Денес е тешко да се замисли удобен живот во нивните домови , без
оние кои се веќе запознаени добра како вода , бања , тоалет . Дури и тука мора да
Додај нормалниот систем за канализација. Инаку, отпадните води може да биде сериозен
проблем ...

Бактериите помогне Според експертите, ефикасно да адреса
испуштање на отпадните води од приватен дом е да се инсталира на фармата
поединец сајт подземни пречистителна станица. Денес
користат два основни технологии за третман на отпадните води. Тие се слични по тоа
кои вклучуваат биолошки третман на отпад микроорганизми,
но тие се разликуваат во методите на организацијата на овој процес. Во т.н.. аеробни системи
Чистење на довод на воздух се користат со некои видови на бактерии во анаеробни
системи каде рециклирање на органската материја се јавува без кислород,
- Другите. Всушност, во првиот случај не е природно распаѓање
органски во втората - принудени. Имајте на ум дека технологијата им овозможува на аеробни
прочистување отпадни води од 95-98%, што е, на излез е речиси чист
водата е безбојна и без мирис, што може да се водни растенија, се мијат на песни и
итн Кога се користи анаеробни технологија канализација се чистат во две фази:
Првиот 65-70% (првата фаза), а потоа испратен за прочистување во
продирање на поле (втора фаза). Во принцип, аеробни системи се многу посложени
од страна на дизајнот, но компактна. Анаеробните системи како што се едноставни, но
бараат многу простор: за уредување на областа на филтрација област е потребно
1-2 ткаат (каде што копа јама на длабочина од најмалку 2, 5 метри, за да го пополнат со песок
и чакал, а потоа да се отвори тоа канализација). Но, во секој случај
од кујната и бањата отпадните води пред да падне во септичка јама (специјална
капацитет за акумулација на отпад), каде што подлежат на биолошки третман
- Целосно или делумно. Најнискиот почетен износ се пресметува врз основа на септичка јама
од три пати дневно количество вода. Правилник за просечната потрошувачка за
по лице е 150 литри дневно. Следствено, за семејството на
четири или пет лица е доволно септичка јама капацитет од 2 CU. М. Во тоа
Оваа бројка може да биде повисок доколку се работи за куќи со повеќе бањи,
базени, итн Сепак, велат експертите, е многу пространа утаителни
исто така, станал бескорисен, бидејќи нормалното функционирање на системот во кој
доминираат бактерии, потребно е одредени микроорганизми се
број на "храната". Во спротивно, може да не работат правилно. Често, со цел да се
подобрување на процесот на чистење септичка јама одделени со попречно
партиции во две или три камери. Или постојано се поврзете два или
три комора резервоарот. Како по правило, еден комора тенкови користат
на проток на вода до 1 кубни. m на ден, два-простор - до 5 кубни. м / ден. три-оддел
- Повеќе од 8 кубни метри. м / ден. Септички јами треба да бидат силни и тесни, па
да ги од пластика, метал или бетон. Бетонски отпад резервоар
е добро (цврсти или изработени од стандарден конкретни
прстени). Можеби најголем недостаток на таков резервоар - своја цврста
тежина, што секако ја усложнува процесот на инсталација. Исто така треба да се трошат пари
за хидроизолација. Затоа, како алтернатива на објави денес полимер
и челик септички јами. Тенковите направени од полистирен или полипропилен прилично евтини
лесен и едноставен за инсталација. Тие обично се монтираат на конкретна основа
(Да не се деформира под притисок на почвата). Челик септичка јама
трајни пластика, но многу потешки и, според тоа, да ги постави
потребни кран. Покрај тоа, железо е познато дека се подложни на корозија, и
Не третман нема да ги зачува тука. Тенк од "челик" - премногу скапи
задоволство. Вистината, велат експертите, таму е од поново време
Септички јами од GRP. Како и пластика, тие се лесни, не
страв од корозија, многу прифатлива. Но, во овој случај на сила во близина на
да челик. Процесот на рециклирање органска материја продолжува најдобрите
на доволно висока температура, тоа не треба да се дозволи премногу
силна ладење септичка јама во студената сезона. Обично во септичка јама
стави слој на почвата со минималната дебелина на 50-60 см вистинскиот пристап Како
Според експертите, за жал, домашните развој на индивидуалните
капацитети за третман не постојат. Поради тоа што сите третман на домашните
отпадни води за приватни куќи, кои се на нашиот пазар - увезената стока.
Ова е пред се Германија, Литванија, Чешка и Франција системи.
Точно е дека таквата опрема неодамна е произведен во Украина, но
под странски бренд. Така, лидер на пазарот
да потрае неколку производители ("Ecoline", "Biotal", "Juventa групи"
«Triadens»), која има голема дилерската мрежа низ целата земја. Јуриј Savinkina,
Директорот на "висока технологија": - Треба да се напомене дека таквата опрема
доста скапи во краток рок веројатно нема да биде поевтино. Цените
на пречистителни станици кои работат во аеробни технологија, ќе започне 2-2, 5
илјади евра (во зависност од производителот). Оваа цена е на минимум
за производот во испораката, со капак на 1-1, 5 кубни. М. Според
експерти, доколку е потребно, индивидуални пречистителни станици може да се изгради
комплекс, врз основа на неколку куќи. Во принцип, ова решение овозможува
сопствениците на куќи заштедите до 40%. Сепак, изборот на локација за септичка јама,
Треба да се има во предвид дека според санитарните норми Одалеченост од дома
да капак (мозоци полиња) ќе биде најмалку пет метри,
и до најблиската вода доза (добро, добро) - не помалку од 25-30 м Руслан
Urakov, инженер, специјалист за биолошки третман на отпадни води системи: - дизајнот
отпадните води системи за третман мора да се разгледа не само економски,
но чисто технички фактори. Намалување на трошоците - добра работа. Но
се од големо значење како на ефикасноста и сигурноста на системот, која бара
квалификации од уметници дизајн и инсталација работа. Значи
начин, проектот дома канализација најдобро е да се ред во специјализирани
фирма, кои според локалните услови да се развие соодветна шема
распоред и опрема. Исто така, пред да започне со изградба на капацитети за третман
програмерите се должни да ги координира област sanepidemstantsii сајт предизвика
фаза на изградба и местото на излевањето на третирани отпадни води. Треба да се напомене
дека авто-регистрација на сите потребни документи за изградба на
- Вработување е многу проблематично, и брзо се справат со овој проблем од страна на професионалци.
Еве најдобра опција - инсталација на целиот систем "клуч на рака". Ова ќе ви овозможи
за да се избегне досадни грешки и дополнителни трошоци. Како за параметри
потрошувачите, а потоа, според експертите, побарувачката за аеробни и анаеробни
индивидуални третман на отпадни води системот е приближно иста како "плус" и "против"
Тие исто така приближно еднаква. Исто така е важно дека сите фирми кои
продаде опрема за пречистување, во прилог на гаранција (обично
Гаранција - 10 години), и да се обезбеди услугата. Како по правило,
велат експертите, постои потреба за поправка на секои 3-5 години. Но
повеќе комплексни опрема, повеќе е потребно да се спроведе рутински инспекции,
по системи за третман се целосно автоматизирана и опремена со софистицирани
електроника. Сепак, тоа е првенствено се занимава со системи на аеробни тип. C
анаеробни системи се многу поедноставни, тие бараат малку или воопшто не
сервис ... Но, од време на време (на секои шест месеци)
треба да се отстранат од септичка јама тиња произведена таму - т.н. ферментирано
лошо. Ако не редовно се, правилна третман на отпадни води се случи
нема. Во оваа смисла, потребно е да го планирате вашиот поставување систем за третман,
на автомобил-вакуум камион беше во можност лесно да се вози до
на јама. Патем, за ефективното функционирање на системи за третман е многу важно
на септичка јама беше доволно бактерии. Ова може да се постигне доколку, од време на време
отстранување на мил од резервоарот, го оставиме тоа за околу 10-15% од талог. Исто така, за
забрзување на процесот на третман на отпадни води се користат специјални супстанција bioactivators.
Тие се продаваат како во прав или гранули во банки или во кутии. Одредени
доза на алатки, што треба повремено да додадете во септичка јама или едноставно ја исперам
во тоалет, каде што добива до неговата дестинација. Сепак, треба да се има во предвид
дека активноста на бактериите негативно влијае на антибиотици, хлор и други токсични
важно, бидејќи не сакаат да се фрли во домот канализација лекови
и штетни домаќинство хемикалии.

Share This Post: