Во кратко време, нашата планета може да сведок на многу редок настан ,
се случуваат еднаш на секои неколку илјади години.

Според инсајдерите од Mauna Кеа опсерваторија, Хаваи, црвен џин
Бетелгез е брзо го менува својот облик. Во текот на изминатите 16 години Star загуби
круг, брзо намалување на половите, додека ѕвездата екваторот
уште се одржа од центрифугална сила. Ова е јасен доказ дека
дека само прашање на недели или месеци пред да стане ѕвезда во супернова.
Како ќе овој редок настан од земјата? Одеднаш, на небото еруптира
многу светла ѕвезда. "Тоа е многу светла" - значи степенот на осветленост, како и
барем полна месечина, како максимум - полно сонце. Простор ќе продолжи оваа
емисија за шест недели, што значи пол месеци, "Бели ноќи"
во одредени делови од светот, други луѓе ќе уживаат во две или три дополнителни
часа на сонце и го одзема здивот спектакл на експлозија на ѕвезди од ноќта.
По две или три недели по експлозијата, ѕвездата почнува да исчезнат по неколку
години - конечно ќе се сврти кон земните набљудувач во маглината тип
Рак. Таков настан сам по себе е уникатен - последниот сведок
набљудувања на експлозија на супернова на Земјата датира од 1054 година.

Share This Post: