Оценка на најнестабилен земји денес го претстави магазинот Forbes

Денес, 6 јули, на списанието Форбс, анализирање на макроекономските индикатори
поголемиот дел од светот во последниве години и предвидувања за 2012
објавија дека најлошото економија во светот на средината на 2011 година е Мадагаскар.
Второ на листата се испостави дека Ерменија, третиот - Гвинеја, и петте најлоши економии
во близина на светот, Украина и Јамајка. За пласман во Ерменија Форбс вели дека
Оваа земја не може да се опорави од кризата: во 2009 година БДП
Ерменија падна веднаш по 15%. Покрај тоа, постои висока инфлација (за
седум проценти), а БДП по глава на жител е помал од три илјади долари:
помалку од една третина од онаа на соседна Турција. Тоа
Што се однесува до Украина, за неа во ранг на држави кои БДП по глава на жител
е на ниво на земји како што се Србија и Бугарија. Во овој случај инфлаторните
во Украина е околу 10%. Се меша со Украина да се развие корупцијата, сиромашните
јавната администрација и судскиот систем. За рејтинг лидер - Мадагаскар
- Вели дека БДП по глава на жител на островот е само $ 387,
и инфлацијата - 8, 5%. Цената на оризот, главна храна во Мадагаскар,
зголемија во текот на последните две години двапати. Форбс формира оценка врз основа на
Статистика за растот на БДП и инфлацијата за три години (вклучувајќи го ММФ предвидувања за
2012 година), бруто домашниот производ по глава на жител и трговскиот биланс на земјата. Имено,
Резултатите од ист рејтинг пред една година е многу поинаква од ново:
тогаш на прво место беше окупирана од страна на Етиопија, на вториот - Демократска Република
Конго, додека третиот - Гвинеја. Лидерот на пласман во 2011 година - Мадагаскар - беше само
10-то место, додека Ерменија и Украина на листата не постои. Како што објавија
претходно, ММФ неодамна предупреди дека финансиската криза во Грција, Португалија,
како и Ирска, може да се шири во други земји во еврозоната и Источна
Европа. Веројатноста за неплаќање декларација од Украина, според некои проценки,
е 50%.

Share This Post: