Зошто луѓето да јадат месо ? Дури и без тоа , нашата исхрана е многу богата и разновидна
- Леб и пекарски производи , компири , зеленчук и овошје , масти , млечни
производи, риба и морски плодови , печурки и бобинки , колачи и многу, многу
повеќе . Сепак , месото во исхраната е секогаш една од првите
места.

Како може да се објасни? Можеби национални традиции? Или преовладува
навики? Или физиолошки потреби на телото? Веројатно една
не можат да се одвојат едни од други. Зборувајќи за придобивките и опасностите од месо возбуди човештвото
долго време. Нашето списание - не е исклучок. Значи ние се сврте кон убедување
застапник на храна од животинско потекло, на лице кое има директно влијание врз тоа
миленик на многу производи. Значи, вели д-р
Вонреден професор по технологија на месо и месни производи на Украинската држава
Универзитетот за храна Ирина Kyshenko. Зошто луѓето
јаде месо? Впрочем, нашата исхрана е многу богата и разновидна - леб и пекарски
производи, компири, зеленчук и овошје, масти, млечни производи, производи од риба и
Море, печурки и бобинки, колачи и многу, многу повеќе. Никој
помалку месо во исхраната е секогаш една од првите места. Од
може да се објасни ова? Можеби национални традиции кои се појавија
навики? Или физиолошки потреби на телото? Веројатно една
не можат да се одвојат едни од други. Современите ставови за квантитативни и
квалитет човековите потреби за хранливи материи се рефлектира во концептот на
урамнотежена исхрана. Според неа во текот на нормалниот живот
луѓето треба и потребната количина на енергија, а во одредени
комплекси на хранливи материи: протеини, амино киселини, јаглени хидрати и масти, масни
киселини, минерални соли, микроелементи, витамини, и многу од
Тие се од суштинско значење, не, односно произведени од страна на телото. Оттука, со
Од една страна, прехранбен производ треба да биде "на гориво" да се компензира
нашите трошоци за енергија на физички и ментални работа, од друга страна,
Ние нудиме хранливи материи неопходни за биолошки раст на организмот.
Месото е само една од овие производи. Единственоста на месо во него
висока енергија, урамнотежен амино киселина состав на протеини,
присуство на биоактивни супстанции и висок смилаемост. И од потрошувачот точка на
на овој суровина од која се прават илјадници различни јадења,
задоволат потребите на сите гурмански. Состав и својства зависат од месо
раса и полот на животните за колење (на пример, месото крави, во споредба со
Бул месо е помалку влага, но повеќе масти), начинот на нејзината содржина, нутритивниот статус,
исхрана хранење, како и за условите на колење и ладење процес. Месо
младите се разликува помалку интензивен вкус и полесни од возрасните
Животните не се толку тешки и масни. Разликата во анатомски делови на месо
план ја одредува нивната ткиво и хемискиот состав, а со тоа и храна
вредност и технолошки цели. Најмалку вредни екстремитетите и вратот
делумно поради високата содржина на сврзното ткиво. Прва класа
месо - тоа е хип и лумбалниот дел. Хетерогеноста на составот и структурата
Месо влијае на нејзината енергетска вредност. Така, на калории содржината на 1 кг може да
бидат еднакви на 1000-3500 kcal, во зависност од енергетската вредност
вклучени во месото храна супстанции. За време на согорувањето на 1 грам белковини во телото
Права се 4 калории на енергија, 9 - и 3 масти, 75 - јаглехидратите.
Сепак, хранливи материи не само компензира за потрошени од страна на телото
енергија, но исто така служат како градежен материјал за создавање на нови и замена
стари или оштетените клетки и ткива елементи, така што бројот на
мора да се исполнат одредени стандарди. Најважно од хранливи материи
се протеини. Тие ја формираат основата на структурните елементи на клетките
и ткива. Еден старец треба да добие храна во просек
1-1, 2 g протеини по 1 кг телесна тежина, и протеини на одредени состав. Протеини
содржани во различни храна, на еднаква вредност. Од 20-амино киселини
8 се незаменлив, за разлика од другите, тие не се синтетизираат во организмот,
човек ги добива само со храна. Затоа, 30% од нашиот секојдневен исхрана
мора да се протеини кои се есенцијални амино киселини, кои се содржани
главно во месо, риба, млеко, јајца. Протеини Амино киселина состав
повеќе месо со структурата на човечкото тело, а со тоа и поодговорни
на телото потреби. Во прилог на полноправно мускулите протеини (актин, миозин,
actomyosin, саркоплазматскиот протеини) во составот на месото се coedinitelnotkannye
неисправни протеини како што се колаген. Според теоријата на соодветна
Набавка позитивен ефект врз метаболичките процеси во човечкото тело
обезбеди баласт храна супстанции кои се комбинираат една група на органски соединенија
растение, животно или синтетички потекло, слични на физиолошки
Ефекти на дигестивниот систем. На исхраната влакна се најчести
диететски влакна кои потекнуваат од човечки исхрана се на производите на
обработка на житни култури, различни билки, зеленчук, овошје и бобинки.
Друг тип на баласт супстанции - не може да се рециклира од човечкото тело
елементи на сврзното ткиво на животните. Отпорна на протеолитичка
колаген ензим ја има во процесот на варењето на храната се слични на диететски влакна
физиолошките функции. Истите својства не се хидролизираат
мукополисахариди во цревата, кои се содржани во меѓуклеточната супстанција
сврзното ткиво, белите дробови, крвниот на животни. Malousvaivaemye сврзното
протеини, како и диететски влакна, се обезбеди формирање на желатинозна структури.
Овие протеини се меѓу главните компоненти кои го сочинуваат средината во која
живеат корисни бактерии во цревата. Колаген, како и полисахариди, има
то за размена на имот и го прикажува телото на токсични соединенија.
Диететски влакна врзуваат и лачат холестерол и жолчните киселини,
дека помага во спречување на атеросклероза, активно се отстрани вишокот на натриум
нормализирање на крвниот притисок. Некои научници истакнаа дека зголемувањето на
потрошувачката на диетални влакна поради нивната висока адсорпција својства може да се
да доведе до некои намалување на цревна апсорпција на индивидуалните хранливи материи
супстанции, како што се (член достапни на) железо. Меѓутоа, истражувањата покажаа
дека употребата на диететски влакна се состои од локални производи
овие негативни особини се манифестираат во помал степен. Вториот доминантна
компонента на месото е маст. Во согласност со формула на балансиран
набавка, водејќи сметка за енергија и биолошки аспекти на дневна потрошувачка
маст за возрасни треба да се 80-100 грама (вклучувајќи 20-25 g
растение). Биолошката улога на животински масти е единствена: на извор
енергија не содржи синтетизирани во човечкото тело полинезаситени
масни киселини и витамини растворливи во масти, чија улога во физиологијата на многу
одлично. Недостаток на овие киселини, како линолова и арахидонска води
развој на атеросклероза, го спречува нормалното развој на децата, што се гледа во
возрасни здравје. Хранливата вредност на масти зависи од видот и составот,
за животински масти во нивните физиолошки карактеристики на еднаква вредност.
Во свинско масти полинезаситени масни киселини отколку во говедско и овчо месо.
Јаглехидратите во месото малку - околу 1%, но тие се вклучени во ензимски процеси
се случуваат во месото по колењето, влијае на формирање на вкус, мирис
и чувствителност на месо. Месото е исто така богат со витамини (особено Б група), минерални
и extractives, таа придонесе за поделба на дигестивниот
сокови, а со тоа и варењето. Уште еднаш, можеме да се нагласи дека на храна
вредноста на месо се утврдува првенствено од страна на фактот дека има целосна поддршка
животински протеини и масти. Тоа е причината зошто ние да јадете месо, кој е зошто тоа е
една од најважните места во нашата храна! Ние сме убедени дека дека месото е
треба? Одлично! Сега ние сакаме да сее сомнеж во главите на сите myasolyubyaschih.
Ние привлече вашето внимание за алармантна статистика. Сите-унија
Конгрес на Лекарите во 1988 година беше на официјално соопштение за тоа многу
голем процент на месо за преработка не ги исполнуваат санитарно
барања - комерцијално достапни истргнато болен добиток, на
како и сите животни се хранат и да се третираат со хормони и антибиотици. И случајно
ситуацијата не се промени на подобро. Во списанието "Храна
Храна »№ 17 во 1999 година гласи:" Според претседавачот на државата стандард на Украина
Татјана Kiseleva, во нашата земја, трендот на раст на фарми
дека за интензивирање на добиток, се зголеми производството на месо за преработки
различни биолошки активни супстанции, вклучувајќи антибиотици. Прв
во месото животни, овие супстанции негативно влијае и на процесот на
производните процеси и здравјето на луѓето, предизвикува алергии, dysbiosis,
образование antibiotikostoykih патогени. Персоналот на територијалниот
Државниот стандард насекаде се соочуваат со фактот дека многу добавувачи
отстапуваат од сертификација на производи увезени од странство.
Затоа, месо и конзервирано myasorastitelnye направени во Полска, Холандија
и Унгарија често се спроведува без сертификат за сообразност со сиромашните
органолептички и физичко-хемиските показатели, ниска маса.
Сепак, ситуацијата со некои домашни производители на месни производи
изгледа ништо подобро. Така, во првите осум месеци од оваа година извршени 240
проверки на претпријатија кои произведуваат примарна преработка на животните и
производство на производи од месо (конзервирана месни производи, погодност храна).
Од нив, 171 претпријатија (71, 2%) Повреди на регулаторните барања
документација. Цената на отфрли беше 323, седум илјади Hryvnia
(47, 1%). Во производство на колбаси, утврдиле неправилности во 107
претпријатија. Обележани незадоволително однесување zhilovki месо повреда
термичка обработка на колбаси. Производствени капацитети во 73
не ги исполнуваат стандардите поради прекумерна маса дел од кујната
сол, натриум нитрит, скроб. Во некои случаи, без додаток на лук
и скроб беше применет, наместо од месо, кои не се предвидени за рецепт. Во 111 компании
опремата за производство не е до номинална вредност, и во најдени производи
празнини, на маса дел од истиот натриум нитрит се преценети. Не забележа температура
начин на созревање на месо. Во 29 погони, кои произведуваат производи од месо,
контаминирани со саѓи и маснотиите од нестандардни векни слатка, повреди
мембрана, приливот на месо и држејќи го ". Слушнете ја добри совети:
доживува силна побарувачката за месо - се обиде да купи гарантира
висок квалитет на месо на пазарот од приватни сопственици или искрен фарма.
Се разбира, најдобро е да влезат во долгата Кавказ: намалување на јагнешко месо, што
само шеташе околу Сонцето ливади, и потоа се јадат - жив vysokopolezny
производ. И ова е направено секој ден, и за специјални прилики. Веројатно
Токму овој став на месото - најмногу точни, бидејќи неурамнотежен
диета со доминација на месо во исхраната е навистина полн со проблеми
за нашето тело. Бројни студии спроведени во земјите
Европа, Америка, Азија, покажа дека повластен потрошувачката на месо
храна може да придонесе за атеросклероза, висок крвен притисок, коронарна
болести на срцето. Вишокот на месо, како што е споменато погоре, го зголемува притисокот врз црниот дроб,
иритира бубрезите, предуслов за развој на дебелината. Нормална состојба:
цврсто јаде, а не човек оди на лов на лавови и мамути, но дури и
не на ски патувањето, а на институцијата, а не на ногата, но транспорт
или удобно ensconced во фотеља, гледа телевизија. Каде се
дополнителни калории? И се акумулира вишокот на масно ткиво се зголемува
телесна тежина.

Share This Post: