Руски гас и гас монопол " Гаспром " очекува
цената за снабдувањето со гас за Европа преку долгорочни договори на 500
долари за 1000 кубни метри. м, изјави шефот на Гаспром , Алексеј Милер,
РБЦ .

"Во европскиот пазар на гас е кршење на сите записи, на пример, во тековната април испорака
"Гаспром" за извоз, ќе бидат повисоки отколку во некои зимските месеци, а во
Декември сме веќе гледате на цената на гасот за нашите долгорочни договори во
500 $ и мислам дека ова не е последниот албум што го надминете овој
година ", - рече врз основа на оперативни средба, при што
наречен најновите податоци за рударство и гас. Потсетиме дека "Гаспром"
продава природен гас за Европа, главно на долгорочни договори. Но
Некои европски потрошувачите изразија незадоволство со периодично
овој факт и да инсистира на поврзување на цените на самото место. Особено на почетокот
со пролет. На, германски, рече дека договорот цена за гас за да се исполнат
сите страни. Високата цена на гас испорачан во долгорочни договори
во споредба со место на пазарот, "јаделе" дел од профитот во последната фискална На
година, што налути на германската компанија. Во ноември 2010 година, заменик
Претседател на Одборот на "Гаспром" Александар Медведев, објави дека во текот на
три години, вклучувајќи 2010 година, монопол ќе се продава дел од гас тома
за големите потрошувачи во Европа - На Ruhrgas, ЕНИ и GDF Suez - Bound
на самото место индекс. Според неофицијални податоци, од почетокот на 2010 година "Гаспром"
На продава околу 15% од договорот за гас место цени. Сепак, основните
параметри, како што се долгорочно цените формула и принципот на "се-или-плата"
остануваат непроменети. Во принцип, увозот на гас на ЕУ за 42% под
на сметка на снабдувањето со руски гас. Првиот долгорочен договор за набавка
природен гас во Германија беше потпишан во 1970 година за период од 20 години.
Што се однесува до Украина, на 14 април. , Премиер на Украина Микола
Azarov е убеден дека фер цена за рускиот гас за Украина
е околу 200 долари за илјада кубни метри. Во исто време Azarov истакна
дека за време на разговори со руската страна продолжува да инсистира дека Украина
ревидирање на формула за цената на увезените руски гас. "Ние ја покажавме
нашите руски колеги важи аргументи, особено, ние се споредат цените
гас за Полска и Германија. Сега цената на гас за Полска - 320 $
илјада кубни метри. м, за Германија - 330. Ако таа цена да земе транспорт
компонента и некои други трошоци - е фер цена за гас
Украина, која одговара на договори со странски партнери, ќе
биде приближно 200 $ по илјада кубни метри. М "- Azarov.
14 март со. Министерот за енергија и рударство Јуриј Бојко рече,
дека, според формулата, цената на рускиот гас за Украина во четврт IV
2011 изнесува 347 долари / илјади. CU. М. Претходно, на 10 март, заменик-министерот
Енергија и рударство, Владимир Makukha рече дека просечната
Руски гас цена за Украина може да надмине $ 300 за 1000 кубни метри.
М. Од друга страна, шефот на одборот NAK "Нафтогас Украина" Јуџин Bakulin
објавија дека цената на рускиот гас кон крајот на 2011 година може да биде околу
$ 300 за 1000 кубни метри. М. Тоа треба да се забележи во државниот буџет на Украина за 2011 година обезбедува
дека просечната цена на рускиот гас за Украина во 2011 година ќе биде
269 ​​долари за 1000 кубни метри. М. Во исто време, цената на природниот гас до
во првиот квартал на 2011 година изнесуваше околу 264 долари за 1000 кубни метри. m

Share This Post: