За повеќе од пет месеци во Украина повторно врне златниот дожд на странски
кредити и инвестиции. Но, како што се испостави , економијата не е во можност да се вари
овие средства . Банкарскиот систем собира вишокот на понудата на пари,
кој има потенцијал да предизвика остри скокови во размената Hryvnia стапка,
и порастот на инфлацијата.

Невидливите прашање ова лето, банкарскиот систем на Украина се соочи со необичен
проблем - значаен суфицит на слободни пари. Во јуни и јули сума на пари
во транзит и дописник сметки finstruktur достигна невидени
Обем: 29-34000000000 американски долари. Ова е приближно една и пол пати повеќе отколку во 2009-2010 година
gg. (Остатоци се обично во опсег 14-22000000000 долари) и речиси двојно
повеќе на нивото пред кризата: 15-18000000000 американски долари. Вишокот на средствата може да биде лесно
објасни инвеститори повеќе пари во банките, позајмувачите постепено
враќање на порано кредити, но за издавање на нови заеми за финансиските институции
не се брза. По кризата почна finorganizatsii многу повнимателни. "Финансиски
состојба на многу потенцијални должници се на ниво што
банки не ризикувате.Со да им даде кредити "- вели Дмитриј Sologub, Главен
Анализа и истражувачки оддел на Рајфајзен банка Aval. Затоа, банките и
акумулира вишок средства. Сепак, ова не е единствената причина.
Во последниве неколку месеци, пари се пумпа не само на банкарскиот систем, но
и на целата економија во целина. Печатарска преса долго време работи толку тешко.
Во март и јули, само пет месеци, висината на паричните база, која одразува
износ на ненаплатени пари, се искачи на 17, 3% - на 223, 8 милијарди
UAH. За споредба, за цела година 2009 монетарната база се зголеми за само 4, 4%.
Зголемувањето на емисиите може да изгледа изненадувачки. Во последниве неколку месеци Владата
драстично намалени со користење на ѕвезди за финансирање на буџетскиот дефицит,
префрлување на другите доверители, пред Руската банка VTB, и
и украинскиот финансиски институции. Покрај тоа, Кабинетот започна политика на ограничување на
трошоци. Што е предизвикана од потребата за издавање? Одговорот е едноставен:
тоа е речиси неизбежна пропратен ефект на стабилноста на Hryvnia во моќен
капитални приливи од странство. За да го задржи девизниот курс
околу 7, 9 UAH / УСД, регулаторот е принуден постојано да се купи на меѓубанкарскиот
пазар во текот на наредните до Украина долари и евра. Тоа може да
само преку издавање на нови третман Hryvnia. На пример, во согласност со ѕвезди,
во II квартал 2010 билансот на плаќања вишок во Украина достигна $ 5, 1
милијарди ако дури и половина од таа сума беше купена од страна на регулаторот на меѓубанкарскиот пазар
со нови домашни банкноти, големината на прашањето на канал за размена
за три месеци изнесува не помалку од 20 милијарди американски долари. Додека "монетарната настрешница", кој
почнаа да се појавуваат во економијата, нема ефект или на курсот на Hryvnia,
Не инфлација - парите заглавени во банкарскиот систем. Но, под одредени
условите на оваа "настрешница" може да не остават камен unturned во монетарната и
стабилноста на цените. Се сеќавате на падот на 2008 година, сега е голем купување на долари
и еврото не се вклучени во било банки или компании, ниту населението. Зошто Купи
Доколку понудата ја надминува побарувачката на валута, Hryvnia и полека ќе праиш? Но
специфичноста на меѓународниот пазар на капитал е како што протокот на пари може да се промени
насоката во прашање на денови. Во овој лет на капитал, обично
почнува одеднаш. "Одливот на капитал може да се активира од страна дури и во мали
шок во глобалната економија ", - рече Виталиј Vavrischuk, аналитичар BG
Капитал. Оваа опасност во предвид и владата. "Прво и основно
Зборувам за ризиците поврзани со цените на производи од челик "-
предупредува вицепремиерот Сергеј Tigipko. Ако домашните metkombinaty
повторно да застане и замрзнување на странските инвеститори да инвестираат во Украина
без Hryvnia веднаш дојде на девизниот пазар, предизвикувајќи остри
националната валута на девизниот курс скокови. Такво сценарио може да се реализира во секое време
- Дури и во наредните недели и месеци. Друга опасност на вишокот на ликвидност
- Ризикот од високата инфлација - може да го погоди економијата на подолг
рок. Моќната проток на странски капитал, кои преплавија Украина
економија и пред кризата, беше една од главните причини за високата инфлација
2006-2008 година. Еве ги резултатите на постојана задржување на политики Hryvnia
со купување на валута на меѓубанкарскиот пазар: во 2006 година, понудата на пари се зголеми за
34, 7% во 2007 година - 52, 2%. А на потрошувачките цени порасна
11, 6% во 2006-22, 3% во 2008 година. Сепак, додека брзиот раст
понудата на пари е резултат не само на емисиите, но исто така активно кредитирање.
Износот на Hryvnia во оптек се зголеми како резултат на кредитот
аниматор: Во суштина, истиот не-готовина Hryvnia истовремено издаде
различни должници. Сега мултипликатор работи во обратна насока,
стегајќи понудата на пари: од јануари до јули, на кредитното портфолио на банките е намалена
1, 7%. Меѓутоа, кога кредитот е вратен, вишокот пари истури
во економијата, туркајќи цените нагоре. Ова може да се случи, очигледно,
не до следната година. Враќање на кредит е ограничен од
куп на добри причини, вклучувајќи: промена на политиката банките, сиромашните
финансиската состојба на двете кредитни институции и нивните должници,
ограничувања на девизните кредити. "Пред банкари би можело да даде кредит
лица со многу ниски приходи во очекување дека вредноста на обезбедувањето ќе биде
да расте и тоа ќе го покрие ризикот. Сега тоа не е можно "- вели Дмитриј
Boyarchuk, извршен директор на Истражувачкиот центар «СЛУЧАЈ Украина."
Во тешка ситуација и се потенцијални корисници на кредити. "Оние
должници чија финансиска состојба ги задоволува потребите на банки, кредити не се
потребни, како на побарувачката за нивните производи се уште е прилично ниска ", - се жали
Дмитриј Sologub. Не е изненадувачки, економското закрепнување сè уште не е многу стабилен.
"Всушност, ситуацијата може да се опише на следниов начин: слабите stupornaya стабилизација.
Раст на БДП во последните месеци, а во голема мера се должи на неодржлива
циклични фактори ", - Екатерина Trofimova, сигурни, аналитичарот рејтинг
агенција Standard \u0026 Poor `s. А сепак, ако украинската економија не е се постават на
новиот бран на глобалната криза, издавање на кредити, постепено ќе се продолжи.
Според Виталиј Vavrischuka, следната година на кредитното портфолио на финансиски институции
да се зголеми од 12-14%, пред се поради државните банки. И ако приливот на странски
капитал автоматски ќе доведе до прашање, порано или подоцна ќе
влијание врз цените. Банките се двоумеше разбира, во прилог на заеми, постојат неколку
начини да го користите вишок на ликвидност. Еден од нив - да се намали долгот
на странските кредитори. Сепак, како финансиски институции се заинтересирани
Ова е уште не е јасно. Бидејќи каматните стапки на странски кредити за нив се пониски од,
се каже, Hryvnia депозити. Покрај тоа, просечното време на депозити
значително помалку од времето за да се привлечат кредити. Друга опција: Испрати
расположливите средства за купување на државни обврзници, со вклучен ДДВ обврзници, бидејќи само
последниот треба да биде издаден оваа година во износ не помал од 16 милијарди долари.
Меѓутоа, за да се реши проблемот, така вишокот на ликвидност во банкарскиот систем
нема да работи. Ако средствата ќе бидат искористени за купување ДДВ-обврзници, пари
се движат од сметките на некои компании за сметка на другите, но агрегат
индикатори на банкарски систем нема да се промени. Покрај тоа, финансиските институции не
можат да поминат сите расположливи средства за државни обврзници. "Во однос на вишокот на
ликвидност и недостаток на алтернативи во интерес на банките да државни обврзници ќе остане
по пониски стапки од сегашните. Но, тоа мора да се запомни дека finstruktury
ограничени на границите на T-сметки, "- објаснува римски Купер, директор за финансии
Ерсте банка. Тоа не е исклучено прашањето на државни обврзници, ДДВ, напротив,
доведе до зголемување на вишокот на ликвидност, ако овие документи ќе предизвика значителна
интерес од странски инвеститори, Украина е на чекање за дополнителен прилив на странска валута
и зголемување на емисиите. Додека ѕвезди се обидува да го реши проблемот на вишок на ликвидност,
активирање на стерилизација на пари - како метод е популарна во
време премиерот Јулија Тимошенко. Регулаторот се зголеми обемот на трансакции
подигање пари од продажба на банките на нивните сертификати за депозит. По
оваа сума на пари во транзит и дописник сметки со финансиски институции
падна на 22-25000000000 американски долари. Но, тоа е повеќе како привремено решение.
Услови за пласман на средства во Народна банка со сертификати вообичаено се многу кратки
(Обично до две недели), а влоговите се многу непривлечна на банките
(0, 2-1, 5% годишно). Затоа, најверојатно, властите ќе треба да се размислува за
отфрлање на цврсти врзувањето за доларот Hryvnia. Така на регулаторот
може да се контролира големината на пари и да добиете повеќе потпора
стапката на инфлација. Таквата политика е донесен во повеќето развиени земји.
Но одраз нема да биде лесно. Од една страна, Украина вети на ММФ
бараат првенствено на ценовната стабилност и да се преселат на флексибилен девизен курс
стапка. Од друга - па сега политиката на девизниот курс ќе значи неизбежна
зајакнување на Hryvnia, која е неповолна за извозниците. Време е да мислам властите
таму. Додека капиталните приливи во Украина е релативно мал. Но, порано или подоцна
тоа ќе се зголеми. Локалните компании заинтересирани за странски капитал
поради внатрешно не е возможно да се најде било алтернативи на каматните стапки,
ниту по големина кредит, или во однос на нивното обезбедување. Но западните инвеститори
вклучува потенцијално висока профитабилност на бизнисот во Украина.

Share This Post: