Фонд за осигурување - е сериозна алтернатива на овие финансиски инструменти
дизајнирана за да ви заштедат пари како депозит или инвестициски фонд .
Layfovyh канцелариите на осигурителните компании ( кои се вклучени во кумулативни
видови на осигурување ) е речиси исто како и банкарството, исто така, активно
работат приватни брокер - преземачи на ризик .

Сепак, и покрај оптимизмот на осигурениците се, кој го принуди високи
Претставниците на пазарот велат дека изгледите за големи заштеди
осигурување во прв пост-кризниот години, работите отиде малку поинаку. Позиција
случаи на пазарот годишна конференција "осигурување на живот во Русија и ЗНД" покажа
дека овој сегмент на финансискиот пазар се уште е практично натопена во поранешниот Советски
простор. Според раководителот на Центарот за стратешки студии
(СРЦ) "Rosgosstrakh" Алексеј Barb, осигурување на живот во време на криза значително
претрпел поради неизвесноста на економските можности и намалување на ефективната
побарувачка. Минатата година во ЗНД пазарот на осигурување на живот собрани
речиси 20% помалку отколку претходната година. Осигурување на живот исплати падна
11%. Во исто време, Украина Живот Осигурителна компанија врз основа на
2009 собрани само 850 милиони долари на премиите за осигурување, вели претседателот
Лигата на осигурителни организации на Украина Наталија Hudyma. Според неа, на сума на осигурување
исплати првата година во споредба со периодот пред кризата период е намален за 30%.
Точно, во целина, повеќе од 60% од вкупните приходи минатата година изнесуваше премија
тоа е за осигурување на живот, а процентот на прекинати договори
е помалку од 5%, со престанок на договорите се типични за прв
и вториот години. Според неа, главниот проблем за пазарот на осигурување
Животот во 2010 година ќе биде недостигот на довербата на клиентите во долгорочни кумулативни
финансиски производи. "Историјата покажува дека развојот на осигурување заштеди
по 1998 година, по кризата мора да биде барем 5 години од одржи
раст на финансискиот систем, пред довербата на потрошувачите ќе се врати да го
на доволно високо ниво. Така во следните неколку години не треба да се
чекаат експлозивен раст на осигурување на живот "- поддржува
Алекс колега Barb. Со оглед на ваквата состојба, велат експертите
дека во тековната година ќе биде година на точната заеднички банки
осигурување и осигурување на живот компании, и пристапи на клиенти и
градежни производи. На кратко, осигурениците ќе направи сè што ние
им донесе пари. Но, дали е достоен за тоа? Што зборуваме кога велат за складирање
осигурување, имајте на ум, како по правило, за осигурување на живот
или пензија. Вториот вид се додека релативно честа појава во Украина
слаб, иако официјални лица се активно работи да ја промени ситуацијата. "Програмата
економските реформи во Украина за 2010-2014 вклучува лансирањето на вториот
- Финансирано столб на пензискиот систем "- вели заменик-премиерот Сергеј
Tigipko. Започнете со воведување на задолжително Државно финансиран систем
Пензиско осигурување е закажана за периодот до 2012 година, но тоа во перспектива.
Тоа е сосема друго прашање - за осигурување на живот. Овој тип ги опфаќа сите видови на осигурување
каде предмет на осигурување делува како еден човечки живот. Но, бидејќи
во пракса тоа е невозможно да се одреди вредноста на човечкиот живот, финансиски компании
ориентирана кон приход на клиентот. Значи излегува дека предметот на заштита акти
не толку животот и здравјето на осигурувачот, како своите приходи. Според теоријата,
просечниот износ на осигурување се движи од 3 до 10 годишен приход клиенти.
Сепак, постојат повеќе егзотични предлози. Таквите договори за осигурување
склучен за период не помал од една година. Треба да се има во предвид дека разликата
ризично и за осигурување на живот. Ризик (класична) осигурување
пари на клиентот оди за покривање на ризикот и на крајот на мандатот на осигурување не е
назад, па повеќе од овој вид на осигурување што се сеќава на ова
материјал нема. Друга работа - за осигурување на живот со акумулација. Таквите
видот на осигурување комбинира две функции: заштеди и ризично.
Класичен пример - се меша целата осигурување на живот и донација.
Истата осигурување "на зрелоста", која, како што вели рускиот
Федералната канцеларија за статистика, само пред распадот на Советскиот државните монополи,
и на целата Унија, го искористи секој петти домаќинство. Таквите осигурување
е комбинација на инвестицискиот фонд и ризик осигурување.
Дел од парите оди за покривање на осигурување ризикот на клиентот, а другиот вградени
во ниски приходи, но сигурен бизниси и носи инвестиции интерес.
Во случај на опстанок, на крајот на мандатот на осигурување клиентот добива вградени
парите назад со камата. Покрај тоа, во досегашната практика, како што се
во Велика Британија и САД, на компанијата ќе плати за ризици не дури и да се одзема од финансиран
дел. Меѓу ризици кои се вклучени во живот договорот за осигурување, постои
незгода, онеспособеност од болести (на пример,
рак). Како резултат на тоа, на осигурувачот да учествуваат со пари, кога
полиси достигне одредена возраст, болни или мртви. Чудно принос
Со факти "за" може да се смета гарантира минимален приход, сега
тоа е 4% годишно. Сето останато зависи од ефикасноста на стратегија за инвестирање
компанија. Во просек во текот на изминатата година се предвидени клиенти со осигурителни компании принос
на 12-16% на годишно ниво во локална валута. Артикулираат на враќање на
рок не ги исполнувате условите, и во неформални разговори предвидувања
целосно во спротивност со "основните" 4% до 20-25% принос. Со
законодавство, портфолија "layfovyh" Осигурениците можат да се состојат од депозити
До 50% на обврзниците - до 40% од акциите - до 30% од државните обврзници - да
10%. Со оглед дека дури и во најсигурни хартија на берзата, компаниите
имаат тенденција да инвестираат помалку од 5%, не е јасно за што осигурителни компании
може да се зголеми нивната профитабилност. Поради тоа што може да се претпостави дека конечната
принос на крај на година во националната валута ќе биде малку различна од минатата година
- Истото 10-15%. Но, не заборавајте дека ова е просек за на пазар, и профитабилноста
секоја посебна компанија - работата на оваа компанија. Се разбира,
не сите, дури и оние кои заработуваат 15-16% на годишно ниво. Покрај тоа, меѓу лидери
пазарот постојат компании кои се повисоки од 5-8% годишно не се зголеми, се оправдува
апсолутна безбедноста на нивните инвестиции. Не заборавајте за можните
стечај на компанијата, осигурителниот пазар не постои депозит гарантен фонд
поединци. Значи излегува дека дури и полиса за осигурување обезбедени од страна на осигурување
заштита во случај на смрт на осигуреникот не го оправдува разликата во родот
со банкарските депозити. И ако се додаде и индекс на инфлација за период
"Инвестиции", резултатот е генерално лошата. Шема на исплата
и губење сега е љубопитен. Фреквенција на плаќање на придонесите. Обично одлука
за тоа како да се плати, тој прифаќа осигуреникот. Но, постои едно досадно
суптилност. Себе, осигурителни компании нудат да ја платат пари еднаш годишно. Инаку
со месечни рати се плаќаат вкупниот годишен придонес за осигурување
се зголеми за процент - 3-5. Патем, ако сакате
конечниот индекс враќање (зголемување на сума од големината
индекс на инфлација) често се препорачува дека осигурениците себе, во пракса
премија зголемува на купувачи само индекс. И ако одеднаш
корисникот одлучи да го раскине договорот, како на пример во случај на депозит? Не
далеку од тоа. Речиси секогаш откуп износ (износ на предвремено раскинување на
осигурување) е формирана, реклами, по три години од договорот и престанок
на политиката до одреден временски период е полн со потполно губење на
инвестиции. Но, има уште непријатни изненадувања. Ransom
не е гаранција за враќање на сите надоместоци платени. Подоцна е прекинат
политика, најмногу што може да добиете на вашите раце, но вие може да се добие 100%
само по утврдени во договорот. Голем број на компании имаат усвоено во
политика ситни детали да се напише дека го раскине договорот осигуреникот
обештети и уште на трошоците за водење бизнис (3-10%), населба и парични услуги
итн Да, ние не треба да заборавиме на данок, како и во случај на
инвестиции приход, а во случај на предвремено раскинување на неговиот. Забелешка во
банкарски депозити беше толку непријатно момент. Но, тоа не е се.
Вреди да се спомене дополнителни трошоци ако одложите плаќањето
осигурување. Осигурениците им даде на корисниците грејс период (обично за
месеци), а потоа се намалува finkompany (намалува) ЗС
според договорот. Ако одложување на плаќања од страна на осигуреникот е до формирањето на
готово се предаде вредност, осигурување генерално може да ја ресетирате. Очигледно,
Кумулативни до денес осигурување може да бидат заинтересирани само
оние кои се од критична важност да се прошири своите инвестиции текови
или оние кои сериозно треба да се заштити животот и здравјето. Остатокот од нас
Ви препорачуваме да чекаат стабилизирање на макроекономската состојба, не само
во земјата, туку и во регионот, како и повеќе демократски услови за себе
осигурителни компании. Помош пензија - за осигурување на живот
акумулација, но прекинување на програмата е поврзана со возраста за пензионирање
човек. Исплати за осигурување во случај на опстанок на осигуреникот платени
во форма на пензија пред крајот на животот (живот ануитет), на паушален износ,
или пресметува за одреден број на години по налог на полиси.
Оваа корист може да имаат наследен период од 20 години, што е, во случај на смрт
остатокот од акумулираната сума корисници добиваат. Со
изјавите дадени од страна на властите, до 2012 година во Украина ќе се реализира
задолжително финансирано пензиско осигурување.

Share This Post: