Министрите за финансии на Европската унија следната недела ќе донесе одлука да го одбие
криза поддршка од банките , индустријата и пазарот на трудот - ЕУ сигурни
дека економијата закрепна доволно од кризата да продолжи да се замени
ја "Буџет патерици . "

"Ако ги задржи овие мерки се премногу долги, тие може да се меша со процеси
прилагодувања во и низ сектори ... "- Рече менична изјава
Министрите на ЕУ, која ќе биде објавена по средбата на министрите на следниот
недела. ЕУ министрите за финансии ќе се сретне 16 март за да разговараат за финансиски
Проблемите на Грција и да се минимизираат кризата одговор стратегија. Експертите и политичарите
велат дека владите на блокот да се најде рамнотежа - да се задржи
Поддршка за време доволно за да се спречи прекинувањето на
економско заздравување, но да ги отстрани во време да се задржи под
контрола на буџетскиот дефицит. Предлог министерска декларација се наведува дека
мерки на поддршка за различни сектори на индустријата, како што се автомобили
сектор треба да бидат елиминирани на прво место, како економско заздравување
замав. "Овие мерки мора да се претвори во најкраток можен рок, со оглед на
релативно големи фискални трошоци за нив, и веројатноста дека за одржување
Овие активности може да го оштетат ефикасна алокација на ресурсите и, според тоа,
попречуваат натпреварот и функционирањето на внатрешниот пазар ", - вели
во проектот. Мерки за поддршка на некои долгорочни цели, како што се "зелени"
технологии, како и истражување и иновации, ќе биде дозволено, под услов
дека тие во согласност со правилата на државата помош од ЕУ. Вработувања
Со банки и средината на 2010 година, Владата треба да почне укинувањето мерки за поддршка
пазарот на трудот, воведен за да им помогне на компаниите да се избегне отпуштања. "Ова
треба да се исфрли надвор (помош) во време кога за обновување на
бидете сигурни "- се вели во документот. "Според најновите предвидувања
Комисијата во однос на раст, тоа би можело да започне во средината на 2010 година да
ЕУ како целина, земајќи ги во предвид историската заостанатост со која невработеноста
одговара на порастот на економската активност "- веруваат дека министрите на ЕУ. Во
Февруари Европската комисија предвиде економски раст на ЕУ во 2010 година на 0, 7
отсто по намалувањето на 4 1 отсто во 2009 година. Невработеноста е
очекува да расте понатаму, да достигне до 9 јануари, со 9 отсто. Иницијативи
банките да им позајмуваат на компаниите кои можат да бидат откажани во последен ред.
"Одбивањето на привремена шеми олеснување на финансирање треба да зависи од
способноста на финансиските институции за да се обезбеди соодветна кредитна
корпоративниот сектор. Треба да продолжи внимателно да ги следи
па како да не се меша со реставрација на недостасани тешкотии во обезбедувањето на
кредити, "- рече менична изјава.

Share This Post: