До крајот на 2008 година инфлацијата во Украина " ќе биде завршена " за 20 %, а во 2009 година се намали
до 15%. Потрошувачките цени раст следната година ќе биде ограничено на економски
депресија. Оваа беше за време на прес-конференција , рече претседателот на украинскиот
Здружението на финансиски аналитичари ( USFA ), жирито Prozorov , објави весникот во Украина .

Prozorov рече дека секоја голема депресија која е актуелен
глобалната финансиска криза на прво место го намалува ефективна побарувачка
како работници, кои во 2008-2009 година ќе бидат намалени во различни сектори на економијата,
и netrudoorientirovannogo популација, која живее на бенефиции. Значи
до крајот на оваа година, инфлацијата ќе продолжи да расте и со годишна стапка
може да надмине 20%, а следната година не треба, според претседателот
USFA поголем 15-16%. Исто така, аналитичар смета дека следниот "меур"
кој е пукна во украинската економија ќе биде на пазарот на недвижности за развој
кои во 2009 година ќе се забави на околу 30%. Според предвидувањата, ќе продолжи
девалвација на Hryvnia, што резултира во крајот на годината вртежен момент во однос
Долари може да падне во цената до 6 grn. на доларот, а во иднина по
три години - до UAH 7. по долар. Според Prozorov, развојот на домашниот
економија во 2009 година, може бавно да се 1, 5-2%, ако владата
постигнат договор со Русија за прифатливо зголемување на цената на природниот гас,
или до 3% - во случај на најлошото сценарио, гасот преговори.

Share This Post: