Дефицит на зрна какао може да доведе до масовен измама чоколадо

Главната увозник на зрна какао - Брегот на Слоновата Коска - повторно паднал во состојба на
граѓанска војна. Со оглед на фактот дека земјата на годишно ниво извозот за
1 милион тони зрна какао, додека Гана, Нигерија и Камерун дели
се продаваат околу 700 тони, глобалната криза на пазарот чоколадо разбои.
Според аналитичарот Велика Британија "Finam менаџмент" Максим Klyagina, политички
конфликт во земјата, која е најголем снабдувач на суровини,
покрај значајни резерви, формираа големи оператори индустрија
негативно влијае на вредноста на готови производи низ целиот свет. Аналитичарот
верува дека цената на чоколадо во среден рок ќе продолжи да расте доволно
брзо и за година ќе скокне од 10-15%. Во прилог на оваа дефицит
зрна какао може да доведе до масовен измама чоколадо. Потсетиме
Украина пецива дека portend значително зголемување на цената на чоколадо.
Меѓутоа, поборниците на оваа верзија на настаните на пазарот чоколадо е
и противници. Според шефот на какао меѓународна организација, Жан-Марк
Анг, и покрај напнатата политичка ситуација во Брегот на Слоновата Коска, вишокот
Какао ќе биде 70 илјади тони. "Во изминатите пет години се забележува недостаток на суровини,
но сега се движиме кон балансирана пазар, - рече г-дин Анг.
- Производство во споредба со минатата сезона, ќе се зголеми во 2011 година да се 6-8%
3, 8 милиони тони. Во исто време светот потрошувачка ќе се зголеми за само 2, 9%, за да
3, 7 милиони тони. "

Share This Post: