Според експертски проценки , само една четвртина од градежни материјали во Русија би можело да биде
наречен сосема безбеден за употреба во домови .

Сите останати можат да бидат сериозна закана и да предизвика значителни
штета на здравјето на луѓето. Така, статистиката на Светската здравствена организација
укажува на тоа дека не се производствени капацитети во урбаниот воздух во
4-6 пати dirtier од улиците. А главната придонес за ова загадување се прави
изградба и декорација материјали и мебел. Изберете Прозорец Прозорец
"Виндоус" имаат одлична звучна изолација и заштеда на енергија својства.
Сепак, тие немаат вентилација јазот кој води до нарушување
гас состав, во просториите лоцирани во домовите на видот на објектот, вентилација
кој е дизајниран од страна на "стариот Windows." Значи при инсталирање "пакети"
бара посебна вентилација. Што се однесува до штетата пластика
Профил (направени од поливинил хлорид (ПВЦ)) - е мит. ПВЦ производи
опкружувачки нас насекаде. Ова е винил позадина, линолеум, и дигитални апарати за дома,
играчки, прибор, водовод цевки. ПВЦ може да биде извор на штетни
Супстанции диоксин и фталати само за време на согорувањето, што е, во
повеќе од 200 степени. На температури од 60 степени од ПВЦ не е пуштен на слобода
практично ништо. Тоа е зошто PVC дограма профил во нормална ситуација
Безбедна ¬ Сен, но формална соба, каде што ја основа ¬ лен, еко-пријателски името
невозможно. Причината за популарноста на пластични прозорци е недостигот на соодветни
цена технологија. На пример, дрвени прозорци со двојно застаклените прозорци се користат
единици, бидејќи тие се премногу скапи. Изберете кат почиста
сексот е оној кој не дава емисија на хемикалии во атмосферата
просториите (т.е., нема хемиски мирис). Тоа може да биде ламинат,
и теписи, и линолеум. Се разбира, предност се дава на паркет, но мора да
Запомни дека бојата или мастика има значително влијание врз изборот
штетни супстанции во атмосферата. Линолеум е произведен во повеќето од ПВЦ. Опасност
може да биде ист и лепак што се користи за поставување линолеум.
Валани евтини сегмент се често извор на формалдехид, а
скапи ламинати практично безбедно. Користење на природниот камен подови
порцелан или што мора да се изврши испитување радиолошки
и експертиза на радон. Поправка на ѕидовите Брзо сушење Супер еластичен
кит потоа испуштаат големи количини на фенол. Сува миксови за
Фасади апсолутно не може да се користи во затворен простор. Во однос на
позадина, подобро е да се избере на хартија, и лепила - да скроб или
врз основа на казеин. Неткаен позадина уште синтетички, и тие се помалку
подобро за поправка на станови. Треба да се обрне внимание и
на стаклото ѕид. Во странство, особено во Германија, каде што стандардите за безбедност
во градежништвото се многу високи, над 70% од здравствените установи се покриени со steklooboyami.
Почетниот материјал за нивно производство е посебна стакло, од
чија температура достигнува 1.200 степени фиберглас, фиберглас
формирана од страна на различни видови на предиво и дебелината на предиво, а потоа ткаени позадина
крпа. Во основата на фиберглас производство само природни материјали:
силика песок, сода, вар и доломит, кој гарантира животната ¬ Kuyu
чиста ѕидот и отсуството на хранливи материи медиум за микроорганизми
или паразити. Преку употреба на природни минерали имаат фиберглас
висока јачина - тие не се искинати, нема гребаници, тие не се плашат
хемиски ефекти на концентрирани средства за дезинфекција. Стаклени влакна
може безбедно да се измијат. За ѕидови не треба да се користи polymerizable
боја, и со внимание да го користите плута. Изберете
Најдобро решение за таванот таванот во станот е vodoimulsionnaya
боја. Суспендирани тавани може да се резервоари на прав, што доведува до влошување
квалитетот на воздухот. Несакани тавани, како прв
три месеци, тие може да произведе фенол. Алуминиум тавани се еколошки.
Видови на зрачење контаминација се однесува на неизбежна животната средина загадувачи.
На градежни материјали се зголеми извори на јонизирачко зрачење може да биде материјали
Природен камен, обично гранит, и бетон, тули, ако нивната
на песок падна од проблематичната кариера. Никогаш не "fonyat"
мермер и варовник. Изворот на електромагнетни загадување може да биде
неправилно поврзани енергетски кабли, жици, крстосница
штитови, трансформатор трафостаница, електрични греалки. Многу
често енергетски кабли се поврзани, така што "Земјата" и "работник 0"
се во иста насока, кои доведуваат до електромагнетни
полиња (Белешки), интензитетот на кои обично ги надминува стандардите во неколку
пати. Сериозни вишокот магнетни полиња може да даде таква инженеринг
одлуката како "топло кат". Особено критичен ако системот се спроведува
Слободен греење елемент јазли се резервирани во текот на целата површина на просторијата.
"Топол кат" на таквата конструкција води до 10 пати поголем од нормата
магнетно поле во собата и да избега тоа не прави никаква смисла. Има
"Топол подови", кои се изградени на т.н. bifilar систем.
Нивното ниво на магнетното поле е околу два пати пониска. А многу нијанси поврзани
повреди на монтажа технологија "топол кат". Во секој случај, детето
и спални соби треба да се избегнуваат како систем за греење, бидејќи последиците
Белешки на човечкото тело од најсериозните - од главоболки
и замор, уринарниот тракт дисфункција, доработка и
рак. Најчестите видови на хемиско загадување
- Фенол, формалдехид, толуен, ксилен, амонијак, микроскопска прашина (силикатни
и цемент). Извор на хемиски загадување може да биде најмногу
градежни материјали: бетон, малтер, бои, лакови, килим,
греалки, итн новоизградените и реновирани простории
има малку еколошка катастрофа. Во овој момент, нови бои, лакови,
Мебел активно емитуваат штетни материи. Дури и ако користењето на материјалот
од кои секоја одделно не е опасно и санитарен
Конечно, заедно тие можат да создадат загадување, кои во некои
пати од максимално дозволените концентрации. Хемиско загадување
за значително намалување на имунитетот, и многу заболувања:
црниот дроб, бубрезите, централниот нервен систем, респираторниот систем. Во повеќето
случаи на најефикасен начин да се справи со хемиско загадување
Апартманот се наоѓа на интензивна редовно проветрување на просторот. Последица на микробен
Загадувањето е повреда на клима, развој на габи.
Тие се најверојатно може да предизвика - прекршување на дизајн кој доведе до
повреди на микроклимата во регионот. Многу често е во спротивност на технологијата
изградба на ѕидови, кога грејач се наоѓа во внатрешноста на ѕидот, тоа почнува да се
кондензира влага, кој не е поврзан со надвор. Ова создава
поволни услови за развој на опасни микроорганизми - saprophytic, mycelial
габи и други штетни бактерии и габи, од кои многу се исклучително
активни и претставуваат многу сериозна закана за здравјето на човекот.
Причината за микробиолошка контаминација во зградата, исто така, може да послужи како погрешна
проектирани или работи спротивно на систем за вентилација. За
контрола на микробиолошката контаминација е потребно, пред сè, да се подобри
климатски услови, вентилацијата. Ако воздухот е премногу сува - Ставете
навлажнувачи, видливи повреди, и сите во собата целиот процес
антисептик. Ако фокусот не е видлива, но се знае дека контаминација е присутна,
мора да се инсталира на фотокалитички филтри кои се направи одлична работа
со bakzagryazneniyami. Фотокалитички филтер може да се замени со ултравиолетова
ламба. Микробиолошки контаминација е често предизвикано од raspiratonyh
болести и присуство на спори од мувла во атмосферата на една соба
опасни за луѓето со алергии. Заклучоци Со цел да се изгради еколошки
чиста куќа, што треба да следи неколку правила: се спроведе радиолошки
испитување на градежни материјали (тули, бетон и така натаму). Не го користете
материјали со необични својства (брзо сушење, superelastic, и така
итн), како што се постигнува со додавање на хемиски адитиви.
По завршувањето, а по завршувањето работа е неопходно да се спроведе сеопфатна
познавачи на животната средина и објекти за да се елиминира откриени контаминација.
Сеопфатна проценка на животната средина вклучува мерење на нивото на зрачење
(Алфа, бета и гама зрачење), мерење на електромагнетното зрачење 50
Херц (електрични и магнетни полиња), хемиска анализа на воздухот, микробиолошки
анализа на воздухот. Сите мерења и тестови во споредба со стандардите на Руската Федерација и
ЕУ истакнува можно и очигледно извори на загадување, нивното влијание
врз здравјето на луѓето и препораки за отстранување на нечистотии и извори.

Share This Post: