Друштвото за управување Дмитриј Firtash група DF може да се откаже од намерата
се здобијат со контрола на акции во банка " Nadra ".

По Народната банка одби да даде на банката на следната транша на
рефинансирање на 2, 5 милијарди., банката почна да се доживее потешкотии, во согласност со
Економски вести. Извори на Народната банка тврди дека регулаторот уште
не се предвидени групата DF дозвола да се здобијат со банката. Одложен
дека регулаторот предложи потенцијал барање да им служи на акционерите
долгови "Nadra" и да ја направат во вистински пари во форма на бизнис сметки и
депозити. Сепак, средства за завршување на банкарските обврски кои не се уште не е добиена.
Финансиските експерти велат дека поради површна ревизија извршена во "Nadra"
Повеќето од потенцијалните проблеми на банката не е фатен на око на купувачи.
"Сега, кога тие се повеќе во длабинска анализа, сфативме дека повеќето
дел од обврските не може да биде премостена со финансиските текови на
бизнис "- вели еден од нив. Потврда на комплексна ситуација во банка
доцнењето во отплатата на депозити, терминот прашање кое веќе се случила.
Прво, станува збор за девизните депозити. Извештаи за Јулија Тимошенко
Банка вмешаност во корупција шеми доведоа до тоа "Nadra" запре
добие рефинансирање и загуби способноста да се купат девизи од ѕвезди за
обврски. Пазарот гласини започна да циркулира за желбата Дмитриј
Firtash се откаже од намерата да се здобијат со контрола на акции во банка
"Nadra", повикувајќи се на политички притисок од страна на премиерот. Банката
"Nadra" објави дека оваа информација е неточна.
Г-дин Firtash се на телевизискиот канал "Интер" во петокот рече дека процесот
банка стекнување може да се заврши во мај. "Само за да се одржи 24 јануари
акционерите состанок. Ова е прв. Второ - треба да добие дозвола
Народната банка ", - рече тој. На последниот услов Firtash наречен ревизија, која
заврши со КПМГ во мај. Експертите веруваат дека ако продажба
не се одржи, на финансискиот пазар се очекува нова рунда на дефицитот на Hryvnia
меѓубанкарскиот пазар, што може да биде последен за некои банки.
"Ако една компанија одбива да Дмитриј Firtash трансакција, тоа ќе има сериозни
влијание врз целиот банкарски пазар. Меѓубанкарски трансакции можат да бидат целосно
замрзнати - поранешниот заменик-претседател на Народната банка на Украина Сергеј Yaremenko.
- Во ограничување количини на рефинансирање на работењето на Народна банка
тоа ќе биде уште еден поттик за системска криза. " Во меѓувреме, некои
Верувам дека не ко-сопственик на RosUkrEnergo да биде толку лесно да се извлечат од "Nadra".
"Компанија група DF е јавен и работи во меѓународниот пазар.
Ако г-дин Firtash ќе ја напушти "Nadra" и банката оди под стечај, ова е сериозна
влијание врз неговиот углед како инвеститор и бизнис партнер во нови зделки
Спојувања и превземања "- рече шефот на еден претставник
на странски банки во Украина. Тој смета дека сега стана заложник на група DF
политичката ситуација и одбива да се купи "Nadra" во најмала рака.
"Сепак, ако официјалните лица да продолжат да го нападне на банката, може да добиете од Firtash
оправдување "- сумира финансиер.

Share This Post: