отколку во другите големи земји. Преку
дека доларот ќе расте, "- рече на услуга наздаровје Liquidiy пазар Tomokadzu
Matsufudzi. Банката на федерални резерви во четвртокот ги зголеми каматните стапки на кредитите
во случај на потреба за комерцијалните банки преку попуст прозорецот, на 0, 75%
со 0, 5%, испраќање на пазарите првиот сигнал на почетокот на стратегија за излез. Во
соопштението објавено од страна на Централната банка по затворањето на берзата, се констатира
дека овој чекор "со оглед на постојаното подобрување во
финансиските пазари не е претходи неизбежна зголеми основната стапка
преку ноќ, која е главен инструмент на монетарната политика
Банката на федерални резерви, тој не е заострување на политиката. Но пазари смени очекувањата
во однос на зголемување на база на каматна стапка. Според иднина
на ниво на цените, пазарите се зголеми очекувањата за покачување на стапката на 0, 25 проценти
точка во времето пред ноември до 100% од 96% на ден пред тоа. Веројатноста дека
овој пат стапка ќе се зголеми за половина процентен поен - на 0, 75%;
сега се проценува на 16%. Шансите на зголемување на трошоците за позајмување во
Септември се зголеми на 40%.

Share This Post: