Инвестиции во комерцијалните пазарот на недвижности во Европа во 2008 година се намали
двапати. Ситуацијата на пазарите на недвижен имот во светот останува мешани.

Инвестиции во комерцијалните недвижности во Европа достигна 99000000000 €
до крајот на оваа година. Ова е 55% помалку отколку во 2007 година. Раководител студија
пазари на капитал, меѓународни консултантски Џонс Ланг LASALLE
Тони Horrell, минатата недела изјави дека падот се должи
глобалната економска криза и пад на довербата на инвеститорите. Во
почетокот на 2009 година, според г-дин Horrell, инвестициона активност
остануваат ниски. Вести од пазарот на недвижности во Романија
илустрира оваа поента. Цената на изнајмување во одредени трговски
центри во земјата се намали за 20-50%. Сопствениците на романската центри треба да направите
попуст на актуелната економска криза, без губење на станарите
и продолжи да ги исполнат своите обврски заем на банките. Голем
градот, над сите, Букурешт, рецесија досега погодени во помала мера,
Меѓутоа, ако економската ситуација нема да се промени на подобро, во трговските центри
земјата може да се очекува натамошно намалување на киријата. Канцеларија пазар
Бугарската имот, исто така, наиде на проблеми, иако малку поинаков
вид. Според консултантска компанија MBL, износот на слободни канцелариски простор
во земјата до крајот на оваа година може да достигне 10%, што е предизвикано од зголемување
градежна активност на локалните програмери - и покрај влошената поради
криза барања. Приватни Агенција за недвижности "Ројтерс" објави дека станбени
САД недвижен имот во првите девет месеци од 2008 година, изгубени во цена од $ 1, 9
трилиони долари. До крајот на годината оваа бројка ќе надмине Марк од $ 2 трилиони долари. Чини околу
11, 7 милиони домови во однос на нивото на кое беше
во времето на сопствениците на хипотека, е намалена. Американците,
Во меѓувреме, одбиваат да купат куќи, кои биле отуѓени од страна на банките во
сопствениците за неплаќање на хипотеки и го стави на аукција
попуст. 75% од американските граѓани веруваат дека цената на затварање треба да
да биде пониска за најмалку 25%. Речиси еден во три испитаниците веруваат дека
треба да се намали за половина. Обемот на почеток на продажбата во соседна Канада во ноември
оваа година падна на 27 743 страници - што е најниско ниво на продажба
од јануари 2001 година. Падот на продажбата во споредба со октомври е
12, 3%. Просечната цена на станбен во земјата со годишна стапка падна на 9, 8%.
Големите пазари, доживеа најголемиот пад на цените - ова е Ванкувер, Викторија,
Калгари, Едмонтон, Oshawa и Торонто. Згради и станови во Велика Британија
падна на најниско од 1924 година (со исклучок на воените 1939-1945
години) ниво. Според Британската асоцијација за градежништво
Материјали (градежни производи асоцијација) и водечките меѓународни ревизија
Компанијата Ернст и Јанг, во 2008 година земјата беше почетокот на изградбата на 135
илјадници објекти, што е помалку од минатата година, на третото место. Неопределен
беше ситуацијата на пазарот во Дубаи. Според индексот на цените на водечките арапски инвестиции
банката ЕФГ Хермес, почнувајќи од септември цените на куќите во Дубаи одби во
просек од 1-2% месечно. Но вкупната сума на недвижен имот во емират
во текот на изминатата недела достигна 2, 62000000000 дирами ($ 713, 3 милиони евра), како одраз на
продолжување на интересот на купувачите на недвижности во Дубаи, која може да придонесе за
и пониски цени. Кинеските власти минатата недела го најави воведувањето на данок
бенефиции и голем број на други мерки за поддршка на падот на пазарот на недвижности во земјата.
Државниот совет најави укинување на данокот на станбен имот во градовите, кои
казни за странци сопственик неа. Овој данок бил 1, и 2% годишно од
трошоците на проектот. Програмерите спроведување на проекти во областа на доделување на станови,
Народна банка на Кина ќе обезбеди попуст од 10%. Временски период,
во текот на кој oversold станбени недвижности се оданочува
намалување на 5-2. Големи Нов Зеланд весник во Нов Зеланд
Хералд пишува дека просечната цена дом во земјата во ноември се зголеми на 337, 5000
Новозеландски долари ($ 195, 5000), во споредба со 335.000 во Нов Зеланд
долари ($ 194,000) во октомври. Според предвидувањата од страна на меѓународната консултантска
компанија благајнички Ричард Елис, 2015 од 15% до 20% на недвижен имот
целиот свет ќе му припаѓа на суверени фондови на богатство од различни
Членки. Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предвидува дека цената на
средства на суверени фондови на богатство, ќе се зголеми од $ 2-3000000000 до $ 12 милијарди 2012
година. Ова се должи на фактот дека традиционалните суверени фондови на богатство средства
- Хартии од вредност - се должи на глобалната финансиска криза ги загубија своите
инвестиции атрактивност. CB Richard Ellis аналитичари сметаат дека
во првите редови како атрактивна објект за инвестиции во
наредните години ќе биде објавен на недвижен имот. Минатата недела, известува дека
може интерес руските купувачи во странство, не се намалува
на вести за економски прашања. Така, на Европскиот суд на правдата советник
Луксембург изразија став дека британскиот пар Дејвид и
Линда Орам мора да се усогласат со судската одлука за уривање на Република Кипар и
куќа во турскиот дел на островот. Во случај на пан-европските и британски
Судови не одлучат во корист на брачните другари Орам, тоа би претставувало преседан и илјадници
Британците кои поседуваат имот во Северна Кипар, тоа може да го изгуби.
Ако одлуката не е во корист на нивните брачни другари на британската недвижности
Северна Кипар може да ја изгуби не само инвеститори со Албион,
но Русите, го сочинуваат значаен дел од странските купувачи
во северниот дел на Кипар. Дополнение И покрај фактот дека повеќето од Вести
минатата недела беа на некој начин поврзани со кризата, пазарите на недвижности
дел од ритамот на постоење. Ова е јасно илустрирана од страна на Британскиот
пазарот. Министерот за стопанисување со станбен Маргарет
Бекет владата ги објави плановите, според кои нови куќи изградени
во земјата до 2016 година треба да биде апсолутно безбеден, во смисла на
емисиите на стакленички гасови. Градоначалникот Борис Џонсон од британскиот главен град изјави
ремонт на програмата за урбанистичко планирање (Лондон план) - со цел да се
подобрување на животниот стандард на Лондон за време на сегашната криза. Покрај тоа,
во согласност со државната програма HomeBuy насочи младите семејство
бруто приходот што е помалку од Ј60 илјади денари (67.000 €) годишно, може да
купи куќа во вредност од, на пример, Ј180 илјади денари (200.000 €.) "само" за Ј126
илјади денари (140.000 €).

Share This Post: