Руски брокери за неподвижен имот во кругот на земји најатрактивните за инвестирање во недвижен имот. Значително се влоши својата позиција во Франција, и на Кипар. Островот и на сите покојни од првите десет листа .

Меѓународната агенција за недвижности Гордон Рок формирана редовите земји во однос на атрактивноста за инвестирање во недвижен имот. На прво и второ место во рангирањето, како и во претходните години, остана во Германија и Велика Британија. Според агенцијата, во Германија сега сметки за повеќе од 25% на инвестициски прашања, како што беше во Германија, руските инвеститори "може да се најдат на оптимална комбинација на ниско според европските стандарди, вредност на недвижен имот, изнајмување на доход е доволно високо, можноста за кредитирање до 70%, и можноста за Дозвола со инвестиција од 250 000 евра. " Во 2011 година, германскиот пазар на недвижности покажа импресивен раст во инвестиции. Така, инвестиции во комерцијалните имот таму е зголемен за 39%, обемот на хотелот инвестирање во недвижнини од 23% и станбен имот за 59%. Како и за Велика Британија, благодарение на уникатниот статус во Лондон оваа земја историски лидер во опциите на Русите во хотелот секторот на недвижности и во премиум сегментот на станбени пазарот на недвижности. Но, да се биде во минатата година во третото место, Франција падна назад веднаш на шестата позиција. Овој пад беше објаснето од страна на експерти остар пад во кредитирање од страна на француските банки за купување на недвижен имот, како и фактот дека меѓународните инвеститори се избираат меѓу Франција и Германија, како и на две водечки економии на еврозоната, во повеќето случаи се уште ја завршат својата "Евро-избор" во полза на Германија . Следна страна на Франција ја пропушти САД, Швајцарија и Австрија. Зајакнување на позицијата на Швајцарија во Гордон Рок се однесуваат на желбата на руските инвеститори да се прошири нивната валута портфолија, и од друга страна, способноста за привлекување на долгорочни заеми во швајцарските банки по многу ниски цени од 2, 5% годишно. "На водечка позиција окупираа земјата, фали не е само силна економија, но исто така, даде руските инвеститори да ги збогатат своите валутниот ризик, инвестирани во недвижности во Германија во евра, Велика Британија фунти, американски долари и швајцарски франк", коментираше претседателот на оценки Гордон Рок Станислав Singel. Завршувањето на првите десет најатрактивните земји за инвестиции во недвижен имот Чешка, Израел, Италија и Латвија. Чувството рејтинг паѓаше од инвестиции листа на Кипар се должи на растот на инвестициските ризици, како и во врска со значително зголемување на каматните стапки кога купување на недвижен имот. Управување со инвестиции во недвижен имот, основачот на порталот indriksons.ru, Игор Indriksons верува дека главниот проблем на пазарот на недвижности некои од јужните земји не е поврзан со членство во еврозоната (и, следствено, своите финансиски проблеми), и под контрола на државата пазарот на недвижности. Како пример тој го наведува Португалија и Шпанија. "Во Португалија, во текот на периодот 1996-2006 куќа пораст на цените не ги надмина 10% (во Германија), додека во Шпанија истата куќа за десет години е зголемен во цена од 110%. Португалија никогаш не го почувствувала една зграда бум, за разлика од Шпанија, каде што државата не го контролира издавањето на градежни дозволи. Како резултат на тоа, португалски пазарот не е заситен, па имотот не е преценет ", објаснува експертот. И во Италија, строга зграда правилата на крајбрежен појас не доведе до таква озлогласениот последици, како и во Шпанија, пишува Evromag. Затоа, откако започна кризата недвижен имот во Италија опадна за 20%. "Во Шпанија, падот на цените на недвижностите во некои области достигна 60%", додаде тој.

Share This Post: