Од 20 најсигурни банки во Украина, 16 целосно или делумно во сопственост на
странски акционери . Двете банки се во сопственост на Украина
Владата . И само двете финансиски институции се "природни " Украина
приватни банки.

Весникот "Бизнис" со помош на водечките финансиски аналитичари идентификувани дваесет
најсигурни на украинскиот банки. Рангирање на сигурност
во предвид бројот на финансиски показатели на банките, стручни мислења, како и
рејтинг од меѓународните рејтинг агенции и на ниво на потенцијални поддршка
акционери. Од конечните резултати од многу банки се исти
или многу блиску, решивме да не се стави финансиски институции во опаѓачки редослед
сигурност (1 место - најсигурни, на 2 - малку помалку сигурен и така
и сл.) И финансиските институции се идентификувани 4 групи, во која беа вклучени 20 банки, кој ја презеде на
највисок пласман. Во првата група имало седум банки постигна
13 или 14 поени. Во вториот - на финансиските институции, што резултира со 15-16 резултат,
во третиот - 17-18, а во четврта - 19-20 поени. Вреди да се напомене дека разликата
во проценките за банките фатени во соседните групи, не повеќе од 1-2 поени,
Затоа, разлики во нивото на сигурност тие имаат многу обврски. Според сигурност
на финансиска институција, значи веројатноста на банкарските работи
обврски. Првата група на банки вклучени еднаш седум институции
од кои три државата: две украински - Oschadbank и Ukreximbank
и рускиот "подружница банка на штедилница на Русија." Фактот дека државните банки
Највисок рејтинг сигурност во место, сосема природно - Одржливост
овие финансиски институции, всушност, гарантирани од државата. Сепак, висок
Локација на овие банки во ранг на сигурност, не само поради присуство на државни
меѓу акционерите, но исто така добар finpokazatelyami овие институции. Ако
зборува за украински банки, на крајот на 2008 година, Владата капитализирани
Oschadbank и Ukreksim на 15 милијарди Hryvnia, кои го направија овие финансиски институции
лидери во украинскиот пазар од страна на пазарната капитализација. Украинската државна сопственост банките
многу добро заработил минатата година - добивката изнесуваше 620 Ukreksima
милиони евра, и Oschadbank - 300 милиони Hryvnia. Важна улога во успехот на
Украинската државна сопственост банки игра од страна на фактот дека тие беа не се брза за издавање на
населението на девизни кредити, па затоа, се очекува барем значително опаѓање
квалитетот на нивните средства отколку во целиот банкарски сектор. Постојат, се разбира,
на државни банки и нивните скелети во плакар. На пример, кон крајот на минатата
Владата ", праша" кој ќе даде Oschadbank "Нафтогас" повеќе од 19 милијарди
Hryvnia во форма на кредити. Ова доведе до фактот дека на почетокот на 2009 година, процентот
кредити на само "Нафтогас" во кредитното портфолио е Oschadbanka
53%, што ги надминува сите норми прифатливо на кредитен ризик, фиксна
Ѕвезди (максимум 25%). Што се однесува до Украина "ќерки" на Сејвингс банката, а потоа во исто време
и слаба и силна точка на оваа финансиска институција е во тоа што неговата мајка
Банка - штедилница на Русија - значителна поддршка на Руската
Владата. Средствата на Руската штедилница во почетокот на 2009 година беа
$ 160.000.000.000, околу една третина повеќе од вкупната актива на сите
Украина банкарски систем ($ 120.000.000.000). Со таков "родител"
Украина штедни банка не е многу страшно катастрофи на финансиските пазари.
"Мајка", Во прилог на државните банки, најсигурни се уште
Четири финансиски институции: Рајфајзен банка Aval, Swedbank, Ситибанк Украина и UkrSibbank.
Сите од нив им е заедничко е дека тие се најголемите меѓународни банкарски подружници
финансиски групи. И во голема мера поради оваа околност, овие
финансиски институции беа на врвот рејтинг на сигурност. Експертите веруваат
Матични плочи кои поддржуваат структури им овозможуваат на овие банки релативно лесно
се справат со предизвиците од финансиската криза. И фактот дека тешкотиите
овие финансиски институции во 2009 година ќе биде многу, не крие веќе, па дури ни шефот на
овие банки. На пример, UkrSibbank е лидер на пазарот во Украина хипотека
- Тоа сметки за повеќе од 18% од сите станбени кредити издадени во
Украина (според Unia). Финансиската криза и 65% девалвација на Hryvnia
во неколку месеци се на валута хипотека една од најпознатите потресени средства
банки. Затоа е веројатно дека квалитетот на кредитното портфолио во UkrSib ќе
значително се влоши во тековната година. Сепак, главниот акционер UkrSibbank
- Најголемиот француски банкарски група БНП Парибас (вкупната актива
поголем од 2, 5 трилиони долари) - потврди подготвеноста за поддршка на
Украинскиот "ќерка". UkrSib веќе распределени 272.000.000 € за покривање на ризици
исто така, одлучи да го зголемат капиталот на банката од 1, 27 милијарди Hryvnia.
Swedbank има слични проблеми - само на скалата е многу помал. Поентата
дека нашата банка е активно се изгради портфолио на хипотекарни заеми само
во втората половина на 2007 година и не се имате време да се валкаш во почетокот на кризата на опасни
долг. Рајфајзен банка Aval - втората по големина банка средства во Украина.
Аналитичарите велат дека главниот проблем на оваа финансиска институција е значаен
износ на надворешните заеми, кој ќе плати за 2009 година
(Од лево на плати околу $ 300,000,000). Оваа околност ја прави
постојано барате дополнителни извори на финансирање. Така, и покрај
дека во средината на февруари, банката ја зголеми својата регистриран капитал од 850 милиони
Hryvnia, експертите веруваат дека наскоро банката ќе бидат принудени да се ре-
зголемување на капиталот. Сепак, менаџментот на банката е брзо да се објави
дека тие се согласија со австрискиот Raiffeisen Zentralbank Österreich да се привлечат
$ 160,000,000 во форма на субординирани должнички реши да им помогне
прашање на адекватност на капиталот. Црна овца во позадина на над банките
Ситибанк е Украина. Оваа финансиска институција не е ангажирана во трговијата на мало во Украина
бизнис, и служи само корпоративни клиенти. Благодарение на Ситибанк
се избегнат ваквите "традиционална" проблеми, како на пример одлив на депозити и значајна
раст на лошите долгови. Затоа, помош од матичната компанија која
финансиска институција не е потребна. Да, и тоа е малку веројатно дека САД сега Sitigroup
дојде до рака на украинскиот "ќерка". По последните петнаесет години не може да се
наречена успешна за американска банка - нејзината загуба за 2008 година
27, 7 милијарди долари и пазарна капитализација во 2007 година е намалена 44 пати.
Многу експерти се убедени дека Citi не може да се избегне стечај или целосна
национализација (сега владата на САД контролира околу 36% од акциите во групата).
Се разбира, во случај на стечај Sitigroup проблеми да се тркалаат и
на украинскиот "ќерка". Сепак, се чини дека најлошото пати за Sitigroup веќе
зад - управување на банката вели дека ќе заврши со формирање на област
добивка (за прв пат од 2007 година). И ФЕД Бен Бернанке вели дека Ситигруп
не треба да национализација. Доминацијата на странски капитал проследено со седум
Лидерите се 3 од втората група на финансиски институции. Тоа вклучува само
банките со странски капитал: ИНГ банка Украина, банка Ukrsotsbank и "Форум".
Ист број на финансиски институции падна во третата група: VTB банка, Инвест Swedbank
и универзална банка. Четвртата група на банки е побројни,
тоа беше само седум финансиски институции: Dongorbank, индекс банка, Calyon банка
Украина, ОТП банка, УниКредит банка, "Khreschatyk" и Ерсте банка. Вреди да се напомене
дека двете финансиски институции од четвртата група - "Khreschatyk" и Dongorbank
банките со украински капитал (единствените во ранг). Очигледно,
добра алатка за Dongorbank е фактот дека тој е
од најголемите украински група "SCM" (контролирана од Rinat Ахметов).
А банка "Khreschatik" веројатно ја имаше поддршката на неговото присуство во
Киев градската управа на акционерите (23, 7% од акциите).

Share This Post: