Петка гас компании во Украина ќе стане структурата на " Гаспром "
и " Итера ". Таа е пријавена од страна на "Бизнис" .

Според весникот, како "KES-холдинг", со комбинирање на енергија средства
"Ренова" Виктор Vekselberg, е продажба на структури на "Гаспром" и "Итера" дистрибуција на гас
мрежа во Русија. До IES вклучуваат "Chelyabinskmiskgaz", "Sibirgazservis", "Irkutskoblgaz"
"Kurganoblgaz", "Урал плин", "ГС-Трејд", како и пет до GRO
Украина. Средствата се обединети под името на брендот "GASEKS", тие обично служат
повеќе од 4 милиони корисници - физички лица и 20, 9000 претпријатија.
Главните купувачи се структурата на "Гаспром", "Гаспром дистрибуција на гас"
- Оваа компанија ќе се купат сите средства, освен за "Урал гасоводи", која
ќе ја добие "Итера". Додаваат дека АЕС корпорација на САД не ја исклучува можноста
да учествуваат во приватизацијата на украинскиот енергетската иднина, ќе се одржи
есен. Потсетиме, 30 јуни, на државниот имот фонд на Украина Александар Ryabchenko
потпишан месечна распределба на акции во државна сопственост енергетски компании.
Според распоредот во август ќе бидат објавени тендери за продажба на 45% од акциите
"Zapadenergo", 25% од "Kyivenergo" 50% од "Zakarpateoblenergo" и
46% од акциите "Cherkassyoblenergo." Во септември ќе бидат објавени тендери за продажба на
50% од "Dneproblenergo", 45% од "Krymenergo", а 50% од "Vinnitsaoblenergo."
Во октомври ќе бидат објавени тендери за продажба на 25% акции на "Dniproenergo," 40%
акции "Donetskoblenergo", 45% од "Chernovtsyoblenergo" и 26% од "Ternopoloblenergo."

Share This Post: