Инфрацрвен сауни работа врз основа на способноста на инфрацрвено зрачење
топлина на човечкото тело. Инфрацрвено зрачење или термална радијација
- Тип на дистрибуција на топлинска енергија . Ова е истата топлина што ќе се чувствуваат
од жешка печка или радијатори . Тоа нема
заедничко, или со ултравиолетови или X - зраци и со апсолутно
безбедни за луѓето.

Инфрацрвен сауни се најмногу одговара за модерниот живот.
Судијата за себе: на мала инвестиција на време и енергија за седницата, мали
димензии дури можат да бидат сместени во обичен стан, висока ефикасност
за борба против замор, спречува настинки и други болести, достапноста на
луѓето од сите возрасти. Важно е да се разбере дека инфрацрвена сауна сите
модерен технолошко решение на еден стар проблем - топлината на телото
и не е возможно да се спротивстават на традиционалните бањи и сауни. Наместо тоа,
комплементарни уреди. Можеме да кажеме дека традиционалните бањи и сауни
Ова е место за поминување на времето традиционалните со пријателите, а
инфрацрвена сауни како рекреативни уред. Инфрацрвен Сауна
кабина направена од дрво. Во
кабината монтиран на задната страна, агол (пред) и шап инфрацрвена
радијатори (греалки) од посебна керамика. Сесија во сауна оваа последна
околу 30 минути на температура на воздухот од 45-500C и природни
влажност. Потење во инфрацрвена сауна е многу повисока отколку во нормални
сауни и бањи, со многу поблаги услови, што предизвикува
голема здравствени придобивки. Во инфрацрвена сауна применуваат методот на директна
(Директно) загревање на човечкото тело, која значително се разликува од индиректните
метод на загревање се користи во традиционалните бањи и сауни. Се разбира,
не е неопходно да докажат дека директното загревање метод е многу поефикасно,
од индиректни. Во конвенционалните Сауна шпоретот (дрво гори или електрични), прв
загрева камења, а потоа карпите загреан воздух, а само по овој
се загрева телото. Воздухот има ниска топлински капацитет, така
за ефикасно греење на човечкото тело, потребно е да се загрева,
како што се прави во Финска сауна, пареа, или да додадете, како што се прави во Русија
поврзан или турски бањи. Друга значајна недостаток на традиционалните
бањи е дека воздухот во пар скоро на одмор. Како операција
Тој брзо станува заситен со голем број (4-5%) на јаглерод диоксид и гасови
пот. Затоа, во процесот на работа за кратко време подоцна во пар бањи
формирана застоен воздух ефект, со оглед на концентрацијата на јаглероден диоксид се зголемува
8-10 пати во споредба со неговата содржина во воздушниот простор за рекреација.
Зголемувањето на температурата на воздухот има свои недостатоци: можноста за зголемување
Барнс на кожата и горниот респираторен тракт, постои ризик
се кожни болести. Зголемена влажност ги има истите
На негативната страна - намалување на парцијалниот притисок на кислород во воздухот
и, следствено, го зголемува ризикот од акутни кардиоваскуларни болести.
Апсолутна контраиндикации за преземање на бања или сауна финскиот се
тумори (бенигни или малигни) или сомневање на присуство,
активна форма на туберкулоза, крварење, циркулаторна инсуфициенција.
Во инфрацрвена сауна се специјални грејачи кои работат во невидена
опсег на инфрацрвена спектар. Тие се наоѓаат низ човечкото тело за
најефикасен греење. Така, до 90% од енергијата генерирана
емитери, оди директно во човечкото тело, заобиколувајќи на загревање на воздухот.
Само 10% од енергијата оди во загревање на воздух (во случај на керамички греачи).
Ова објаснува ниска температура во инфрацрвена сауна. Покрај тоа,
овие греалки не изгори кислород во сауна.

Share This Post: