Во Vinnitsa регионот приход по глава на жител се зголеми во споредба со минатото
Година 9 , 5 % - што е највисока стапка во Украина

Според Goskomstat, во првиот квартал на оваа година во целата земја приход
граѓани се зголеми за 3 и 7% во споредба со првиот квартал минатата година. Не може да се
велат дека овој албум раст, како основа за споредба е многу ниска. Затоа
дека во 2009 година кризата беснее со целата моќ и профит на Украинците во првиот
три месеци од минатата година падна за речиси 13%. Ако го земеме апсолутните
броеви, на сликата е посоодветен - за година приходите се зголемија 500 Hryvnia.
Минатата година приходите по лице беше 3000 Hryvnia, а потоа во прв
квартал од оваа година во Украина како целина Просечниот приход жители е 3, 5
илјади Hryvnia. Еден значаен дел од оваа сума јаде од инфлација, така што Државниот завод за статистика комитет
бележи пораст во 3, 7%. Меѓу водечките региони за раст на приходите од Vinnitsa
област во која приходите се зголемија речиси 10% - со две, 2000 Hryvnia
во 2009-2, 7000 во првиот квартал на оваа година, и ги нагласува областите
Западниот регион - Volyn (7, 2%) и Transcarpathian (6, 1%) региони. Сепак,
Треба да се напомене дека овие области традиционално секогаш приходи
се под просекот за Украина, и сега, и покрај зголемувањето, остануваат
така. Така, просечното ниво на приход во првиот квартал на Украина
3, 5000 Hryvnia, приход volynyan се 2, 5000 Hryvnia и Transcarpathians
Вкупно 2, 2000 Hryvnia. Лидерите во раст на приходите традиционално се
Киев градот (8, 7%) и Севастопол (9%). Во исто време помеѓу приходите на жителите
овие два града, постои огромна разлика во приходите - толку просечната
Киев приходи во првиот квартал оваа година достигна 8, 2000 Hryvnia, и
Севастопол жители имаа просечниот приход од $ 3, 3000 Hryvnia.

Share This Post: