Експериментите спроведени врз глувци, gerbils , потврдија стариот хипотеза
дека со одредени исхрана може да ги разбирам .

Така, во научно списание FASEB весник Масачусетс Институтот за технологија
ги објави резултатите од серија на експерименти, кои покажаа дека супстанциите содржани
во различни храна може да го подобри когнитивните способности.
Еден од gerbils биле дадени делови од супстанции неопходни за здраво функционирање на
мозокот мембрани. Составот на нивната исхрана се состои од холин (во големи количини
присутни во пилешко јајца), uridinmonofosfat (кои се пронајдени во шеќерна репка) и
docosahexaenoic киселина (рибино масло). Други gerbils се задоволни
на вообичаена исхрана на лабораториски глодари. Неколку недели подоцна, научниците тестираат
интелектуално ниво на двете групи на животни. Се покажа дека gerbils,
седи на "паметни" диета брзо решавање на предложените проблеми (на пример,
брзо го нашле својот пат во лавиринтот) од нивните помалку конвенционални колеги. Под
овој експеримент, авторите на експериментот направен претпоставката дека на овој начин
може да се подобри ефикасноста на човечкиот мозок. Предмет: "poumneniya" од
храна е присутна во фолклорот на многу народи. Првиот експериментален
потврда на оваа теорија се добиени во крајот на 19 век. Сепак, до сега
не е воспоставена храна навистина може да му помогнат на лицето
попаметно.

Share This Post: