Всушност, сега се соочуваат со сериозни тешкотии не само мали градители .
За нивните проблеми отворено како главни играчи во пазарот на недвижности .
И ако тие се тивки , фактите говорат сами за себе .

Според претседателот на компанијата «недвижности Решенија» Сергеј Karamnova,
Денес, постои значително намалување на обемот на трансакции во сопственост на пазарот
и остро намалување во побарувачката на потрошувачите за станови во новите згради.
Сепак, истовремено со зголемувањето на понудата на речиси
двојно зголемување на бројот се нудат за продажба во постапка
проекти. Како што програмерите самите признаваат, продажбата на домови во различни степени
се подготвени да го стави благо, слаби, и тоа не е најдобар начин да се влијае
stroykompany активност. Како резултат на тоа, падот на големите играчи
основно пазарот на недвижности донесе Одлука да го промени својот бизнис стратегија.
Особено, компанијата «XXI век", поради финансиски тешкотии спроведување на
преструктуирање, намалување на персоналот и продавање на своето портфолио
проекти, со цел да се испрати на средства за плати заеми и финансирање
останатите објекти. Една компанија «Mirax Група» изјави дека замрзнувањето на минимум
година на проектот во Киев «Mirax Плаза», како и сите проекти кои се
во подготвителната фаза. Како што е објаснето од страна на корпорацијата претседател
Сергеј Polonsky, ако во определениот рок состојбата на пазарот не се менува
за подобро, «Mirax Група» може да направите за да добиете од голем број на проекти. Во сегашната
ситуација, велат експертите, стапката треба да биде на спроведувањето на добри проекти
со висок степен на подготвеност за завршување на кој не бара многу пари
како инвестиции на пазарот сега е речиси нула - сериозна инвестиција
Не, и во блиска иднина се очекува. Поради големиот програмери,
суспендирање на нови проекти до подобри времиња, се сосема оправдани. Како
Аналитичарите консултантска компанија "Украина трговија еснаф"
во тековната животната средина самоуверено одржуван само stroykompanii дека
можат да си дозволат да преземат поголема продажба на простор конструирани или
кој ја има поддршката на банките. Во секој случај, инвеститорот мора да
се доволно големи финансиски средства, а по можност, разновиден
портфолио. Една мала играчи како на пазарот на недвижности има многу
повеќе комплицирано, тие се прават многу напор, ги користат сите видови на маркетинг
се движи да се зголеми продажбата, но приходи се уште е мала. На пример,
на многу смета проект «Космополитен» на «Tsentrbudinvest"
сега доживува не се најдобро време во смисла на продажбата на активност станови
Ова е и покрај активната промоција на овој објект. Слични проблеми
се заеднички за многу други проекти на резонанца. Иако во праведност
Морам да кажам дека изградбата го забави или замрзна
Не сите места се градат помали фирми. На пример, во
крајот на септември, на градежно претпријатие "Miskzhitlobud" договор за
изградба на 17-ката и станбен комплекс "Novopecherskie леплива"
(Инвеститорот на овој проект е «украински развој партнери»).
Сега одат на работа во објектот пред предвиденото. Точно, како што е наведено
Претседателот на "Miskzhitlobud" Денис Kostrzhevsky тој уште во раните
година имаше неколку сериозни предлози за изградба на
големи објекти, па дури и беше постигнат договор на почетокот на летото, есента
оваа година. Но, како резултат на тоа се само две мали проект ... -
Од главниот тренд на идните промени во сопственост на пазарот досега јасно
не е одредено, кандидат за став е карактеристичен и за инвеститорите и
за клиентите. Некои се очекува да се стабилизира, други - со колапс на цените. И додека
нема да бидат јасни, мали и средни stroykompanii ќе треба да се балансираат
на работ на банкрот - рече Денис Kostrzhevsky. Со таква прогноза се согласуваат
Член на Управниот одбор на украинската Изградба асоцијација (Uca) Ендрју Mirgorod.
Според него, долго стагнација на пазарот на домување најтешко погодени
тоа е за мали компании. Криза, велат експертите, нема да помине страна
и големи играчи, но во последните ќе се најдат можности за вршење на
својот долг обврски. Но, многу "деца" се може да имаат
Остави на пазарот. Дури и сега, вели Денис Kostrzhevsky, индивидуална зграда
тимови, па дури и целиот претпријатија да мигрираат на пазарот, кои нудат своите услуги. Сепак,
директорот да се работи со клиенти на инвестиции и развој на компанијата
«Големата Идеја» Виктор Belfort, маргина на сигурност зависи од секој инвеститорот
а не на нејзината големина, но првенствено на бизнис моделот, како и извори
финансирање. Доколку фирмата, дури и малите и ја воздига само една куќа,
има пари на својот проект и нема да го продаде станот на сцената
ископување, има добри изгледи, како што е малку погодени од флуктуации
условите на пазарот. Лекциите за опстанок во оваа ситуација, вели Сергеј
Karamnov, мали stroykompany постојат повеќе патишта на развој,
Иако шансите за надминување на кризата со минимални загуби малку. Денес, во согласност со
експерт, е замав апсорпција процесот на главните играчи во помали градежни
фирми. Бидејќи последен пат да преживеат, ќе мора или да се спојат или да го продаде.
- Консолидација на кој било пазар во развој - ова е нормално и заеднички
феномен, - вели Виктор Belfort. - Дури и во земјите со долгогодишна
пазарни економии, ова се случува цело време. Критична за мали и
средни претпријатија ја разгледаат ситуацијата и Денис Kostrzhevsky: - Пресметајте
само на себе во оваа економска клима, мали градители
многу тешко. Во меѓувреме, властите не преземат ефективни мерки за да се стабилизира
пазарот на недвижности. Бидејќи програмерите ќе преживее во овој многу тешко.
Во исто време, нагласува претседателот на одборот на директори на "Glories
Инвест "и член на одборот на САБ Милан Пајевиќ, постои голема веројатност
дека малите програмерите можат едноставно да "фрли", па потоа за
поевтино да ги искористи нивните средства. Сепак, експертите веруваат, парична казна
stroykompanii да се прилагодат на новите услови. За да го направите тоа,
воведување на нови методи за правење на бизнис, кој може да има позитивен ефект
во краток рок. Така, според Андреј Mirgorodskogo денес
мали градители ангажирани во катна домување,
треба да се разгледа проширување на палетата на услуги и да се оние видови на недвижен имот
секогаш се бара на пазарот (на пример, ниски пораст зграда).
Спасението за мали и средни градежни компании, според Сергеј Karamnova,
миграција може да стане комерцијален недвижен имот сектор. И, секако
експерт, малите фирми треба веднаш да се погледне за ветувајќи нови лажат
(На пример, изградба на монтажни згради, реконструкција на куќите, реновирање
области, итн.) Точно, овој курс ќе бараат значителни
намалување на трошоците и способност да преговара со клиентите, банките, производителите
потребните материјали. Според Виктор Belfort, во градежништвото
индустрија во моментов, сите во потрага по алтернативни извори на финансирање.
И некои луѓе ова може да биде добра идеја, но и оние кои не се во можност да најдат заеднички јазик со потенцијалните
инвеститори да ги замрзне проекти ... Покрај тоа, велат експертите
мали програмерите сега е профитабилен да дејствува како изведувачи во проекти
големи програмери, кои имаат тенденција да се финансираат околу 50% од цената
објектот на свој трошок. Но, бидете Како и да е, според Андреј Mirgorodskogo,
компаниите прават бизнис во иднина, не смееме да заборавиме за нови проекти.
Всушност, метеж не е вечен, и за 2-3 години, како тенденција да
раст на пазарот на недвижности, добар проект портфолио ќе им овозможи на прогресивен
играчи направи голем чекор напред ... Најверојатно да се верува реномирана специјалист
вреди да се размислува. Навистина, многу експерти предвидуваат заживување на основните
станбениот пазар до 2010 година. Особено Милан Пајевиќ забележува дека стагнација
Украинската градежен пазар, најверојатно, ќе трае до крајот на 2009 година,
е колку што се стабилизира состојбата на светските финансиски
пазари и имаа можност да се локалните компании да добијат евтини
заеми. Но, откако на пазарот за наплата, рече експертот, предност ќе биде
има програмери кои се во можност да компетентно користи тековната пауза и да се воведе
во изградба на осигурување механизам кој им овозможува на пристап
со европските стандарди. Слична идеја ја изрази и Денис Kostrzhevsky:
- Дури и во една голема компанија со голем број на објекти, додека
криза хитови многу тешко. За да го ублажи ударот може да биде само преку диверзификација
области на нашиот бизнис, што ја дава можност да се пренамени нивната
финансиските текови. Ако се потпира на историско искуство, по голем
шокови се најмоќните компанија способен за стабилно
во сите услови. Мислам дека ова се случува со нас. Исто така, јас сум сигурен дека од сега па натаму
Уделот на овие проекти каде инвеститор беше купување на поевтина домување на сцената на ископување,
постојано ќе се намалат. И за оние мали и средни фирми, програмери,
кои во времето нема да го стори за себе соодветни заклучоци, со кои се соочува непосредна
колапс.

Share This Post: