И покрај фактот дека украинската економија полека се опоравува од кризата,
Цените се расте побрзо од сите ЗНД земји.

Според автопат статистика комитет на ЗНД , максимална годишна стапка на инфлација
меѓу ЗНД земји во периодот јануари- мај, е забележан во Украина - 10 , 3% во просек
јануари- мај 2009 година. Во Ерменија, порастот на цените била 7 и 6% , во Казахстан -
7, 2%. Во Русија, годишната инфлација во периодот јануари- мај 2010 година изнесуваше 6, и 7 % во
Молдавија - и 6 , и 7 %. Во Белорусија, цената се зголеми во годишниот споредба за јануари-мај
6, 5 %, во Таџикистан - 5, 4 % , Азербејџан - 4, 7% , во Киргистан
- 2, 8%. Украински експерти сметаат дека цените во Украина ќе продолжат.
- Очекуваме дека потрошувачките цени ќе се зголеми во текот на годината , во
главно се должи на очекувањата на зголемување на домашните цени на енергијата
на јавноста - вели аналитичарот на АД " Ерсте банк " Маријан Zablocki . - Исто така,
очекува посилни инфлациски притисоци преку прилично значително зголемување на
монетарната база во последниве месеци, што постепено ќе се појави
во економијата преку заеми.

Share This Post: