Во изминатиот месец во Украина беа увезени стоки во 3000000000 $
дека 36 , 4 % повеќе отколку во јануари .

Ова беше најавено од страна на Народната банка во оценувањето на билансот на плаќања
за претходниот месец. Растот на купување на странски стоки се случи, и покрај
продолжување на девалвација на Hryvnia и падот на домашната побарувачка. Значи
начин, месечно тренд на намалување на увозот, дури и во зародиш
Октомври минатата година (види табела), за време прекината. Зголемување на
надворешни набавки во февруари, има две главни причини. Прво, на Украина
на 80% зголемување на увозот на гас. Според Goskomstat, во јануари
да купува природен гас во странство потрошиле 197 милиони долари 8.
"Во февруари оваа сума е $ 360,000,000", - глава
На прес-служба NAK "Нафтогас Украина" Валентин Zemlyansky. Второ,
во земјата поради воведувањето на дополнителни 13% царина за увозот, создавајќи
голема побарувачка за некои производи. Ова е главно под влијание машини.
"Сите се сфати дека ова ќе се стави 13% веројатност должност, а на состанок на бордот
Нашата организација одлучи да се донесе на крајот од февруари - почетокот
максималниот број на автомобили во март. Значи, вие не ги исполнат своите
надуени такси, "- објаснува генералниот директор на украинскиот Здружението на автомобилски
увозници и дилери Олег Nazarenko. И покрај големиот скок на увозот
Во февруари, билансот на тековната сметка за прв пат во неколку месеци
се намали од плус - суфицит од 78.000.000 $. Извозот
иако паѓа брзо (февруари пад беше 37, 2%), сите
уште опфаќа увоз. Сепак, на врвот надворешни набавки се очекува да се затвори од страна на трети
квартал. "Испораките на гас ќе се зголеми во втората четвртина и достигна врв
во третиот квартал, како "Нафтогас", ќе треба да пумпа гас во
складирање пред грејната сезона, "- вели економист на инвестиции
на "Змеј Капитал" Елена Belan. Експертите веруваат дека дефицитот
на тековната сметка во 2009 година, иако многу намалена, но сепак
ќе бидат негативни. "Според нашите прелиминарни проценки, дефицит
тековни сметки оваа година на 4-4, 5 милијарди евра (во споредба
12, 9 милијарди долари во 2008 година. - "Бизнис") ", - вели директорот
економските програми на Центарот за нив. Razumkov Василиј Yurchishin. Ако се зборува
на билансот на плаќања во целина, рамнотежа на негативни информации
на платниот биланс и натаму да расте, и минатиот месец достигна 2, $ 1000000000
долари. Главниот фактор на одливот на пари од украинската економија, како и
пред повлекување на депозитите во долари и евра од банките. Според
Ѕвезди пари надвор од банкарскиот систем во февруари се зголеми за 2 милијарди
од 997.000.000 $ во јануари. Позитивните промени во платниот
биланс се должи на приливот на девизи економија во форма на долгорочни странски
заеми. Во февруари, домашните банки се привлече 803.000.000 долари
кредити, додека да плаќаат за обврските на 201.000.000.

Share This Post: