Не е тајна дека бањи и сауни не само што запалив
објекти, но , исто така, содржи голем број на агресивни фактори кои влијаат на работењето
жици.

Овие се висока температура, плус висока влажност. Следи
дека дизајн и инсталација мора да се врши земајќи ги во предвид овие фактори.
И ако монтажа на дрвена структура, тогаш оваа работа треба да
пристап на најодговорен начин. Пред да почнете жици,
треба, прво, да се пресмета приближно моќ кои ќе бидат
Мрежата во вашата бања или сауна. Моќ да се утврди, со цел да се
знаеш што на тековната ќе се кандидира на вашиот жици, а со тоа и пресек
жица за да жица за да изберете оваа сегашната стои. Ако ова е само осветлување ќе биде
уреди, тоа е доволно мал за моќ во регионот од 1,2 kW. Бидејќи, во
бања може да се поврзани со дополнителен стрес, како што фенови за коса, маша,
Машина за перење (во соблекувалната), пожелно е да ја преземе власта во резервниот состав.
6,5 kW ќе биде доволно со голема разлика. При инсталирањето на повеќе енергетски интензивни
опрема, како што се електрични сауна, TDP може да се зголеми
до 12-20 kW (во зависност од инсталираната моќност печка). Како да знам
Ако лицето не е експерт, она што вкупниот капацитет ќе биде искористен?
Тоа е многу едноставно. Во секој електрични апарати, без разлика дали светлината или бања
печка содржи повеќе цифри. Еден од бројки е напонот на апаратот.
Најчесто ова е 220 (можни опции со 12, 24 или 380 волти). И уште
број е моќта на апаратот се покажува киловати (kW или kW).
Ако сте се одлучиле за потрошувачи на енергија, може да се пресмета пресек
иднина жици. Тоа би било, ако се земе акции и без
користат референтни книги - 2 kW на 1 км. мм дел од жица. Тоа е,
ако смета на потрошувачка на енергија од 10 kw, тогаш ќе треба
жица пресек 5 квадратни. мм. Веднаш треба да се напомене дека на жица мора да биде
двојна изолација, тоа е - кабел. Тоа треба да имаат отпорни на топлина изолација.
Овие особини се гума. Следствено, најсигурни кабел
ќе бидат изолирани гума во гуми. Во согласност со најновата верзија
RB диригент кој врши жици мора да биде меч. Монтажни мора да
се врши во затворени кутии или огноотпорни површина. Ако не можете да
инсталира инсталации во канали треба да започне со тоа, се собираат линија на
asbolenty или други отпорен на топлина материјал. Тин во бањи и сауни не се
прифатлив, како што ќе биде дополнителен топлинска изолација. Во пареа соба и
сауни метални фитинзи тела мора да бидат безбедно основа.
Можете да ги користите три жица кабел. Две жици се поврзете со
на фаза и нула, а третата компонента за да се поврзете на вентилот и земјата. Оперативен
напон во светилки не треба да надминува 24 V (волти). Тела
треба да имаат поздравниот-доказ дизајн. Склопки се
надвор од пареа соба. Ако не, тогаш тие треба да бидат
исто така во телото поздравниот. Бидете свесни за задолжителна примена
во када или во сауна трипал уреди (RCD) со сегашната пресек 5
МА-10 mA. Во многу случаи, инсталација на узо ќе спаси живот
себе или бања на оган за затворање на жици. Од бања зголеми
влажност не може да се користи во бања на 30 mA RCD (во бања отпор
човек паѓа), само 5-10 mA. Користете само високо квалитетни електромеханички
RCD од водечките европски производители. Имајте на ум дека работата
Инсталација на жици е потребно да му верувате само на професионалците, или
подоцна може да биде многу жал за слабиот квалитет работа.

Share This Post: