Губење на осигурителни компании во светот на природни катастрофи се зголеми нагло

Плаќања на осигурителни компании, како резултат на природни катастрофи во првата половина
2010 изнесува рекордни 22000000000 $ и повеќе од двапати од просечната
вредност за овој период во последните 10 години. За споредба, во првата
половина на 2009 година, загуби изнесуваше точно половина од тоа - 11 милијарди долари.
Овие податоци се предвидени водечки реосигурување во светот - на германската компанија
Минхен Ре. Вкупната штета предизвикана од природни катастрофи во светот
економија во првата половина на 2010 година се проценува на 70000000000 $. C
Јануари до крајот на јуни 2010 година беа 440 настани на природните
природата на 55 геофизички настани (вклучувајќи вулканска ерупција во Исланд
што резултираше со откажување на илјадници летови) и 385 поврзани со катастрофи
со времето. Професор Питер Среќен, задолжен за Минхен Re анализа на геофизички
ризици, рече дека од почетокот на 2010 година, во светот веќе три природни
катастрофа, која може да се смета грандиозно. Најмногу смртни беше
Хаити, при што загинаа 223.000 луѓе
и 1, 2 милиони луѓе останаа без своите домови. Сепак, и покрај огромни загуби
за земјата во целина, плаќањето на осигурителни компании во врска со несреќата во Хаити
изнесува само 150.000.000 $ поради ниските осигурување.
Најголемата големината на штета за осигурителни компании во светот е земјотрес
во Чиле, што ги чини $ 8000000000 (поради високото ниво на пенетрација
осигурување во комерцијални и индустриски сектори). Вкупното економско
оштетување на Чиле се проценува на 30000000000 $, или 3, 53% од БДП.
Билансот на жртвите во Чиле изнесува 521 лица, што е многу помал од
Хаити, и покрај фактот дека земјотресот бил многу поголем. Според
Г-дин задоволни, тоа докажува колку е важно да им понуди на луѓето како заштита
се користат во изградба на модерна, одржлив дизајн за земјотреси.
На третиот по големина природна катастрофа беше земјотресот во половина
Кина тврди дека 2700 животи. Во Европа, од најскапите природна катастрофа
беше зимска бура "Ksintiya", кој го погоди Франција, Шпанија,
Португалија и Германија. Општите економски загуби од ураганот "Ksintiya" беа
$ 4, 5 милијарди долари, од кои осигурителни компании се опфатени 3, 4 милијарди долари. Во
Оваа осигурителна компанија е во можност да се избегнат големи загуби од еден од најпознатите
големи катастрофи - нафта излегуваат во јавноста по нафта Опрема експлозија БП Deepwater
Хоризонт во Мексиканскиот Залив. Добро на нафтена компанија БП се осигурени
само $ 1000000000 Трошоците за одговарање на БП несреќа
веќе надмина 3 милијарди долари. Експертите наведуваат дека бројките прв
шест месеци беа крајно необично, бидејќи повеќето од загубите осигурителни компании
се во втората половина, кога ураганот сезона започнува во САД. Теми
Но, дури и гигант загуби не треба да доведе до зголемување на премиите за осигурување.
Аналитичарите изјавија дека втората половина на цената на осигурување долу,
приход од осигурителни компании се паѓа. Меѓутоа, во првата половина на 2010 година, осигурување
на компанијата произведува помалку од плаќања во врска со природни непогоди во
Соединетите Американски Држави, од обично паѓа во текот на овој период. Според имотот на компанијата и
Жртва Осигурениците асоцијација на Америка, на сума на исплати на друштва за осигурување
како одговор на природни катастрофи во САД во првата половина на 2010 година изнесуваше
2, $ 6000000000, намалување во споредба со истиот период минатата
од 18%. Особено впечатлива, оваа бројка се разликува од онаа осигурителни компании
мораше да се поминат за да се опорави отштета за нивните клиенти надвор од САД
оваа година: на 7000000000 $ во Проценета штета од земјотресот осигурителната индустрија
во Чиле во февруари. Според Националната Интерагенциски пожар центар, на фреквенцијата на шумски
пожари во САД оваа година е најниска од 2003 година во исто време
првите шест месеци од оваа година во САД е забележан 904 торнада во
додека просекот во 2007-2009 година. првата половина на земјата погодена од
983 Торнадо. Бројот на жртвите од торнада оваа година е 29 лица
која е исто така под националниот просек од 69 смртни случаи во првата половина на 2007-2009
gg. Според У. С. Националниот центар за урагани, бура од прва категорија
потекнува во близина на територијата на земјата во јуни за прв пат од 1995 година, иако сезоната на бури
во Атлантикот обично трае од 1 јули - 30 Ноември. Сезоната на тропските
Бура не даде сериозна причина за загриженост. Британската консултантска
Maplecroft компанијата составил листа на земји кои се најмногу подложни на
економски загуби од природни катастрофи. Основа за пресметка на индексот
Економски загуби од природни непогоди (NDELI) беше да се оцени економската
земјотреси, вулкански ерупции, цунами, урагани, поплави,
суши, лизгање на земјиштето, екстремни температури и болести меѓу 1980 и 2010 година.
Индексот мери ризикот од економски загуби од оштетување, како одраз и директна
влијанието од катастрофи на економијата, инфраструктурата и лична сопственост
и посредна економска влијание на јавноста. На чело со рејтинг
изложеност на природни катастрофи, седум земји означени како "екстремни
ризик ": Хаити, Мозамбик, Хондурас, Фиџи, Зимбабве, Ел Салвадор и Никарагва.
Швајцарската компанија реосигурување Швајцарската реосигурување копродукции предвидува
дека цената на природни катастрофи низ целиот свет во 2010 година би можел да достигне 110
милијарди долари.

Share This Post: