Цикорија, тревни трајни висина од повеќе од 1 m. Во првата година од животот
цикорија форми на розета на листовите pinnately runcinate - .
Цикорија има матични лисја, rodolgovato - lanceolate , речиси целата .

Блум започнува во втората година на вегетацијата. Цветни трае од јули до август,
во некои години, одложен до есен, која обезбедува дополнителни
хранење мед пчелите собираат нектар и полен. На inflorescence се состои од
12-20 само трска бисексуалци мали цвеќиња, се собраа во релативно
голем светло сина кошеви, лоцирани, главно, на краевите на гранките
и со два реда омоти. Овошјето achenes, цикорија. Цикорија расте диво
речиси насекаде - по улиците, во ливади и отпад земји, scrublands
и шумски рабовите, претпочитајќи ниските ридови и над суви области
живеалиште. Со терапевтска употреба на цикорија корени за. Тие имаат горчлив
вкус, да помогне да се подобри варењето на храната, што се користи во различни болести
Гастроинтестиналниот тракт е речиси и да нема контраиндикации се choleretic ефект, па
користи во третманот на заболувања на црниот дроб, жолчниот тракт. Жетва
цикорија корени е подобро во падот. Копа, тие се исчистени од земјата и сушат. Лисја
Сорти на салата од цикорија користи како витамин (и
стимулирање на варењето) компонента на клинички исхрана, кои во минатото
децении се повеќе и повеќе популарен. Расте цикорија и за дебели
вретено во облик на коренот кој се користи за производство на кафе замена.
Денес е многу популарна лесно да се користат за инстант пијалоци кои содржат
прав цикорија и јачмен со додаток на ехинацеа, женшен, кинески магнолија винова лоза
Rhodiola rosea или произведени во Украина. Инфузија на цикорија помага
дијабетес.

Share This Post: