Долгорочни грмушка , до 70 см стебленца четири rehgrannye на дното
на Вуди , нанос боја, и топ- pubescent , зелени . Лисја
спротивното, petiolate , фино заби , 5-8 см долго и 3-4 см широки,
со melkosetchatoy површина.

Цвеќе во whorls лажни. Sage цути во ју-Ју
(Од втората година на вегетација), синкаво-виолетова, ретко бела или розова
цвеќиња. Medoproduktivnost мудрец е 170-200 кг / ха, мед, собрани
пчели на плантажи на мудрец, има нагласен лековити својства.
Сапонин - листа собрани од почетокот на цветни мудрец за
текот на летото. Листови и дрога "Salvini", вклучувајќи екстракт од листовите,
користи како astringent да се измијат со воспалителни процеси
во усната шуплина. Билен чај направен од мудрец остава се препорачува во третман на
долготраен бронхитис, воспаление на грлото и крварење на непцата. Вклучува мудрец остава
дрога и такси се оценуваат со црниот дроб, жолчно кесе,
Гастроинтестиналниот тракт, како диуретик и carminative. Воден екстракт на листови
(20 g на литар врела вода) ја промовира добро варење. Мирисни мудрец
бањи се користат во третманот на ишијас, ишијас, полиартритис, итн
Во тибетската медицина билка мудрец третирани со таканаречени "воспаление на крв"
(Според традиционалните терминологијата што се користи во Тибет медицина), "топлина садови"
и "отровот на болест."

Share This Post: