Во јули 2011 година, девизните приходи од нерезиденти се поголем
дознаки за нивна корист од речиси $ 1 3 милијарди долари, вели во извештајот
Народна банка на Украина.

"Во овие услови во меѓубанкарскиот Девизен пазар на Украина понудата на странски
Валута претежно поголема од побарувачката за тоа ", - го увери регулатор во
порака. Во исто време на Народната банка, рече дека во готовина сегмент од пазарот беше забележано
намалување на нето побарувачка за странски пари. Во извештајот, исто така, забележува
дека Народна банка на Украина за еден месец да вршат операции
како со продажба и откуп на девизи. Во јули, негативни
рамнотежа на девизниот интервенција контрола е $ 269,000,000 (еквивалент)
и обемот на девизните резерви во текот на месец се зголеми за 0, 6% - на
$ 37, 8 милијарди долари, "беше тоа доволно за финансирање на идните увоз на стоки
и сервис за 4, 6 месеци ", се вели во извештајот. текот на месец
пазарна стапка на Hryvnia однос на американскиот долар за безготовинско трансакции се намали
на 0, 18% - 7, 9955 UAH / УСД, како и за трансакции за продажба на долари
зајакне малку - до 7, 9989 UAH / УСД. Официјалната стапка на Hryvnia во јули
зајакна во однос на доларот во 0, 01% - 7, 9712 grn / долар, еврото - на 1, 16%
- До 11, 3669 долари / евра и против руската рубља амортизираат со
1, 74% - 2, 8891 grn/10 рубли. Потсетиме дека првиот заменик-шеф на
Администрација на Претседателот на Украина Iryna Akimova препорачува Украинците до
се воздржуваат од продавање девизи. Како што објавија, претседател
На налог потпишан на обезбедување на стабилноста на финансискиот систем
и го минимизира влијанието врз домашната економија на негативните трендови во
меѓународните финансиски пазари, со цел стабилизирање на економијата
на среден - и долг рок.

Share This Post: