Од почетокот на оваа година, просечната ефективна стапка на заеми за земјиште во националната валута
се зголеми за 4, 79 % на годишно ниво . Само зголемувањето јули во цената е 1, 37%.
Експертите веруваат дека овие кредити ќе се зголеми уште повеќе.

Според податоците на "Prostobank Консалтинг", на просечната ефективна
стапка на заеми за земјиште во националната валута за 10 години во јули во 20, 62%;
и во јуни била 19, и 25% (1, 37). Најдобри шеми за кредитниот пазар
на земјата, според компанијата, сега се нудат следниве банки (означено со
ефективна стапка): најдобри услови за кредитирање на банките во UAH: 1. 18, 29%
- Pravex 2. 18, 49% - Nadra 19 март, 20% - Oschadbank најдобрите заем услови
банки во американски долари: 1. 12, 50% - Ukrprombank 2. 12, 98% - SEB банка 3. 12, 98%
- Морски транспорт банка најдобра заем услови на банките во евра: 1.
11, 50% - Ukrprombank 2. 12, 65% - SEB банка 3. 12, 70% - Според Swedbank
експерти, причина за цена се зголеми не само што ќе се зголеми инфлацијата и дефицитот
Hryvnia средства од банки и финансиски институции и на несакање да се комуницира денес
со земјиштето кредити. "Атрактивноста на земјата како инвестиција во овој
бил отфрлен, додека ризикот од таквите заеми на прво место, правни,
доста високи. - Рече Јулија Palamar, финансиски аналитичар
"Prostobank консалтинг." - Затоа, просечната стапка на раст на кредити за земјиште
неодамна кршење сите рекорди, бидејќи на овој начин на банкарите се обидуваат да
намалување на издавање на "проблематични кредити", а да се компензира за повисоки ризици повеќе
високата стапка. "

Share This Post: