За многу години се веруваше дека морските риби се многу поздрави реката
- Тоа е многу повеќе калциум , флуор , јод, а особено соединенија
Омега-3 - полинезаситени масни киселини, не произведени од човечкото тело ,
и влегува само со храна. Сето ова е точно, но како што се испостави ,
Морски риби може да биде опасно труење со жива .

Тоа не е за разлика од физиологија на морските и слатководни риби, како и во хемиската
карактеристики на морска вода. Морски риби се повеќе подложни на жива контаминација,
од свежа вода. И иако концентрацијата на живата во риба реката е значително повисока
отколку во рибите морски, е поопасна за нашето здравје, но морето. Таквите
парадоксална извод од страна на истражувачите од Универзитетскиот медицински центар
Дјук во САД (Дјук универзитетскиот медицински центар). Тие откриле дека во морето
риба содржи опасна форма на жива како methylmercury. Ако реката
растворливи во вода, метил жива комбинира со органска материја, а потоа
брзо распаднат, солени морето, станува хемиски неактивни.
Methylmercury е потентен невротоксинот кој што може да предизвика
нарушувања на бубрезите и мозокот, и дури и смрт. "Природата често се трансформира
methylmercury на помалку токсични форма од сончева светлина. Кога methylmercury
поврзани со водата во реката со органски раствори, како што се растителните
или живи организми, сончевите зраци поефикасно уништи
тоа. Но methylmercury во морска вода е силно поврзана со хлорид јони
морска сол, што го прави овој материјал многу постабилна.
И така таа останува опасност за нашето здравје "- објаснува
Професор Heylin Хсу-Ким (Heileen Хсу-Ким), ко-автор на студијата. Ситуацијата
со "вкусна и" морска риба е зголемена од фактот дека на организмот
Риба апсорбира токсични хемикалии од водата, и тие стануваат се повеќе
концентрирани, како тие се движат нагоре синџирот на исхрана. Голем
риби јадат малите риби и поголеми риби (како туна и лосос)
апсорбира хемикалии од риба тие консумираат. А туна и лосос
- Омилени деликатноста на многу луѓе.

Share This Post: