Парламентот да влезат vidstrochennya одговорност за кршење на законот " заштита на личните податоци . " Ако претседателот не pidpyshe овој документ , сите на компанијата, byudzhetni pryvatni организации и поединци можат да бидат сериозно pokarani .

Дописникот на "економски вистината" во посета на обука Цитирано yustu `изјавувам служба за заштита на личните податоци јас со 50-HR-специјалист заклучи дека нема прекршување на законот за заштита на податоци е невозможно. Татјана Lyutina многу години работат под поедноставен даночен систем како приватна Enterpriser - физичко лице. Работниците ја ангажирал таму. За да го положат данок inspektsiyu извештаи, таа ангажиран еден од компании обезбедување на такви услуги. По донесувањето на даночната законик и единствена даночна стапка промени, ги замрзна своите активности - поднесе барање за даночните информации дека е регистриран претприемачи, но нивната активност не е повеќе олово. Јас даноци, односно, не плаќа. Неочекувано на крајот на 2011 година компанијата, кој служел Lyutinu јас zdavala извештаите на данок, испрати писмо прекрасен. Таа објави дека од 1 јануари 2012 година влегува во сила измените и дополнувањата на Законот за administratyvni дело јас Кривичниот законик. Според овие измени i врз основа на закон "заштита на личните податоци", која стапи на сила е 1 јануари 2011 година, за неуспехот од регистрација на личните податоци се соочува со парична казна 5100-8500 долари. Во случај ако базата на податоци Lyutinoyi некој незаконски да добијат пристап, казната ќе биде 17 000 американски долари. Lyutiniy препорачува да се испрати е-маил до Државната служба за заштита на личните податоци на нивните бази на податоци. Татјана никогаш не знаеше дека таква услуга постои. Таа не знам на законите. Не е апсолутно rozumila, на кои базата на податоци во прашање. Што, всушност, треба да испрати во служба? Navischo? Овие прашања не се ilky во Lyutinoyi, и буквално сите - од осамениот-претприемач на најголеми компании, од poliklinik до Министерството. Сите беа или nevidanni, или во опуштена состојба. Но, беа оние во денешно време, се додека не се oprylyudneni големини казни. Каде тука имам сите се упатиле кон спроведување на Законот за заштита на податоци - кој како СЗО. Еден од големите avtodyleriv Украина за време камиони одржување обезбедува корисниците со потпис на хартија, што е многу нејасно напишано дека kliyent се согласувате со обработка и чување на неговите лични податоци. Многу клиенти потпише без нурнати во детали. Конечно, она што за сопственикот на возилото дилер може да знам? NAT, адреса, derzhnomer машини, телефон ... Во avtoservisi сите овие информации, без каков било закон што е потребно, затоа што никој не бара информации за сексуална ориентација. А добро познати снабдувач на кабелски интернет јас "ќе" беше разбрана од страна на законот поинаку. Сега оваа компанија на zvoroti kvytantsiy, кој таа праќа клиенти, информира дека плаќаат оваа kvytantsiyu, kliyent автоматски се согласува дека неговата податоци ќе бидат обработени, zberihatysya јас некогаш. Овој текст е доста spirnyy. Прво, следниве работи наведени во dohovori помеѓу клиентите јас компанијата, а не kvytantsiyi. Второ, на клиентот му се порекне правото избор - тој не може да ја плати сметката јас одбивам од употребата на неговите лични податоци (во овој случај, nezrozumilo дека е). Од друга страна, адвокатите на компанијата веројатно не можеше да смисли нешто подобро - прочитате на Законот за заштита на личните податоци е погрешно многу. Тој е напишана, така што тоа може да се толкува како некој. Во компанијата "ќе" се вели во текстот на zvoroti kvytantsiyi легитимни, составена врз основа на постоечкиот закон и Законот за заштита на личните податоци. "Од 2011 согласност за обработка на личните податоци што ја добиваме од секој нов претплатник Без идентификација на претплатници -. Физички лица воопшто не се обезбеди таква услуга Идентификација на случуваат на прво место, според неговите лични податоци,." - Рече Алина Sihda, шеф на прес-luzhby на компанијата. Kseniya Lyapina - еден од пратениците во Собранието, која се обидува да го промени законот или, како минимум, да се намалат vidstrochyty јас shtrafni санкции, кои ironichno нарекува "скромна и убаво." Пратеник објаснува зошто овој закон е донесен. Во 2010 година Украина ратификувани "Конвенцијата за заштита на поединци во врска со автоматска обработка на лични податоци." Без овој документ друга земја vidmovlyalysya трансфер во Украина на база на податоци. На пример, ако европска компанија нарачки украински развој на софтвер за обработка на информации, сака инвеститорот носот правна одговорност, која треба да се евидентира во украинскиот zakonodavstvi ова е она што не бев. Украина јас ратификувани Konvetsiyu. Но, тоа не е доволно. Конвенција - е oriyentyr за zakonodavtsiv јас извршната власт, но тоа не е документ кој одговара на прашање што сакам да се направи со цел да се заштитат луѓето и информации за тоа. За таа цел закон. Јас таков закон - на заштита на личните податоци - беше донесен дојдов во сила на 1 јануари 2011 година. Но, се покажа дека квалитетот на овој документ не стои Ниту еден од критика, законот може да се толкува поинаку не имаат можност да ги исполни. "Обрнете внимание на името на конвенција -". Заштита на поединци во "А украинскиот закон -". Заштита на податоците "Ние не заштита на правата во врска со фактот дека нејзините лични податоци обработени од страна на автоматизирани - вели Lyapina -. Имаме, Како и секогаш, да се заштитат papirets не само papirets, и по можност во голем обем, така pidiyty за бизнис:. држава регистрира клучните идеја на законот апсолутно не за одбрана на човековите права на pryvatnist, туку да се создаде јавна база на податоци на бази на податоци кои бараат контрола да се заштити. " Пратеникот рече дека во zakoni такво нешто како "база на податоци" е многу нејасно опишани. Всушност, авторите на документот - и тоа `го приведовме -" skopipastyv "одделни парчиња од Конвенцијата, кој, како што веќе споменав, е само" патоказот "за националното законодавство. "Авторите на украинскиот закон даде дефиниција на базата на податоци, наречен", како што сакам, па да се разбере како. "Како резултат на тоа беше дискусија помеѓу. Тоа е дека на телефонот листа на вашите пријатели, презиме, имињата и броевите. Јас телефон, во согласност со Законот за заштита права на личните податоци - ова е база на податоци со која се бара регистрација, "- објаснува Lyapina. КАКО ОВАА разбере член 2 од Законот. Дефиниција на термини во оваа zakoni се наведени подолу период ќе го имаат следново значење на: База на податоци на личните податоци - imenovana нареди тоталитетот на личните податоци во електронски облик и / или во форма на картичка индекси на лични податоци. Заменик исто така ја илустрира функционирањето на агенциите за вработување. Таквите агенција навистина создаде база на податоци во која сите се vidomosti за идентификација на човековите дел од податоците за процесот разбира цел - да се најде работа. Можеме да кажеме дека, пренос на податоци, лицето дава согласност за обработка на податоци. Доколку Агенцијата не обезбеди такви податоци, како не најде работа? Navischo уште да пишувам дека лицето се согласува дека тоа вклучува база, но тоа е потребно со закон? Истото се случува со отворањето I од банкарска сметка - во овој случај испраќа kliyent потребни за отворање на сметка во износ на податоци. Нема податоци - никој. "Овој чин јас како да се направи - само imitatsiya активност слична цел на законодавството во Европа -..? Да го заштитам мојот право да pryvatnist Па, што го нарушува правото на pryvatnist avtoservis ако одите возење сервисираат Тоа е biznesovi односи, не ОНИЕ identyfikatory им даде, кој не смета дека е потребно "- вели Lyapina. Александар Matviychuk со Центарот за граѓански слободи додава дека законот не се воспостави независна мониторинг на собирање, обработка и употреба на личните податоци како што се бара од страна на Советот на Европа. "Граѓанската служба на Украина за заштита на личните податоци креирано од Ministerstvi правда на Украина, се наоѓа во системот на органите на извршната власт Во такви околности секогаш постои опасност дека законот може да се користи со друга цел од заштита на човековите права." - Рече експерт. Matviychuk вели дека според европските стандарди, личните податоци поделени во општи податоци (презиме, imya и средно име, датум I место на раѓање, државјанство, место на живеење) и vrazlyvi лични податоци (податоци за здравствената состојба, етничката припадност, односот кон религијата , identyfikatsiyni кодови или броеви vidbytky paltsiv, даночен статус, податоци за sudymist итн.) "Но, украинскиот закон не се направи оваа разлика. Како последица на тоа, буквално толкување на законот дури и дистрибуција презиме и imya лице може да zdiysnyuvatysya само со писмена согласност од лицето. Сепак, законот не обезбедува можности да се шири ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ ако тоа е општествениот интерес што е значително граници . слободата на говорот е спротивно на одредбата на други закони, како закон "за пристап до информации јавно," - вели Matviychuk Според неа, законот значително го отежнува контролата на податоци односи На пример, zobovyazuye povidomlyaty subyekta лични податоци за вклучување во базата на податоци на личните податоци... Во исто време, според закон, каква било обработка на податоци, така што е можно по добивањето на согласност за таква обработка subyekta. nezrozumilym останува она што како експедитивност ДВОЈНА порака дека се врши исклучиво во писмена форма. "Во принцип, коментарите што се речиси секој член овој закон, "- вели Matviychuk Исто така постојат и неколку технички прашања На пример, јавна или приватна клиника одржува својата историја на болест на пациентите хоспитализирани Без разлика дали тоа е база на податоци Веројатно така, но во јавноста клиники јас poliklinikah овие Историјата напишана од рацете -...?. нивните не во електронска форма. морате да се регистрирате во Derzhsluzhbi? Најверојатно е така. Како? Прати сето ова пошта? Но navischo трансфер историјата на болеста е државен орган, ако постои Министерството за здравство, која ги следи владините институции и Meditsinckie litsenzuye pryvatni? јас Ако милост уште повеќе, тогаш сигурно тоа е Министерството за здравство, исто така, мора да ги достават своите бази на податоци Derzhsluzhbi. tehnichne Друга работа е што Gossluzhba заштита на личните податоци е основана само во текот на летото минатата година. Сега shtati оваа услуга ако viryty оваа сајт има 12 лица заменик-претседател на оваа лава конфронтација лилјан Oleksyuk вели дека сектори во јули минатата година доби 18 апликации за регистрација бази на податоци во август -. 144 во септември - 248, во октомври - 452, во ноември - 12.272. Јас во декември -. повеќе од 400 илјади "писма, изјави поштата обезбедува mishkamy, јас за денес ние се уште се тие извештаи, кои беа skladeni во декември" -. изјави Oleksyuk Според јавниот сервис, за денес доби две апликации за регистрација на милиони бази. Ако поголем дел од нив бил испратен по пошта, како 12 бизниси може да го обработи, nezrozumilo. Покрај тоа, овие две апликации треба да добие милиони на пораки (исто така преку емаил) дека нивната база на податоци е регистриран. 12 yazykiv не може да oblyzaty како многу поштенски марки. Сепак, документ кој потврдува дека базата на податоци е регистриран, треба, инаку казни не може да се избегне. Покрај тоа, податоци, nadislani на paperi, потребно е да се дигитализираат. Во друг случај на кои базата на податоци можеме да зборуваме? Како законот? Судејќи според податоците derzhzakupivli, Gossluzhba е подготвен да купи скенери и inshu инженеринг тие имаат многу време имам еден Покрај база на податоци име Јас цел на неговото создавање, неопходно е да се информираат Derzhsluzhbi каде што е -.... Имено, на адресата Lyapina прашува реторичко прашање "Ако информациите се на серверот и серверот simoma брави во мојот ofisi, сè е јасно. И ако базата на податоци на мојот fleshtsi или servisi облак складирање датотеки? Што е адресата точка ми "Skladnoschi со спроведување на законот експерти предвидуваат уште фаза на нацрт-законот,." - Вели Matviychuk Според неа, единствен случај кога јас човековите права заедница -. Имено Helsinska украински унија на човековите права, јас бизнис, јас асоцијација на украинскиот банки апелираше до Претседателот на Украина, со барање да стави вето на оваа сметка и го испрати за ревизија Matviychuk на нашите сопствени очи го виделе на процесот на регистрација бази на податоци:. "со некои тешкотии што zitknulysya во пракса. Елоквентен се поделби на барањето за регистрација на личните податоци на крајот на 2011 година. Тие застанаа на улица да влезе во просториите каде што Gossluzhba заштита на личните податоци. Тоа се случи да работам во tiy СИ будiвлi, јас се денови кога едноставно не можеше да се дојде до работа. "Eskpert додава дека крајната слика можеме да видиме кога ќе Gossluzhba vidpratsovuvaty веќе одобрени нивниот план perevirok. Всушност, сите овие редови јас милиони писма vyklykani не само тој закон, но тој не беше да се направи, и дека санкции за неговиот неуспех да unprecedentedly не zhorstki. Јас во zakoni велат во кои случаи треба да се плаќа 300 неоданочлива minimumiv, во кој 700 . Тоа е широко поле за корупцијата Matviychuk нуди оваа споредба:. прекршување на законот за работни односи и заштита на трудот повлекува парична казна од 3-10 неоданочени minimumiv dohodiv граѓаните, и кршење на законите во сферата на заштита на личните податоци - 300-4 пати minimumiv . dohodiv граѓани "Со други зборови, ако вие доцните nadislaly Derzhsluzhbi за заштита на личните податоци papirets со informaton, ќе плати казна од четири пати повисоки отколку за неплаќање на плата svidomu" - рече експертот Oleksyuk на државната служба вели дека проверки ќе почне. не порано вториот квартал. Никој Но, panika не губи. За да се разбере како закон за заштита на лични податоци се разбере Цитирано од `yusti, Derzhsluzhbi Јас во бизнис-spivtovarystvi, дописник на" економски вистината "vidpravyvsya на HR-седници на комисијата на Европската бизнис асоцијација и истовремено - на обука Обуките спроведена од страна на заменик-претседател на друга држава служба за заштита на личните податоци -.. Владимир Козак, јас директор на интеракција со властите Цитирано yustu Елена Zerkal Слушнете ја роднини овие луѓе дојдоа до 50 експерти, главно глави HR-departamentiv најголемите компании . адвокати и Володимир Козак почна да се зборува за законот, наведуваат неговата статија, но многу брзо 50 непријателски професионалци на персоналот почнаа да поставуваат прашања Една од овие прашања звучи како ова: ". Јас работам во predstavnytstvi странска компанија во Украина. Нашата репрезентација се испрати во запишување во државната служба база на податоци. Дали сме направиле? ", Одговори Козак дека воспоставувањето е потребно да го направи тоа поради тоа што не е правно лице. Еден кој побара ова прашање рече дека zakoni ова ништо, беше речено. Што Козак препорачува да го вклучите логично размислување. И во три минути Други претставник јавниот сервис, наречен `јас да дознаете кој не успеа, рече дека претставување странска компанија се 'уште има да се регистрирате нивната база. И Zerkal Цитирано од` yustu nastiyno препорачува "вработи надлежните адвокат." Во ходникот отиде rehit. Потоа падна прашање на "дали ние сме го направиле, сте vidpravyvshy база на податоци на клиентите", "navischo трговец со пазарот забележа база која јас -. zapysni книги" Тоа стана прилично јасно дека дури и специјалистите на високо ниво навистина не може да се разбере како да се имплементира законот, бидејќи тој, според нивното мислење, многу сурови. Тие сакаа да ги слушне толкување на законот против оние кои го напишал, јас кој има намера да ги следи неговата усогласеност. Zerkal Но, слух секој во слични прашања театарски hapalasya главата, zakochuvala очи, покажувајќи им prysutnim неспособност. Конечно, таа поканети оние кои сакаат да се дојде до неа Цитирано `Само јас дискутираат секој случај одделно (како да се јавите во Zerkal, можете да најдете овде). Козак беше побарано, и дали посветени компанијата" ќе ", пишува на zvoroti Пари kvytantsiyi дека kliyent, плаќаат за тоа, даде согласност за обработка на неговите податоци заменик-шеф на државната служба, врз основа на Законот за заштита на личните податоци, одговори вака: "Дали сте го прочитате договор со" ќе "- сите напишани таму." Како povidomyla "Економски. pravdi "компанијата" ќе ", оваа ставка е содржан во договорите потпишани на клиент сервис од денот на влегувањето во сила на законот во стариот договори, односно точка има Овој текст од kvytantsiyah присуствуваа за апсолутно сите клиенти -.. јас нов, јас старата кои дојдоа на компанијата до 2011 година, така што додека нивна согласност на обработката на личните податоци закони не беше предвидено. Козак, исто така, негираше дека проверки на претпријатија веќе започна, иако неколку пати во својот promovi потсети дека "во текот perevirok беа откриени класичната грешка ... "претставник вработување компанија Козак прашањето дали треба да се разгледа база на податоци за имиња и контакти, собрани од Фејсбук. Официјалната рече дека лично тој верува дека незаконски ситуација, кога неговата врска yazuyutsya преку Фејсбук, на пример, да им понуди работа. На прашањето, дали го прочита договор со корисникот со Фејсбук, Козак не е одговорено. текот на обуката беше забележливо дека Zerkal и Козак да одат измисли Како да се спроведе законот во овој или поддршка на конкретниот случај. Се чинеше дека се improvizuvaly јас nalashtovani нивните . "ученици" вишокот агресивно Vidpovidayuchy прашања, што да правам ако работа pryyomi лице одбие да го потпише хартија за данок, Јас депонирани неговата обработка на лични податоци, огледала даде следниве препораки: ". Не berit да работи" Имајте на ум дека

Share This Post: