Лековити својства на виното се универзално признаен за илјадници години.
Несомнено, најкорисен е црвено вино . И не е чудо што на француски се каже,
дека црвено вино лек за сите болести , освен за алкохолизам . Сепак , вино терапија
не треба да се злоупотребува.

Со цел да се утврди ефикасноста на црвено вино или други
алкохолни пијалоци, истражувачите спроведе анализа во реално време, кои
присуствуваа 13 волонтери. Според една нова студија
една чаша црвено вино го подобрува циркулацијата на крвта. Во исто време
забележани релаксација на циркулаторниот систем кој помага да се заштити
на телото од кардиоваскуларни болести. Сепак, важно е да се запамети дека
пиење на големи количини на алкохол може да предизвика спротивни
ефект врз срцето. Таквите духови како ракија, коњак, вотка, џин
и други, треба да се исклучат од исхраната, и избегнувајте да ги користите секогаш кога е можно. "Дури и
добивањето на мала количина на алкохолни пијалаци како 10-20 мл
дневно може значително да го зголеми ризикот од срцеви напади и удари "- велат
лекарите. Терапевтски ефекти нема алкохолот содржан во вино, и
мали дози на хемикалии и соединенија - повеќе од шест компоненти.
Овие супстанции се ефикасни за стомачни чиреви,
Алцхајмеровата болест, катаракта и оштетување на други заболувања. Корист
ефект на виното може само за дневна потрошувачка, според авторитетен
Кардиолози и нутриционисти во светот. Анкета покажа дека нивото на кардиоваскуларни
болест во некои европски земји каде што црвено вино се користи
редовно, многу пониска отколку во места каде што употребата на
пијат помалку одгледува. Претходно, канадските истражувачи откриле дека земајќи
црвено вино има позитивен ефект врз непцата. Вреди да се напомене дека
воспаление се јавува како последица на заштита на телото од штетни бактерии.
Но, како резултат на оваа заштитна реакција произведува многу молекули на слободни
радикали. Тие, пак, се многу реактивни и често
предизвика оштетување на клетките на разни ткива во човековото тело, вклучувајќи
и непцата. "Генерално, нашите наоди покажуваат дека виното може да се
дејствува како ефективна антимикробна дека убива бактериите
стрептококи и горниот респираторен тракт, "- вели професорот
Габриела Gatstsani. Професорот исто така додаде дека "виното е совршен
пие со одличен вкус, е во комбинација со храна и убаво да се пие
во компанијата, но медицински својства не се каже дека е време да се запре
миеш заби. "

Share This Post: