Ѕвезди резерви достигнаа $ 34 , 6 милијарди - тоа се зголемува веројатноста дека Народната банка
ќе продолжат да Hryvnia девизниот курс нишалки на

Во изминатата недела (4-8 октомври), а особено на втората половина
за девизниот пазар е релативно мирна, и покрај фактот што
резултатите од пет работни дена од денот на девизниот курс амортизираат од 0, 04% -
да Ниво 7, 94 UAH. / $. Смири пазарот се утврдува првенствено поради недостаток на
остри промени на токовите, како и недостатокот на потреба за интервенција
Народна банка на Украина. Така, минатата недела Народна банка влезе на пазарот само
еднаш - во вторникот. На овој ден, на Народната банка се стави на продажба понуди
долари по стапка од 7 9475grn. / $, како акција може да се развие на контролорот
тренд на пазарот кон зајакнување на Hryvnia. Како резултат на тоа, со тенденција да се зајакне
националната валута остана до крајот на оваа недела. Покрај тоа, отсуството на зголемување на
побарувачката во петокот (8 октомври) сè повеќе и повеќе извонреден со оглед на тоа во понеделникот
тргување на доларот не е имплементирана (11 октомври во САД прослави Колумбо ден).
Идејата е дека купувачите ќе мора да се обидат да се купи на валута во петокот
да вршат плаќања во текот на следните два дена. "Нафтогас" плашиш
Банкерс петролеум Ние веруваме дека следно купување на валута, "Нафтогас" да се плати
дадено во септември на гас (или само се чека трговците во однос
ослободување на "Нафтогас" на пазарот) може да биде причина за девалвација на Hryvnia во првата
половина од неделата. Брзиот раст на доларот во првата половина на неделата
(7, 944 7, 958 американски долари. / $) Ја зголеми краткорочните очекувања девалвација
валута напред bespostavochnye (NDF), но не на пазарот со ѕвезди интервенција
намали очекувањата на трговците. Динамиката на девизниот пазар минатата недела го потврдува
клучната улога на Народната банка за тоа. Затоа, ние го задржуваме нашиот мислење за
дека девизниот курс нестабилноста на пазарот ќе бидат минимални во случај
навремена интервенција на ѕвезди. Врз основа на изјавите дадени од страна на регулаторот
дека Народна банка ќе продолжи да интервенира со цел да се
се избегне одеднаш скокнува во девизниот курс, ние веруваме дека Тековна Недела
ќе се покаже на релативно ниско ниво нестабилноста на девизниот курс.
Резерви пауза нови рекорди, во согласност со ѕвезди, износот на девизните резерви се зголеми
на 6 септември, 1% и го достигна својот врв во последните две години ($ 34, 67 милијарди долари).
Покрај тоа, главните зголемување на резервите ќе издаде еврообврзници Украина
$ 2000000000 Така вишокот на побарувачка за валутата на предлог
Народната банка да го продаде $ 670,000,000 од своите резерви за поддршка на курсот. Во исто време
Ние веруваме дека ова ниво на поддршка не укажуваат на присуство на било кој
важни причини за девалвација на украинската валута во блиска иднина,
и сегашните девизни резерви се зголемува веројатноста дека Националната
Банка ќе го поддржи на девизниот курс во случај на значајни осцилации во
пазарот.

Share This Post: