Што треба да биде респектабилна колектори? Како да се заштитат себе си од нелегални
Акција? Што колектори може да биде корисно? Откако дозна Prostobank.ua
промени во август 2009 година, даночните закони, што се однесува
продажба на банките портфолија на долг колектори, на пазарот за такви трансакции, значително
активирана. Според проценките на "Европската агенција за наплата на долгот"
во последните 4-5 месеци на банките се продадени околу 1, 7 милијарди. Собирање
(Финансиски и факторинг) компании. Ова значи дека должници кои
престанаа да плаќаат на кредити, сега треба да се занимаваат со колектори
многу почесто отколку порано. Во овој случај максималната побарувачка услуги на собирање на
во февруари 2010 година, околу педесетина компании на украинскиот пазар позиционирање
собирач на нив малку повеќе од десетина големи компании, други
- Многу мал. И како што првата и втората може да се користи за да се соберат
Долг не е "почитувана" методи. Наплатувач на колектор на раздорот "Добро
колектор - некој кој може да ја убеди заемопримачот да го отплати нефер
долгови во целост или во дел во најкраток временски период
дејствуваат во рамките на законот - вели Андреас Marneris, директор
Управување со побарувања универзална банка. - Добро колектор
- Исто така е консултант кој може да се оцени вистинската финансиска состојба
заемопримачот и да предложат најдобро решение. " Сепак, многу банки се свесни
дека ако на собирачите на кого му се обрати, ќе сила "моќта" на должникот да го плати
долг, тоа не може да влијае на имиџот и угледот на институцијата. Никој
Меѓутоа, во пракса, "хумано" не е секогаш добива. "Наплатувач
бизнис вклучува спроведување на систематски и ефикасна работа со цел
за наплата на долгови. За жал, некои учесници на пазарот понекогаш се занемаруваат,
дека бизнисот треба да биде исклучиво во правната област, како и
принципот "во војната сите средства се добри" не е дозволено во подмирувањето на такви
прашања ", - објаснува актуелните проблеми Vuyko Алекс, заменик-
Директорот на Одделот за работа со проблематични средства на поединци VAB
Банка. Често во оваа ситуација, "обвинуваат" недостаток на искуство на компании,
оние за контрола на сопствените вработени. "Денес, многу
колекција компании имаат искусен менаџмент и доволно средства,
што подразбира изградба на ниско-квалитетни процеси и лошата контрола
овие процеси "- додава Samoilyk римски, шеф на kollekshen
Платинум банка. Постоечкиот проблем во областа на долгот обновување поддршка
и претставници на реномирани агенции колекција - За среќа, со предвидувања
ситуацијата се менува на подобро. "Како и секој друг бизнис, на пазарот
услуги на собирање, постојат компании кои ги користат неовластено
како да се работи со должниците. Како по правило, малите компании се еден ден
која е брзо враќање на должност со какви било средства, но не
обезбедување на долгорочни односи со нашите клиенти, должници и недостатокот на
сликата ризици - објаснува Вјачеслав Golub, директор на "сеопфатна Агенција
бизнис заштита "Делта М". - Практично искуство ни кажува дека дури и оние
компании кои се заработени на довербата на банките, но поради кризата се користи
неовластено акции на должниците, се губи клиенти
позиција и да започне да го напушти пазарот. До крајот на оваа година, според нашите предвидувања,
4-5 колекција компанија која сега се нарекуваат професионалци,
едноставно да бидат принудени да се повлечат од пазарот. " И додека "природна селекција" на колектори
не се завршени, должниците погодени од акција dishonerable "сива"
колектори мора да бидат способни да се бранат. Референтна точка Интегритет
Главната колектори и, всушност, само правило на сите добра
колектори - акцијата во правната област на Украина. Иако индивидуални
Законот за активностите од овој вид не е регулирање на оваа сфера Уставот
Граѓански и стопански кодови и законите "на трговски друштва"
и "за домување и комуналните услуги." Исто така се регулира работата на собирачите
внатрешните прописи на друштвото - често се слични, но постојат разлики. Самите
претставници на резервоар се следниве можни неправилности во
должниците со одреден тип на оперативен компании на пазарот: * телефонски повици
или посетете за време на одмор (официјално се смета како по часа 22.00
и до 7,00) * опасни по живот, здравје, имот на должникот или неговите
семејството (вклучувајќи и употреба на вулгарности) * намерно преувеличаване
износот на долгот * неуредно однесување * примената на мерките
кои се закануваат на честа, достоинството, угледот и други не-сопственост
Права на должникот; * ширење на доверливи информации за корисникот на кредит.
Така колектори се уште мора да ве убеди да го отплати долгот. "Претставниците
колекција компании во процесот на комуникација со должникот има право и обврска да
ќе го извести за можните правни последици на неплаќање на долгот, и тоа:
пренос на случајот на суд и го принуди наплата на долгот преку продажба на средства
низ државата (приватните) извршна служба ", - вели Александар
Ilchuk, директор на "Европската агенција за наплата на долг." Да се ​​стави
Украина колектори работа во рамките на можни акции и да се одреди
неважечки, постојат кодекси на етика колектори. Постојат два постоечки
Сите-украинските скала на Кодексот, развиен од страна на здруженија на колектори:
Собирање бизнис асоцијација на Украина (ACBU), кој ги вклучува
шест украински компании, како и независни асоцијација на украинскиот наплатувач
Агенции (наука), што претставува девет компании. Код може да се најде на последната
онлајн пристапот до веб страницата на организацијата. Покрај тоа, постојат кодекси на етика
и на ниво на поединечни компании, кои развиено свој (на пример,
Кодекс на етика може да послужи како сеопфатен бизнис агенција за заштита на "Делта
М "). Овие документи јасно напишано од, што е неприфатливо кога се занимаваат со должниците.
На пример, Кодексот на етика на науката бара собирачи на како претставници
услуги, меѓу другото: * точка за сите појдовни пораки полна адреса,
телефон и е-мејл * чува доверливо информациите за должникот;
* За да ја обработиме сите пристигнати жалби за посебна постапка за должници;
* Не користете го за обновување на постапките кои може да навреди честа и достоинството
на должникот, * освен ако не постојат конкретни упатства и постојат објективни причини зошто
должникот не може да го платите вашиот долг одеднаш - да го прифати предлозите на должниците за да го отплати
долг исплати од страна на индивидуални * ни трага од било писмено или усно
да кривично гонење или граѓански акција, освен ако постојат законски
основи; * охрабри должниците со финансиски потешкотии да ги информира
членови на семејството за своите проблеми да се избегне конфликт ситуации. Примери
внатрешниот код на етика на компанијата колектори се: рамен *
забрана закани за животот, здравјето, имотот на должникот и неговото семејство должност *
вработените за да се обезбеди само вистинити информации за името на компанијата,
времето и износот на долгот, за да се избегне какви било дејства кои можат да ги измами
должникот (вклучувајќи забрана за работоводниот орган) *
Конечно, компанијата со секој вработен да има пристап до информации
обврзувачки договори за доверливост. Излезот од горенаведените
следната. Ако задоцнета кредит кредитобарателот "работа" со пуштањето на
овие етичка рамка, може да биде или на овластениот орган
компании кои го почитуваат овој закон и корпоративното право (што е малку веројатно,
Впрочем, професионална колекција компании вредност нивната репутација),
или - претставник на компанијата dishonerable колектор. "Одлики на колекторот
активност е во строга согласност со актуелното законодавство.
Ако должникот се однесува "несовесно практики" која може безбедно да се зборува
дека тоа функционира "црна колектор." Во овој случај, должникот има
право и треба да побараат правна помош да ги заштитат своите права ",
- Александар препорачува Ilchuk. Како да се заштитиме себе си се соочува со dishonerable
Многу собирачи асоцијација колекција компании имаат развиено своите
методи од страна на должниците кои страдале од незаконски активности. Така НАУКАТА
прифаќа жалбите онлајн колекција компании кои се однесуваат
несоодветно. Во овој случај писмо треба да се направи сите копии на писмата
и документи кои се релевантни за жалбата, покажуваат како вработените
на компанијата го има прекршено Законот за наука, и донесе сите датуми и имиња на вработените.
Други колектори асоцијација - ACBU - организиран околу часовникот "жешки
линија "за должниците, каде жртвите може да се јавите - 044-590-04-37, и
редовно ги ревидира информациите. Во прилог на гореспоменатите можности
се жалат здружение на колекционери, спектарот на команда, која може да се
контакт во случај на повреда на правата е доста широк. "Ако должникот е свесен
колектор дека ги крши неговите права, користи забранети методи на изложеност
или се заканува да го користите, може да се впуштат во истите методи кои
користи за да се заштитат од вмешување од било која друга физичка
или правни лица, а особено се однесуваат на неговиот работодавец (колекторот
компанијата), на кредитирање банка, полицијата, судовите и другите органи "
- Совети Вјачеслав Golub, директор на "сеопфатна заштита на Агенцијата Бизнис
"Делта М". За кредит, кој на колекторот комуницира во рамките на законот,
но кои не можат да го отплати долгот, исто така, постои решение - може да се обидете да се пробие
исплата на дел. Како по правило, најголем дел од строго долгови
согласувате со таква опција, но имаат свои услови на такви реструктуирање.
На пример, една компанија се согласи да се скрши-колектори плати за 12
месеци, но предуслов е претходна решавање на
5% до 50% од долгот. "Главната цел на резервоар - да им помогне на должникот
се справи со ситуацијата и убеди дека долгот треба да се
отплати. Ако должникот има финансиски тешкотии, и тој не е подготвен да плати
треба да се плати веднаш, специјалисти на компанијата понуди го преструктуира
долг. Всушност, работата на колекторот е во корелација со работата на финансиски и правни
советник ", - вели Александар Ilchuk, директор на" Европската агенција за животна средина
Обнова на лошите долгови. " Побарајте услугите на колектор себе ... Тоа така се случи
на колектори за Украинците се поврзани главно со задоцнета
банкарските заеми. Во исто време, малку луѓе знаат дека некои резервоар
Услугите може да се опорави долгови и за поединци - вклучувајќи долгови и други
физички лица. Тоа е, се разбира, не на долговите на "помилување" или под
приемот, а не заверени на нотар, кој не може да биде доказ
во судот - но тој долг не е поддржана од каква било правна основа,
надмоќно мнозинство. И колекционери на компанијата не се секогаш се заинтересирани
во таквата соработка дури и ако постои документиран доказ
долг - затоа што цената на наплата на долгови и правни трошоци
може да биде многу поголема отколку што на Комисијата дека колектори може да се
за услугите. Меѓутоа, ако жалба до колектори има смисла, а потоа пред
од склучи договор, бидете сигурни дека компанијата ќе работи со вас
на соодветно ниво. "А компанија посветена на отплата на долг, обврска,
најмалку го извести клиентот на методи и процедурални цел на отплата
- Објаснува Вјачеслав Golub, директор на "сеопфатна заштита на Агенцијата Бизнис
"Делта М". - Освен тоа, мора да го извести клиентот за неговиот правен
Права; јасно дефинирани плаќање шема за своите услуги (процент на наплата
или фиксен износ за услуги) и владини трошоци
за време на судењето, како и на постојана основа да го извести клиентот
во врска со случајот. "

Share This Post: